Доступність посилання

ТОП новини

Російська опозиційна «РПР ПАРНАС» змінила очільника і назву


Михайло Касьянов, Ольга Шоріна та Ілля Яшин на презентації доповіді Бориса Нємцова «Путін і війна», травень 2015 року
Михайло Касьянов, Ольга Шоріна та Ілля Яшин на презентації доповіді Бориса Нємцова «Путін і війна», травень 2015 року

Партію очолив колишній віце-прем'єр уряду Росії Михайло Касьянов

«Партія народної свободи» – так називатиметься опозиційна партія, яку після таємного голосування на позачерговому з'їзді «РПР-ПАРНАС» очолив колишній віце-прем'єр Михайло Касьянов. «Три рази слово «партія» у назві повторюється. Коли люди на виборах бачать в бюлетенях повну назву дрібним шрифтом, ніхто не може визначити, що це за партія, і ми втрачаємо виборців просто з технічних причин», – пояснив зміну партійної вивіски Касьянов.

Тривладдя пішло в минуле, політик Володимир Рижков рік тому покинув лави «РПР-ПАРНАС», чотири місяці тому Борис Нємцов був убитий біля стін Кремля. З цієї причини форум скасував інститут співголів, замінивши його одним головою, який, відповідно до поправки до статуту, буде «керівником партії (одноосібним виконавчим органом)». Виступаючи на з'їзді, Михайло Касьянов пояснив делегатам, що для обіймання цих посад немає відповідних політичних лідерів. «Ні Навальний, ні Ходорковський зараз вступати до нашої партії і обиратися співголовами не будуть, але в майбутньому, я думаю, це станеться», – дав надію своїм соратникам Михайло Касьянов.

З'їзд в готелі «Ізмайлово» зібрав представників майже всіх демократичних організацій і рухів, включаючи членів партії «Яблуко». В якості гостя від «яблучників» був присутній відомий правозахисник Валерій Борщов. На запитання Радіо Свобода, чому прихильники Григорія Явлінського не хочуть долучитися до «Демократичної коаліції», Борщов відповів, що його особисто засмутила реакція Олексія Навального, який на рішення Явлінського висунутися кандидатом у президенти Росії відреагував уїдливою реплікою: «Смішно!» «Це недостойна реакція серйозного політика», – заявив Валерій Борщов.

Ілля Яшин
Ілля Яшин

Критично на адресу потенційних союзників також висловився член політради партії «ПАРНАС» Ілля Яшин. «Яблуко» висуває Явлінського кандидатом в президенти Росії, ставить всіх перед фактом і нічого не готове обговорювати. Так не робиться», – обурювався молодий політик в кулуарах з'їзду.

Більш м'яку позицію зайняв Михайло Касьянов. Екс-прем'єр вкотре нагадав, що двері «Демократичної коаліції», до якої входять представники «Партії прогресу» Олексія Навального, «Демократичного вибору» Володимира Мілова, партії «П'яте грудня», «Лібертаріанської партії Росії», активісти руху «Солідарність» і соратники Михайла Ходорковського, завжди відкриті для Григорія Явлінського і його однодумців.

З трибуни з'їзду виступили по черзі політики Володимир Мілов, «декабрист» Сергій Давідіс, «лібертаріанець» Сергій Бойко, член «Солідарності» Олександр Риклін і Георгій Сатаров, який вступив в «ПАРНАС». Гості та делегати очікували на форумі Олексія Навального, проте «Партію прогресу» представляв Леонід Волков. Уся ця команда готова конкурувати з партією влади на майбутніх регіональних виборах: у Костромській, Калузькій, Новосибірській і Нижньогородській областях.

Голосування на з'їзді «ПАРНАСу»
Голосування на з'їзді «ПАРНАСу»

Сюрпризом для багатьох делегатів і гостей форуму став відеовиступ представника групи ліберальних партій у Європарламенті Гі Верхофстадта. Колишній прем'єр Бельгії не зміг бути присутнім на з'їзді «РПР-ПАРНАС» з поважних причин: європейський політик включений до списку «нев'їзних» до Росії через критику на адресу російської влади. Промову Гі Верхофстадта зустріли оплесками, так само, як і рішення соратників Бориса Нємцова ініціювати міжнародне розслідування його вбивства. Про це заявив на з'їзді партії «РПР-ПАРНАС» адвокат Вадим Прохоров. За його словами, існують механізми, які дозволяють розслідувати такого роду справи в рамках ОБСЄ, Європейського суду з прав людини або ООН. Як приклад Прохоров навів розслідування при ООН вбивств прем'єр-міністрів Лівану і Пакистану – Рафіка Харірі і Беназір Бхутто.

Ілля Яшин заявив, що він і його колеги змушені звернутися до міжнародних інстанцій, адже у російських силових структур не вистачає політичної волі завершити розслідування цього злочину, яке, на його думку, веде прямо в кабінет президента Чечні Рамзана Кадирова. Проте спостерігачі скептично оцінюють залучення міжнародних організацій до розслідування вбивства Бориса Нємцова. Фахівець з міжнародного права Володимир Ентін заявив, що ініціатива соратників Нємцова – це швидше піар-хід, ніж спроба реально вплинути на силові структури і виконавчу владу.

Згідно з оновленою програмою, опублікованою в прес-релізі «ПАРНАС», партія має намір домагатися підвищення податків на дарування і успадкування великих капіталів, підвищення акцизів на тютюн і алкоголь як джерел поповнення бюджету. Також «ПАРНАС» декларує свободу ЗМІ і звільнення преси від контролю держави.

Несподівано пролунав на з'їзді заклик Михайла Касьянова поховати тіло Леніна. Новообраний лідер має намір також покінчити з нелегальною міграцією.

Оригінал матеріалу на сайті Російської служби Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG