Доступність посилання

ТОП новини

Кличку радять відновити в Києві райради


Міський голова Києва Віталій Кличко
Міський голова Києва Віталій Кличко

Питання про розподіл повноважень та виборчу систему залишається відкритим

Комісія Київради з питань міського самоврядування рекомендує відновити районні ради у Києві, зменшивши у них кількість депутатів. Позиція київського керівництва з цього питання неоднозначна. Столичний голова Віталій Кличко на словах декларує підтримку відновлення райрад, однак опоненти закидають йому небажання реалізовувати цю обіцянку на практиці.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Районні ради у Києві були скасовані ще в 2010 році з ініціативи тодішнього голови міськдержадміністрації Олександра Попова, одночасно із посиленням його повноважень. Відтак, опоненти тодішньої влади, зокрема й «УДАР» Віталія Кличка, обіцяли відновити райради у столиці.

Однак на початку червня 2015-го спроба Київради ухвалити відповідне рішення завершилася невдало, не набравши необхідної кількості голосів. При цьому фракція «УДАР-Солідарність», яка підтримує мера, дала лише чотири голоси з 78-ми.

Троєщина більша за половину обласних центрів – колишній мер

Секретар Київської міськради Олексій Резніков зазначає, що у запропонованому вигляді райради є пережитком радянського минулого. Однак колишній київський міський голова Іван Салій відзначає, що в тому чи іншому вигляді районні органи місцевого самоврядування існують у провідних європейських столицях.

«Децентралізація полягає в тому, що районам треба давати повноваження. У нас на Троєщині уже десь 350 тисяч – більше, ніж у половині наших обласних центрів», – зауважує колишній мер столиці.

Наразі є порозуміння щодо необхідності зменшити кількість депутатів у столичних райрадах. Зокрема, після першої невдалої спроби відновити райради комісія з питань самоврядування вирішила ще раз зменшити їхню кількість: цього разу – з 46-54 до 40-50. Проте питання розподілу повноважень між районами та містом наразі залишається відкритим.

В Конституції немає районних у містах рад, але потреба в передачі певної частки повноважень від Київської міськради ближче до громадян є
Олександр Сергієнко

«Перш за все, треба визначити функції і повноваження цих районних рад. Насправді, в Конституції немає районних у містах рад, але потреба в передачі певної частки повноважень від Київської міськради ближче до громадян є», – каже керівник аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

Проте експерт застерігає, що надмір повноважень у райрадах призвів до того, що «кожен районний депутат поставив по десять своїх кіосків».

Як обирати райради?

Противники відновлення діяльності райрад наводять також приклад Львова, де райради скасовані ще в середині 1990-х. Утім, Олександр Сергієнко наголошує, що досвід 800-тисячного Львова у цьому плані навряд чи прийнятний для 3-мільйонного Києва.

Районний депутат повинен переважно жити в себе на окрузі
Іван Салій

Так само відкритим залишається питання про те, за яким принципом обирати депутатів райрад. Пропозиції проводити вибори депутатів до районних рад виключно за мажоритарною системою не пройшла узгодження комісії Київради. Думки експертів із цього приводу також різняться. Іван Салій виступає винятково за мажоритарні вибори райрад. За його словами, «районний депутат повинен переважно жити в себе на окрузі».

Натомість Олександр Сергієнко вважає оптимальними пропорційні вибори за відкритими списками. За його словами, «найкраще, аби в списку партії люди обирали того, хто їм до вподоби».

Очікується, що вибори до райрад Києва пройдуть разом із наступними черговими виборами до місцевих рад, які мають відбутися в жовтні цього року. Наразі питання, чи відновлять до того часу у столиці райради, залишається відкритим.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG