Доступність посилання

ТОП новини

Вогнепальні поправки до поліцейського закону в Росії


Російська поліція в Криму
Російська поліція в Криму

Держдума дозволила поліції застосування зброї в місцях масового скупчення людей

У Москві правозахисники пікетували Державну Думу, протестуючи проти розширення повноважень поліції і ФСБ. Учасники пікетів виступають проти дозволу співробітникам правоохоронних органів застосовувати зброю в місцях масового скупчення людей. На думку правозахисників, зміни в законі можуть призвести до загибелі ні в чому невинних громадян.

Вогнепальні поправки до поліцейського закону в Росії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Поправки до закону «Про поліцію» – одна з найбільш обговорюваних в Росії тем останні кілька тижнів. Зміни, розроблені депутатами від усіх фракцій Держдуми, розширюють права поліцейських застосовувати вогнепальну зброю. Зокрема, правоохоронцям буде дозволено відкривати вогонь у людних місцях для запобігання терактам чи захоплення заручників, а також стріляти в жінок без «видимих ознак вагітності».

Голова профспілки працівників поліції Михайло Пашкін вважає, що поліцейські повинні ходити зі зброєю, однак її застосування має ретельно фіксуватися на відео.

Співробітники, я вважаю, повинні ходити зі зброєю. Якщо ти не ходиш зі зброєю – значить, ти не гідний бути поліцейським... Застосовувати новий закон можна лише в разі безперервної відеофіксації
Михайло Пашкін

«Співробітники, я вважаю, повинні ходити зі зброєю. Якщо ти не ходиш зі зброєю – значить, ти не гідний бути поліцейським. А оскільки у нас зараз більшість поліцейських не може ходити зі зброєю, то виходить, що у нас зараз 50-60% не гідні бути співробітниками. Застосовувати новий закон можна лише в разі безперервної відеофіксації, а якщо вона переривається в якийсь момент, то судити поліцейських треба на загальних підставах», – зазначив Пашкін.

«У всіх міжнародних нормах це заборонено»

У понеділок троє правозахисників – член московської Гельсінської групи Валерій Борщов, голова комітету «Громадянське сприяння» Світлана Ганнушкіна і лідер руху «За права людини» Лев Пономарьов – змінювали один одного в одиночному пікеті біля Держдуми. В руках вони тримали плакати, на яких було написано: «Законодавці, не дозволяйте стріляти в людей!», «Божевільний принтере, відпочинь!», «Не стріляйте!».

У коментарі Радіо Свобода Валерій Борщов нагадав про дозволену акцію на Болотній площі 6 травня 2012 року. За словами правозахисника, це тільки один з прикладів, коли для застосування зброї можуть бути використані провокатори.

Їхній аргумент, що там може бути озброєний напад. Але ж легко включити провокатора! Тому право стріляти по масовому скупченню людей, а таким чином будуть неминучі жертви невинних людей – це злочинно
Валерій Борщов

«Звичайно, обурлива стаття, яка дає право стріляти по масовому скупченню людей. У всіх міжнародних нормах це заборонено. Їхній аргумент, що там може бути озброєний напад. Але ж легко включити провокатора! Це звичайна практика спецслужб – упровадження провокаторів. Тому право стріляти по масовому скупченню людей, а таким чином будуть неминучі жертви невинних людей – це, як на мене, злочинно», – вважає Борщов.

У закон «Про поліцію» також пропонують додати норму, згідно з якою поліцейський не підлягає переслідуванню за дії, вчинені ним у ході виконання службових обов'язків. На запропоновані Держдумою поправки прореагували і в Громадській палаті Росії. Адвокат Анатолій Кучерена вже заявив: щодо кожної поправки, яка пропонується, будуть проведені громадські слухання та громадська експертиза.

Поправки до закону депутати, які зараз на канікулах планують ухвалити на осінній сесії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG