Доступність посилання

ТОП новини

Абромавичус сподівається, що Порошенко ветує закон щодо валютних кредитів


Айварас Абромавичус ©Shutterstock
Айварас Абромавичус ©Shutterstock

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус сподівається, що закон про реструктуризацію валютних кредитів буде або скасований, або ветований президентом.

На думку міністра, цей закон ставить під сумнів всі зусилля уряду щодо стабілізації фінансового ринку в країні.

Абромавичус нагадав, що реструктуризація валютних кредитів суперечить зобов’язанням перед Україною перед МВФ.

«Цей закон – чистої води популізм. Він суперечить нашим зобов'язанням перед МВФ. І наступного траншу, який стабілізує нашу економічну ситуацію, нам не дочекатися», – сказав Абромавичус.

Міністр вважає, що умовах, коли в Україні високий рівень інфляції, падіння ВВП і зниження промислового виробництва в останні 38 місяців, подібні закони ухвалювати не можна.

Раніше міністр фінансів України Наталія Яресько також назвала ухвалення цього закону популізмом, який «не має нічого спільного зі справедливістю». За її словами, потенційні втрати банківської системи у разі набуття чинності законопроекту складуть 95 мільярдів гривень.

2 липня Рада в третьому читанні і в цілому ухвалила законопроект щодо реструктуризації валютних кредитів. За цей документ проголосували 229 народних депутатів при мінімально необхідних 226.

Законопроект передбачає, що реструктуризації підлягають усі споживчі кредити, отримані для придбання будь-якого майна, без обмеження суми заборгованості. Заборгованість за споживчим кредитом конвертується за офіційним курсом НБУ на дату укладення кредитного договору. Курсова різниця списується банками.

Національний банк України наполягав на відхиленні проекту цього закону. Там зауважують, що ухвалення законопроекту «матиме руйнівний характер для фінансової та банківської системи», адже банківська система зазнає збитків у сумі близько 100 мільярдів гривень.

Наразі уже 6 народних депутатів звернулися до голови Верховної Ради з проханням не зараховувати їхнє голосування за закон про реструктуризацію валютних кредитів.

Абромавичус сподівається, що Порошенко ветує закон про валютні кредити
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

XS
SM
MD
LG