Доступність посилання

ТОП новини

«Парасюк із символу революції перетворився на символ популізму» (огляд соцмереж)


Соцмережі розкритикували закон про валютні кредити і висміяли депутата Парасюка, запропонувавши йому зарплату за курсом 5 гривень за долар

Під тиском так званого «фінансового майдану» Верховна Рада ухвалила закон, який дозволяє українцям повертати валютні кредити за старим курсом долара на момент отримання кредиту. Однак після гарячих обговорень і дошкульних коментарів у соцмережах, деякі депутати посипають голову попелом і відкликають свої голоси. Найбільше від користувачів соцмереж дісталося нардепу Володимиру Парасюку.

2 червня народні депутати 229 голосами ухвалили у третьому читанні і в цілому законопроект щодо реструктуризації валютних кредитів. Згідно з документом, усі банки та інші фінансові установи, що діють на території України, за письмовою заявою громадян України, які мають невиконані зобов'язання за кредитними договорами в іноземній валюті, зобов’язані упродовж одного місяця провести реструктуризацію зобов’язань за кредитним договором.

Закон передбачає, що реструктуризації підлягають усі споживчі кредити, отримані для придбання будь-якого майна, без обмеження суми заборгованості. Заборгованість за споживчим кредитом конвертується за офіційним курсом НБУ на дату укладення кредитного договору. Курсова різниця списується банками.

Національний банк України наполягав на відхиленні проекту цього закону, мотивуючи це «руйнівним характером для фінансової та банківської системи», яка зазнає збитків у сумі близько 95 мільярдів гривень.

За закон про валютні кредити проголосували 229 народних депутатів.

Проте замість радощів український Twitter і Facebook вибухнув критикою популізму Верховної Ради.

Хештег #ПорошенкоВетуй1588 миттєво вийшов в топи українського Twitter:

Проте найбільше дісталося на горіхи від користувачів соціальних мереж народному депутату Володимиру Парасюку, який після ухвалення закону поспішив відзвітувати про це на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook:

Скрін-шот повідомлення, яке згодом було видалено зі сторінки у Facebook народного депутата Володимира Парасюка
Скрін-шот повідомлення, яке згодом було видалено зі сторінки у Facebook народного депутата Володимира Парасюка

«Депутати читають коментарі в соцмережах набагато ретельніше, ніж тексти законопроектів»

Уже 3 липня шестеро народних депутатів звернулися до голови Верховної Ради з проханням не зараховувати їхнє голосування за закон про реструктуризацію валютних кредитів.

Заяви з проханням вважати результатом їхнього голосування «не голосував» подали народні депутати – Андрій Антонищак, Тарас Кутовий, Олександр Черненко, Олена Шкрум, Оксана Юринець та Василь Яніцький.

Раніше про намір відкликати свій голос за суперечливий законопроект на своїх сторінках у Facebook заявили щонайменше три депутати Верховної Ради – Олександр Черненко, Альона Шкрум, Ігор Луценко.

Володимир Парасюк попросив вибачення за свій вибір у тих, хто виступав проти реструктуризації валютних кредитів.

А от повідомлення, яке народний депутат написав у день голосування за закон про реструктуризацію валютних кредитів, з його сторінки зникло. Це помітили користувачі соціальних мереж і дорікнули депутатові в непослідовності.

А згодом на сторінці народного депутата Володимира Парасюка з’явився ще один пост, у якому він закликає президента України Петра Порошенка розпустити Верховну Раду:

Блогери найбільше обіграли слова народного депутата «перечитав коментарі і зробив висновок, що, дійсно, закон ми прийняли гарячково», які він згодом витер, відредагувавши своє повідомлення і, очевидно, не звернувши уваги на те, що у Facebook зберігається історія редагування і лишається доступною кожному користувачеві.

Зрештою, 3 липня група народних депутатів України запропонувала скасувати результати голосування за закон про реструктуризацію валютних кредитів.

  • Зображення 16x9

    Любов Багацька

    Web/SMM-редактор програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»). На Радіо Свобода з квітня 2014 року. Закінчила Інститут журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Займалася громадською діяльністю. Працювала літературним редактором (Видавництво «Махаон-Україна»), культурним та книжковим оглядачем. Дописувала у видання «Українська правда», «День», «Український тиждень», «Zaxid.net», «Україна молода», УНІАН, «Лівий берег», «Літературна Україна» та інші.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG