Доступність посилання

ТОП новини

Нерозумно було б скасовувати мінські угоди – екперт


«7 липня у Мінську мова може йти про чергове можливе перемир’я. І можуть бути тут досягнуті певні результати»

7 липня у Мінську розпочнеться чергове засідання Тристоронньої контактної групи із врегулювання ситуації на Донбасі. Засідання вперше відбудеться під головуванням нового представника ОБСЄ у Тристоронньої контактній групі Мартіна Сайдіка. Про це повідомила напередодні речниця представника України в групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер. Попередня зустріч відбулася минулого місяця. Після її закінчення тодішня представник ОБСЄ Гайді Тальявіні заявила, що конкретних результатів досягти не вдалося. Але те, що такі переговорні процеси відбуваються – уже добре, тим паче, що мінські домовленості вигідні саме Україні. Про це в ефірі Радіо Свобода заявила політичний експерт Олеся Яхно. За її словами, 7 липня у Мінську, ймовірно, домовлятимуться про чергове можливе перемир’я.

Не розумно було б скасовувати мінські угоди – екперт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:50 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Отож, варто розраховувати на бодай якісь результати на сьогоднішньому засіданні Тристоронньої контактної групи із врегулювання ситуації на Донбасі?

Олеся Яхно
Олеся Яхно

– Це буде засідання, яке буде відбуватися вперше під головуванням нового представника ОБСЄ по Донбасу. І ми знаємо, що на цій зустрічі будуть працювати всі підгрупи: політична, гуманітарна і з безпеки. Але основний акцент буде зроблений на безпековій складовій.

Мова може йти зараз про чергове можливе перемир’я. І я думаю, що можуть бути тут досягнуті певні результати
Олеся Яхно

Якщо ми говоримо про те, буде якийсь результат чи не буде, у будь-якому разі добре, що такі контактні групи, незалежно від результатів, засідають і працюють у різних напрямках. І я думаю, що публічна складова, яку ми дуже часто чуємо чи-то від російської сторони, чи-то від самопроголошених «ДНР» і «ЛНР», вона дуже сильно відрізняється від тих результатів, тих тем і тих можливих варіантів, які обговорюються під час засідання мінської контактної групи. Я думаю, що мова може йти зараз про чергове можливе перемир’я, тобто мова йде не про глобальний мир, а про перемир’я. І я думаю, що можуть бути тут досягнуті певні результати.

– Тим часом ватажок угруповання «ЛНР» Ігор Плотницький заявив про наміри провести «місцеві вибори» на підконтрольній території Луганщини. Схожу заяву робив раніше і ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко. І вони стверджують, що, мовляв, таким чином рятують «мінський процес», який нібито зриває Київ. Пані Яхно, хто на Ваш погляд, зриває Мінські угоди?

Ми зараз бачимо, хто зриває Мінські угоди. Їх зривають самопроголошені «ДНР» і «ЛНР». І що стосується виборів, до речі, цей «мінський процес» зривався декілька разів
Олеся Яхно

– Ми зараз бачимо, хто зриває мінські угоди. Їх зривають самопроголошені «ДНР» і «ЛНР». І що стосується виборів, до речі, цей «мінський процес» зривався декілька разів.

Ми знаємо, що в минулому році вибори були заплановані на 7 грудня і їх так звані «псевдовибори» були проведені в листопаді, які потім ніхто не визнав, в тому числі сама Росія.

Потім ми бачили реакцію на зміни в Конституції у березні, коли Верховна Рада проголосувала, президент підписав, визначивши регіони, райони – тобто географічні пункти, на які розповсюджується закон про особливий статус, де були внесені зміни про вибори. І чомусь тоді, замість того, щоб навпаки провести ці вибори, представники «ДНР» та «ЛНР» почали критикувати і казати, що це зрив мінських домовленостей, хоча ніякого зриву там не було. Рівно 4 пункт якраз мінських домовленостей говорить про модальності виборів і про визначення географічних точок, на які розповсюджується особливий статус окремих регіонів Донецької та Луганської областей. Точно так само зараз.

Заяви про проведення виборів в іншу дату, яка не співпадає з місцевими виборами, які Україна планує проводити в жовтні, робляться для того, щоб за будь-яких обставин зафіксувати свою незгоду і розбіжності. Адже якщо погодитися з датою – це означає, що повністю проводити за українським законодавством ці вибори
Олеся Яхно

Я думаю, що такі заяви про проведення виборів в іншу дату, яка не співпадає з місцевими виборами, які Україна планує проводити в жовтні, робляться для того, щоб за будь-яких обставин зафіксувати свою незгоду і розбіжності з часовим проведенням в єдиному політичному та виборчому українському полі. Тобто в будь-який час: чи раніше, чи пізніше виборів, але щоб це не збігалося з датою місцевих виборів. Адже якщо погодитися з датою – це означає, що повністю проводити за українським законодавством ці вибори, як і сказано в мінських домовленостях.

– Колишній радник Путіна Андрій Ілларіонов порадив Україні відмовитися від мінських угод. Мовляв, під час військових дій були звільнені Слов'янськ та Краматорськ, а під час мирних переговорів були здані Дебальцеве і Донецький аеропорт. Як Ви могли б оцінити такі заяви, адже гарантом виконання мінських угод є Західні держави і відмова Києва буде автоматично нехтуванням західної підтримки. Чи Київ справді здатен силоміць виграти війну на Донбасі – війну фактично з Росією?

Багато санкцій прив’язані саме до мінських домовленостей і мінські домовленості вигідні саме Україні
Олеся Яхно

– Я думаю, що не можна так прямолінійно дивитися на ситуацію. Тому що на сьогодні немає іншого переговорного інструменту (і на рівні «нормандської четвірки», і на рівні контактних груп), де б була ця переговорна складова, невійськова. На сьогодні немає альтернативи мінським домовленостям. Я не думаю, що це було б можливо і розумно їх скасовувати. Ми знаємо, що багато санкцій прив’язані саме до мінських домовленостей і, за великим рахунком, мінські домовленості вигідні саме Україні.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG