Доступність посилання

ТОП новини

Полковник ЗСУ розповів, як Захарченко його пальцем у груди тицяв


Михайло Щербина, полковник Генштабу Збройних сил України
Михайло Щербина, полковник Генштабу Збройних сил України

«Вже через декілька днів мені зателефонувало керівництво й повідомило, що Захарченко хоче зі мною зустрітися один на один» – полковник Щербина

Київ – Михайло Щербина, полковник Генштабу Збройних сил України розповів Радіо Свобода про те, як лідер угруповання «ДНР» Олександр Захарченко називав його «карателем» перед камерами російських та міжнародних ЗМІ, а потім покликав його у Донецьк забрати тіла загиблих «кіборгів».

– Йшли бої за Донецький аеропорт. Разом із місією ОБСЄ було ухвалене рішення виїхати до аеропорту і розібратися, під чиїм він контролем, і чи є там наші захисники. Коли ми під’їхали до аеропорту, Захарченко роздавав інтерв’ю міжнародній пресі. Говорив, що аеропорт знаходиться під їхнім контролем. Я не витримав. Сказав журналістам, що вони ж чують постріли – це йде бій у Донецькому аеропорту, що наші хлопці захищають аеропорт, їх штурмують і ми зобов’язані підтримувати їх артилерійським вогнем.

Я 40 хвилин говорив із Захарченком один на один – полковник ЗСУ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00
Він підскочив до мене і почав з’ясовувати стосунки. Почав махати своїми руками переді мною

І так вийшло, що після цього всі журналісти відвернулися від Захарченка і почали слухати мене. Тоді він підскочив до мене і почав з’ясовувати стосунки. Почав махати своїми руками переді мною. Але він мене не штовхав, пальцем тикав у груди.

На цьому начебто все і закінчилося, але після цього я почав отримувати погрози. А вже через декілька днів мені зателефонувало керівництво й повідомило, що Захарченко хоче зі мною зустрітися один на один. Сказали, що він також готовий передати наших полонених й загиблих захисників аеропорту.

Я сам поїхав у Донецьк до Захарченка. Ми зустрілися в його кабінеті й 40 хвилин у нас була розмова один на один. Я намагався його переконати, що їм все одно потрібно буде вибирати. Росія не візьме «ДНР» до себе й треба шукати шляхи, щоби врятувати місто, область і людей, які страждають від бойових дій.

Після цього ми виїхали з ним в район аеропорту, де мені передали трьох полонених і вісім тіл загиблих захисників Донецького аеропорту, яких я вивіз на нашу територію.

  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG