Доступність посилання

ТОП новини

Розслідування вбивств і катувань у Слов’янську не проводять – правозахисники


Жінка з дитиною у Слов'янську. Березень 2015 року
Жінка з дитиною у Слов'янську. Березень 2015 року

Це були підготовані вбивства з інсценуванням «військових трибуналів», винесенням смертних вироків – Закревська

Протягом квітня-липня 2014 року у Слов’янську здійснювалась велика кількість злочинів російським диверсантом, полковником ГРУ Генерального штабу Збройних сил Росії Ігорем Гіркіним («Стрєлковим») і його людьми, повідомляють правозахисники. Сотні людей катували, десятки були вбиті. Але через рік після звільнення Слов’янська розслідування проводиться лише по одному епізоду, констатують правозахисники і звертаються до державних структур для створення окремої слідчо-оперативної групи для розслідування цих злочинів.

ЗАВАНТАЖИТИ

Один із потерпілих, Павло Юров, розповідає – його схопили у Слов’янську у квітні минулого року і утримували в приміщенні СБУ, а також в ізоляторі тимчасового утримання близько 80 днів. У вересні він подав заяву до міськвідділу Слов’янська з приводу його незаконного утримування, а також вилучення всіх речей і паспорта. За словами Юрова, щодо цієї заяви в Слов’янську не проводили жодних слідчих дій, замість того надійшло прохання забрати її.

Я отримав листа з проханням написати лист-заяву, що я не маю жодних претензій до тих людей, які мене викрали і тримали 80 днів
Павло Юров

«Наприкінці березня я отримав листа звідти з проханням написати лист-заяву, що я не маю жодних претензій до тих людей, які мене затримали, що у мене все нормально зі здоров’ям, що я не маю претензій щодо тих речей, які у мене викрали, і що мене тримали 80 днів у закритому приміщенні. На цей лист я не став відповідати і заяву таку теж не писав», – говорить Юров.

У Слов’янську були облаштовані як мінімум три підвали, в яких утримували викрадених людей, де здійснювалися тортури, допити і вбивства, розповідає правозахисник Євгенія Закревська.

Євгенія Закревська
Євгенія Закревська

За її словами, зараз існує тільки одне кримінальне провадження за єдиним епізодом, яке дійсно розслідується – вбивство Володимира Рибака, Юрія Дяковського та Юрія Поправки. Але, окрім того, є велика кількість людей, які постраждали від подібних злочинів, і вони не мають можливості скористатися своїми правами потерпілих, констатує Закревська.

Це були підготовані вбивства з інсценуванням військових трибуналів, винесенням смертних вироків
Євгенія Закревська

«Це були не просто вбивства, це були підготовані вбивства з інсценуванням військових трибуналів, винесенням смертних вироків, підписами осіб, які проводили ці трибунали. Потім своїм наказом приводили у виконання вирок. Попри все це є єдине кримінальне провадження по одному епізоду, яке дійсно розслідується. І приблизно декілька десятків кримінальних проваджень зареєстровані в різних райвідділах МВС та СБУ щодо окремих епізодів діяльності цього злочинного угруповання, які в принципі не розслідуються», – говорить Закревська

«Ми маємо там досить багато смертей для того, щоб розслідування було важливим»

Сьогодні доводиться спостерігати сотні випадків, коли розслідування розпорошуються по різних групах слідства та втрачаються докази, зауважує координатор мобільних груп Центру громадянських свобод Олександра Романцова. Саме тому «Євромайдан-SOS» та Партія громадянських свобод разом із адвокатами та потерпілими напряму звертаються до Генпрокуратури та МВC із проханням провести аналітичну роботу єдиного реєстру злочинів, де буде виявлено всі злочини російського полковника Ігоря Гіркіна та інших бойовиків його угруповання.

«Ми просимо, щоб всі ці епізоди були зібрані разом і була створена одна слідча група як у МВС, так і в подальшому в прокуратурі. Слов’янськ – це найпростіше і найефективніше можливе розслідування. На жаль, ми маємо там досить багато смертей для того, щоб воно було важливим», – наголошує Романцова.

Священик благословляє у Донецьку російського полковника Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), одного з колишніх ватажків угруповання «ДНР», яке визнане в Україні терористичним. Липень 2014 року
Священик благословляє у Донецьку російського полковника Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), одного з колишніх ватажків угруповання «ДНР», яке визнане в Україні терористичним. Липень 2014 року

Правозахисники також зауважили, що потрібно розслідувати не лише діяльність Гіркіна, а всю діяльність, спрямовану на порушення територіальної цілісності України та замовників цієї діяльності. Вони також висловилися за створення окремого управління, яке буде займатись усіма злочинами проти людяності, що були скоєні на окупованій території України, зокрема і на території, яку вже звільнено.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG