Доступність посилання

ТОП новини

«Ніхто не ставить під сумнів проєвропейський вектор розвитку України» – Шпінделеґґер


(@Shutterstock)
(@Shutterstock)

Агенція з модернізації України» обговорила у Києві можливості і виклики Угоди про асоціацію з ЄС

Київ – Як Угода про асоціацію між ЄС та Україною може стимулювати реформи в Україні, обговорювали у рамках круглого столу, що відбувся у Києві. Дискусію організувала «Агенція з модернізації України», створена з ініціативи голови Федерації роботодавців, олігарха Дмитра Фірташа, який зараз перебуває під слідством ФБР і живе в Австрії. До чого саме вдалося домовитись? Про це Радіо Свобода поцікавилось у президента агенції – колишнього віце-канцлера Австрії Міхаеля Шпінделеґґера.

ЗАВАНТАЖИТИ
Міхаель Шпінделеґґер
Міхаель Шпінделеґґер

– Основне питання, яке ми обговорювали – це європейська інтеграція України з політичної та економічної точки зору. Зокрема, ми детально зосереджувались на енергетиці, зв’язку і транспорті. І висновки, зроблені щодо одного із основних питань, яке обговорювалось, виявились більшою чи меншою мірою несподіванкою для нас: ніхто тут не ставить під сумнів проєвропейський вектор розвитку України. Тобто тут немає опозиції проти цього шляху – у бік ЄС.

– Нещодавно Ви робили заяву про те, що «Агенція з модернізації України» розроблятиме власний план реформ, бо передбачені угодою про асоціацію зміни не відбуваються. Які саме конкретні помилки чинної влади Ви сьогодні бачите?

Головна перевага європейської інтеграції – це забезпечення миру і процвітання

– Для того, щоб європейська інтеграція дійсно відбулася, звичайно, потрібно провести в Україні багато реформ. Інакше вам не дозволять продавати в Європі товари, виготовлені в Україні. Зараз є дуже багато роботи для уряду і рішень, які потрібно ухвалити парламенту. Але ми обговорювали більше політичну складову євроінтеграції: у вас є багато шансів, але й багато роботи, яку треба виконати в Україні. Головна перевага європейської інтеграції – це забезпечення миру і процвітання.

– Ви говорили про енергетику. Що, на Вашу думку, можна зробити для української енергетичної галузі зараз, коли великий центр вугільної промисловості, зокрема, залишається у зоні конфлікту?

– Ми обговорювали енергетичну стратегію, і ми чули від усіх учасників круглого столу, що Україна зараз не готова мати реальну стратегію на наступні 10 років і вжити термінових заходів, щоб забезпечити на цей час роботу енергетичної галузі.

І у нашій доповіді про модернізацію, яку ми плануємо представити у середині вересня, ми запропонуємо багато різних кроків.

– Чи є якісь домовленості з урядом щодо цих ваших рекомендацій. Як їх будуть використовувати?

– Побачимо. Уряд сам вирішуватиме, використовувати їх чи ні. Але я думаю, пропозиції, які виникли шляхом тривалих дискусій і круглих столів за участю експертів, варті того, щоб до них прислухатись.

– Хто готовий сьогодні інвестувати у проекти в Україні? Раніше йшлося про так званий Фонд модернізації України.

– До того, як говорити про фонд, потрібно визначити умови для інвесторів, які можна їм запропонувати, аби ті зробили перший крок.

Тому ми не говоримо поки що про фонд, поки ці умови не будуть покладені на стіл.

– На сайті Федерації роботодавців є заява у зв’язку з утворенням «Агентства з модернізації України». І там йдеться, серед іншого, і про зовнішньополітичний вектор його діяльності, зокрема, ініціатори створення організації хочуть «зробити внесок у нормалізацію відносин із Росією». Що мається на увазі?

Щоб мати хороший інвестиційний клімат, потрібна стабільність

– Звісно, ми не можемо брати на себе такі речі, як зовнішня політика України. Це – політичне питання, коли Україна разом зі своїми європейськими партнерами мусить вирішити, що робити. Але загалом, безумовно, щоб мати хороший інвестиційний клімат, потрібна стабільність. Є старе прислів’я: економіка прийде, коли буде складена зброя. Тому необхідно вести діалог.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG