Доступність посилання

ТОП новини

Бібліотека Стефаника у Львові не віддасть Польщі архів Оссолінських


Бібліотека Стфаника у Львові
Бібліотека Стфаника у Львові

Міжурядова українсько-польська комісія вирішила обмінятись культурною спадщиною. У Львові обурені цим рішенням

Львів – Львівські бібліотекарі готові до страйку, але не віддадуть Польщі архів Оссолінських, що зберігається у бібліотеці Стефаника. За рішенням Міжурядової українсько-польської комісії, до кінця 2016 року матеріали Наукового товариства Шевченка з Варшавської бібліотеки та бібліотеки національного закладу Оссолінських у Польщі мають обміняти на львівські збірки. Багатьом українським установам рекомендовано підготувати до обміну мистецькі твори, рукописи, архіви. Такий обмін у Львові називають неадекватним і науковці звернулись до керівників держави.

Бібліотека Стефаника у Львові не віддасть Польщі архів Оссолінських
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Вчений, граф, відомий бібліофіл, польський шляхтич Юзеф Оссолінський на початку ХІХ століття заснував книгозбірню імені Оссолінських у Відні, а потім приватну колекцію Оссолінських було перевезено до Львова і подарувано довічно столиці Галичини, про що мовиться у його заповіті і згідно з ним тут було ствоено бібліотеку.

Оссолінеум став культурним і науковим центром Львова, який об’єднував бібліотеку, музей, архів, видавництво. Тут була велика найцінніша у Польщі збірка гравюр, мап, малюнків, і малюнків. Бібліотека збирала свій архів до 1940 років. Під час Другої світової війни звідси було вивезено у Польщу тисячі давніх рукописів, книг, картографічних видань. Польща нічого Україні не повернула. Натомість неодноразово домагалась, щоб їй віддали ще частину архіву Оссолінських. Однак, міжнародні правові норми, зокрема римський принцип «Glebae adscripti», передбачає, що культурна спадщина зберігається там, де її було створено і не може переміщатись.

Обміну підлягають лише культурні цінності, які були вивезені внаслідок війни. Польська сторона не хоче трактувати закони однаково для всіх. Хоча вже перебуває в Європейському Союзі
Галина Сварник

«Світ напрацював дуже багато документів і законів, які регулюють усі ці питання. Обміну підлягають лише культурні цінності, які були вивезені внаслідок війни. Польська сторона не хоче трактувати закони однаково для всіх. Хоча вже перебуває в Європейському Союзі. Для прикладу, німецько-пруська бібліотека, переміщена в роки війни у Краків, де зберігається в бібліотеці Ягелонського університету. Польська сторона не хоче передавати національне надбання німцям. То чому у бік України існують великі претензії? Польща ставить цих реституційних внесків десятки тисяч по кожній установі. Якщо так ставити питання, то треба повертати національне надбання української громади, яке опинилось на території Польщі, там наші бібліотеки, музеї, архіви», – наголосила науковий працівник бібліотеки Стефаника Галина Сварник.

У цій будівлі у Львові була бібліотека Оссолінських
У цій будівлі у Львові була бібліотека Оссолінських

У Львові не знали про домовленості з Польщею

Засідання міжурядової комісії відбулось у Польщі у червні цього року. Українську делегацію очолював заступник міністра культури Ігор Ліховий, який у числі керівників державних установ України підписав документ про обмін пам’ятками. Зокрема, львівську міську книгу ХVII століття, що зберігається у Краківському архіві, мають обміняти на документи центральних органів влади Другої Речі Посполитої з історичного архіву у Львові. Запропоновано Львівському історичному музею віддати Польщі картину «Цар Шуйський перед Зигмунтом ІІІ» ( назву картини у протоколі вказано неправильно) в обмін на два церковні дзвони, які у Польщі переховала громада.

Директор львівського історичного музею Богдан Чайковський не був поінформований про засідання міжурядової комісії у Польщі, з ним не погоджували планів передати картину. Він вважає, що обмін двох церковних дзвонів на картину є неспівмірним.

Ми хочемо знайти якийсь предмет українськості, який би за вартістю відповідав картині. Наразі про якийсь обмін ми дізнались з інтернету
Богдан Чайковський

«Ми хочемо знайти якийсь предмет українськості, який би за вартістю відповідав картині. Наразі про якийсь обмін ми дізнались з інтернету», – каже директор.

Архів Оссолінських, картина з історичного музею, документи з історичного архіву не підпадають під категорію тих, які незаконно перемістили в Україну з Польщі в роки Другої світової війни. Водночас у радянський час у 1945-1946 роках за вказівкою Сталіна польському народові було подаровано з колекції Оссолінеуму понад 200 тисяч одиниць (рукописи, стародруки), у 1950 році Москва вивезла ще понад 10 тисяч екземплярів польської літератури, у 1987 радянська влада передала Польщі знову понад 2 тисячі історичних пам’яток.

Львів’яни вимагають відкласти переговори

Ініціативна група науковців у Львові вимагає від прем’єр- міністра відновити при Кабміні діяльність Національної комісії з питань повернення в Україну культурних цінностей. Таку комісію було ліквідовано за президенства Віктора Януковича, а її фахівці повернули Україні чимало мистецьких творів, які звідси буди вкрадені і вивезені. Львів’ян дивує той факт, що Міністерство культури нічого не робить у цьому питанні, а, навпаки, нав’язує обміни культурною стадщиною установам, порушуючи міжнародні правові норми.

Архів Оссолінських завжди тут був. І водночас архів Наукового товариства Шевченка незаконно був вивезений з України і підлягає поверненню. Саме про це треба говорити, а не про те, що комусь щось там хочеться вивезти
Андрій Салюк

«Люди поїхали на засідання непідготовлені, не орієнтуючись, ставлячи свої підписи на нелегітимному документі. Міжнародне законодавство передбачає повернення незаконно вивезених речей під час війни. Але архів Оссолінських завжди тут був. І водночас архів Наукового товариства Шевченка незаконно був вивезений з України і підлягає поверненню. Саме про це треба говорити, а не про те, що комусь щось там хочеться вивезти», – зауважив Андрій Салюк, голова Товариства охорони пам’яток історії та культури

Львівські науковці домагатимуться, щоб Україна відклала переговори з Польщею щодо обміну експонатів, допоки експерти не зроблять свої висновки.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG