Доступність посилання

ТОП новини

Грецький «хід конем» спалив останній міст до кредитів?


Демонстранти тримають листи зі словом «ні» (OXI) під час мітингу в Афінах. 3 липня 2015 року
Демонстранти тримають листи зі словом «ні» (OXI) під час мітингу в Афінах. 3 липня 2015 року

Відставка харизматичного міністра фінансів Греції стала сюрпризом. Меркель і Олланд міркують, як не допустити нового екстремізму

Брюссель – Грецьке «ні» міжнародній програмі допомоги, висловлене на недільному референдумі, вкинуло і Грецію, і єврозону, і весь Євросоюз у невідомість. І в той час, як цей вражаючий результат голосування додав Афінам наснаги у відстоюванні своєї позиції, інший наслідок відмови Греції від умов кредиторів – неочікувана відставка харизматичного грецького міністра фінансів Яніса Варуфакіса швидше здивувала.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Яніс Варуфакіс
Яніс Варуфакіс

Як пояснив сам – вже нині екс-міністр фінансів Греції – Яніс Варуфакіс, його поінформували, що відставка була б бажаною умовою низки європейських партнерів для можливих подальших переговорів. Дещо нетиповим міністром фінансів його вважали й чимало співвітчизників. Однак, на тлі перемоги цілої його команди, вихід із гри Варуфакіса, відомого своєю прямотою, повною зневагою до протоколу, рюкзаком і мотоциклом, стало великою несподіванкою для багатьох у Брюсселі та інших європейських столицях.

Втім, його манера висвловлюватися, особливо протягом останніх днів, ще більше зіпсувала довіру між представниками єврозони, прокоментував ситуацію місцевій пресі міністр фінансів Бельгії Йоган Ван Овертвельт.

Фундаментальні зміни в переговорах можливі тільки тоді, коли грецький уряд надасть свої особливі пропозиції
Йоган Ван Овертвельт

«Доволі жорстким стало його порівняння міністрів фінансів єврозони з «терористами». Тож, його відсутність безумовно може відкрити нові можливості, однак тільки на найближчу перспективу. Але фундаментальні зміни в переговорах можливі тільки тоді, коли грецький уряд надасть свої особливі пропозиції», – пояснив бельгійський міністр.

Саме цих пропозицій наразі чекають у Єврогрупі, тобто, клубі країн, де грошовою одиницею є євро. Поки що йдуть консультації, як щодо того, з чим у вівторок прибудуть до Брюсселя грецькі урядовці, так і щодо кандидатури нового міністра фінансів Греції.

Місце Греції є і буде в об’єднаній Європі – Домбровскіс

Тим часом, країни єврозони намагаються виробити єдину позицію відносно Греції, після того, як жителі цієї країни проголосували на референдумі проти умов, запропонованих кредиторами для надання Афінам екстреної фінансової допомоги.

Жан-Клод Юнкер
Жан-Клод Юнкер

Протягом понеділка голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер провів консультації з лідерами країн єврозони, а також із представниками ЄС і Європейського центробанку.

«Ясно одне: місце Греції є і залишається в об’єднаній Європі. І для вирішення цієї дуже складної ситуації всі сторони повинні відповідально працювати заради грецького народу», – заявив віце-президент Єврокомісії з питань євро Валдіс Домбровскіс.

Втім, у різних країнах ЄС на результати недільного референдуму реагують по-різному. Скажімо, у Берліні заявили, що «грецьке «ні» спалило останній міст» між Грецією й кредиторами. Італія та Франція коментують дещо поміркованіше, закликаючи всі сторони «проявити добру волю та припинити «діалог глухих».

У понеділок на вечір було призначено проведення у Парижі переговорів із цього питання президента Франції Франсуа Олланда і канцлера Німеччини Анґели Меркель.

Грецька криза підняла засадничі питання буття Євросоюзу

Паризький економіст Філіп Вехтер припускає, що німецько-французький дует говоритиме не так про греків, як про те, що буде з цілою європейською співдружністю.

«Нині постало питання: що ми хочемо зробити з об’єднаною Європою? Відповідь повинні знайти ті, хто нею керує, насамперед, Німеччина і Франція. Нинішня зустріч має виробити ширші рамки, бо коли всі зосереджені на Греції, стає зрозуміло, що кожна держава хоче зрештою більш чіткого бачення, яким буде майбутнє всього Євросоюзу, і бажає уникнути екстремізму, котрий ми спостерігаємо в Греції», – зазначає Філіп Вехтер.

Проєвропейський мітинг в Афінах. 30 червня 2015 року
Проєвропейський мітинг в Афінах. 30 червня 2015 року

Це, додає експерт, особливо актуально нині, за кілька місяців до загальних виборів в Іспанії, де теж можливі неприємні для єврозони сюрпризи.

Європейська комісія, яка разом із МВФ і Європейським центробанком входить до трійки головних міжнародних кредиторів Греції, вимагала від Афін збільшення податків і скорочення соціальних допомог, щоб вони змогли виконати свої боргові зобов’язання.

Часу на роздуми й консультації залишається дедалі менше: Афіни досі не здійснили виплат за кредитами МВФ, очікуваних ще минулого тижня. Двадцятого липня також слід буде перерахувати велику суму грошей Європейському центральному банку. Нарешті, наприкінці місяця треба буде ще й виплатити зарплати грецьким держслужбовцям та пенсії – пенсіонерам.

Греки святкують своє рішуче «Ні» за результатами референдуму
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG