Доступність посилання

ТОП новини

Священики на війні: місія – бути поряд


У Нацгвардії впроваджують офіційну посаду для капеланів, аби священик працював за трудовим договором

Київ – Унормувати служіння капеланів у зоні АТО закликають українські священики. За їхніми словами, під час бойових дій на Донбасі туди їздили більше вісімдесяти греко-католицьких капеланів, а також священики-представники інших християнських конфесій в Україні. Деякі з них не виїжджають на ротацію, а перебувають там увесь час. Зараз у Нацгвардії впроваджують для капеланів офіційну посаду, аби священик працював за трудовим договором. Однак, на думку деяких представників духовенства, такий механізм може бути ускладнений для тих священиків, що мають військові звання.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Отець Іван Гальо із Самбірсько-Дрогобицької єпархії Української греко-католицької церкви поїхав служити в АТО як капелан, залишивши вдома дружину з трьома дітьми. Розповідає: перед цим був священиком на Майдані і не міг залишити вірян.

Потребу у служінні я усвідомив ще на Майдані, особливо у ті трагічні дні розстрілів, коли хлопці, які були тяжко поранені або помирали, кликали – я чув – священика
Іван Гальо

«Потребу у служінні я усвідомив ще на Майдані, особливо у ті трагічні дні розстрілів, коли хлопці, які були тяжко поранені або помирали, кликали – я чув – священика. Місія священика на війні – бути поряд», – каже отець Іван.

Він провів близько сорока днів на Луганщині. Інший капелан – отець Михайло Коліщак повернувся додому після вже другої ротації на АТО. Говорить: бронежилет йому надала церква, гроші на каску зібрали віряни. Працював разом із психологами. За словами капелана, траплялося спілкуватися з бійцями після виходу з Дебальцева – частина з них лишилася на передовій і відчувала потребу у підтримці після пережитого стресу. Хоча також військові часто хочуть поговорити і про ті проблеми, які залишилися вдома, коли вони поїхали на АТО, зауважує священик.

Капелан Української православної автокефальної церкви протоієрей Михайло розповідає, що до того як стати священиком, він сам був військовим – техніком для бронетранспортерів у автомобільній службі.

Капелани працюватимуть за трудовим договором – представник Нацгвардії

У травні при Нацгвардії створили Службу військового духовенства, куди входять представники різних церков, говорить її очільник полковник Олександр Іздебський. За його словами, сьогодні Нацгвардія уклала угоду з представниками п’яти релігійних об’єднань: Української православної церкви Київського та Московського патріархатів, римо- і греко-католиками та мусульманами.

Зараз формується штат військового духовенства і вирішується питання оплати праці такого священика – оскільки капелан у військовій частині все одно буде підпорядковуватися своєму митрополиту, зауважує Іздебський.

Військовий священик – це буде людина, яка працюватиме за трудовим договором, але буде називатися військовим священиком
Олександр Іздебський

«Військовий священик – це буде людина, яка працюватиме за трудовим договором, але буде називатися військовим священиком», – пояснює він.

Як зазначив полковник, протягом цього року при Нацгвардії буде сформована Рада душпастирської опіки для вирішення міжконфесійних питань і взаємодії капеланів та держави. Така організація, за його словами, вже існує при Міноборони.

Капелани повинні мати військові звання і відповідну підготовку – митрополит

Наразі, однак, є питання, які не можна вирішити навіть у рамках того положення Міноборони, яке дозволяє капеланам діяти у військових частинах, говорить митрополит Іоанн, голова синодального управління духовно-патріотичного виховання Української православної церкви Київського патріархату у Збройних Силах.

Рано чи пізно ми маємо прийти до тої форми, яка існує у країнах Заходу: що всі капелани є військовозобов’язаними, є у штаті військових частин, мають звання і відповідну підготовку із певних військових спеціальностей
митрополит Іоанн

«Наприклад, нещодавно закінчив військову кафедру національного університету Тараса Шевченка наш священик, який має стаж служіння, священства – чотирнадцять років. Але він вийшов як офіцер. За яким принципом буде укладатися угода, якщо він є офіцером, він не є світською людиною? – зауважує священик. – Тому я думаю, що рано чи пізно ми маємо прийти до тої форми, яка існує у країнах Заходу: що всі капелани є військовозобов’язаними, є у штаті військових частин, мають звання і відповідну підготовку із певних військових спеціальностей».

Як приклад такої спеціальності він називає парамедицину (йдеться про екстрену медичну допомогу – ред.) або ветеринарну медицину.

Також, за словами представників духовенства, узаконення статусу військового священика дозволить отримувати державну допомогу капеланам, які були поранені, або родинам священиків, які загинули під час бойових дій.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG