Доступність посилання

ТОП новини

Одеський кінофестиваль: Найман хотів приїхати ще рік тому, а у Аронофського – одеське коріння


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Із держбюджету на Одеський кінофестиваль виділили менше 100 тисяч гривень

На шостий Одеський міжнародний кінофестиваль, який відкриється цього тижня, приїдуть голлівудський режисер Дарен Аронофскі, британський композитор Майкл Найман та директор Канського кінофестивалю Тьєррі Фремо. Серед особливостей цього форуму – безкоштовна дитяча програма та нові можливості для українських документалістів.

ЗАВАНТАЖИТИ

Шостий Одеській міжнародний кінофестиваль пройде з 10 по 18 липня. Серед почесних гостей фестивалю композитор Майкл Найман, який писав музику до таких фільмів Пітера Грінуея як «Книги Просперо» та «Контракт рисувальника», режисер Дарен Аронофскі та директор Канського кінофестивалю Тьєррі Фремо. Він також є директором музею братів Люм’єр в Ліоні.

11 липня Найман диригуватиме із камерним оркестром під час показу легендарного фільму Дзиґи Вертова «Людина із кіноапаратом» на Потьомкінських сходах. Для Аронофського, який зняв такі стрічки як «Реквієм по мрії» та «Чорний лебідь», це фактично друга можливість навчити українських кінематографістів – минулого року його майстер-клас проходив по «Скайпу», а цього року він особисто приїде в Одесу.

Детальніше про фестиваль Радіо Свобода розповіла виконавчий продюсер Юлія Сінькевич.

В Наймана доволі давно був інтерес до фестивалю. Він захоплюється творчістю Дзиґи Вертова, знає, що таке Потьомкінські сходи та Одеська кіностудія. А в Дарена Аронофскі, як виявилося, взагалі одеське коріння
Юлія Сінькевич

«В Наймана доволі давно був інтерес до фестивалю, ми вели переговори із ним кілька років. Він захоплюється творчістю Дзиґи Вертова, знає, що таке Потьомкінські сходи та Одеська кіностудія. Ми радіємо, що він нарешті до нас приїде. А в Дарена Аронофскі, як виявилося, взагалі одеське коріння», – наголосила продюсер.

Разом із «Чілдрен Кінофест» організатори ОМКФ проводять спеціальну дитячу програму – вхід безплатний на усі сеанси, де будуть показувати і старі мультики, наприклад «Капітошка» та «Як козаки в футбол грали», і нові стрічки.

Політична та військова складова в українському кіно дуже вагома

Для українських документалістів цього року проведуть особливий захід від Британської ради в Україні – допомагатимуть режисерам знайти фінансування з одного з британських кіно фондів по підтримці саме документального кіно.

Взагалі, за словами виконавчого продюсера, 80% українських стрічок, які були подані для участі в конкурсній програмі цього року, присвячені подіям на Майдані чи на сході країни. Інтерес до українського кіно в світі зберігається й досі, говорить Сінькевич.

«Інтерес до українського кіно привернули кілька фільмів, які минулого року мали величезний успіх та пройшли на усіх фестивалях. Це «Плем’я» Мірослава Слабошпицького, «Майдан» Сергія Лозниці та документальний фільм «Все палає». В нас є професійна секція, де ми презентуємо українське кіно та допомагаємо кінематографістам знайти фінансування», – розповіла вона.

Олег Сенцов
Олег Сенцов

В Одесі покажуть фрагменти фільму про Олега Сенцова

Незважаючи на напруженість стосунків між Україною та Росією, на ОМКФ привезуть російські стрічки та будуть російські гості, зокрема режисер Олексій Федорченко, який увійшов до складу журі з національної конкурсної програми. Також в рамках ОМКФ демонструватимуть фрагменти фільму російського режисера Аскольда Курова про Олега Сенцова – українського митця, який наразі перебуває за ґратами в Росії за підозрою в підготовці терактів. В Одесі стрічку представлятиме один з продюсерів, Марія Гаврилова.

За словами режисера, одеським показом команда хоче привернути увагу до справи Сенцова.

Матеріал ще дуже сирий, але ми вирішили, що це важливо показувати вже зараз, щоб привернути увагу до справи Олега Сенцова
Аскольд Куров

«Матеріал ще дуже сирий, але ми вирішили, що це важливо показувати вже зараз, щоб привернути увагу до справи Олега Сенцова. Це фрагменти телевізійної хроніки, звернень європейських режисерів, виступів Сенцова в суді», – розказав Радіо Свобода Аскольд Куров.

Також Куров записав ще два відеозвернення на підтримку Сенцова – директора «Берлінале» Дітера Коссліка та режисера фільму «Майдан» Сергія Лозниці.

Вже другий рік поспіль на ОМКФ демонструватимуть спеціальну програму «Шлях до свободи» – у цих фільмах піднімаються питання прав людини та боротьби громадянського суспільства за демократичні зміни. Зокрема, покажуть кіноальманах короткого метру «Київ-Москва» – режисери розказують чим живуть дві країни в умовах конфлікту.

Остаточний бюджет фестивалю поки не називають. Втім організатори говорять, що з міського бюджету Одеси вони отримали мільйон гривень, що є приблизно однією восьмою кошторису. Також Державна агенція з питань кіно виділила на ОМКФ близько 100 тисяч гривень, решта робиться за кошт партнерів та спонсорів.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG