Доступність посилання

ТОП новини

Ринок електроенергії: у Яценюка він уже майже є, експерти здивовані


Лінія електропередач
Лінія електропередач

«Без правил, без закону щось робити складно і незрозуміло, для чого» – Перевертаєв

Київ Прем'єр Арсеній Яценюк анонсував початок укладання прямих договорів між виробниками і споживачами електроенергії вже з вересня-жовтня цього року. Під час засідання колегії Міністерства енергетики Яценюк сказав, що продавати струм напряму почнуть «в тестовому режимі». Експерти цій заяві, швидше, здивувались: адже речі, про які говорить прем’єр, мали б стати результатом масштабної реформи, а та, в свою чергу, має початись з ухвалення закону «Про ринок електроенергії». Такий документ досі існує лише у чернетці.

Ринок електроенергії: у Яценюка він уже майже є, експерти – здивовані
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Володимир Демчишин
Володимир Демчишин

Про плани проведення радикальних ринкових реформ на ринку електроенергії неодноразово заявляло Міністерство енергетики. Цього тижня міністр Володимир Демчишин презентував експертному середовищу «драфт», тобто чернетку міністерського законопроекту «Про ринок електроенергії».

Мета, яку ставили, – зробити повністю незалежним регулятор (в Україні це Національна комісія регулювання енергетики) та демонополізувати ринок.

Олексій Кучеренко
Олексій Кучеренко

Зараз весь оптовий ринок електроенергії в країні заведений на одну державну структуру – ДП «Енергоринок». Чинним нині законом у країні заборонено створення будь-яких інших ринків, крім «Оптового ринку електроенергії України», відтак ДП «Енергоринок» є оператором і монополістом в одній особі.

Є система спільного котла, куди всі генерації скидають свою електроенергію, але процес ціноутворення там, по суті, неринковий
Олексій Кучеренко

«Є система спільного котла, куди всі генерації скидають свою електроенергію, але процес ціноутворення там, по суті, неринковий», – стверджує колишній міністр житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко.

Проект нового закону передбачає зміну: ДП «Енергоринок» буде наділений вже зовсім іншими функціями. У новій моделі вирішувати, де купувати або кому продавати енергію, буде сам гравець ринку, ДП «Енергоринок» же поділиться на три частини: оператора, який проводитиме торги, компанію, що закуповуватиме «зелену» енергію і компенсуватиме різницю в тарифі, та компанію, яка на перехідний період візьме на себе всі борги. Фактично цей закон означає перехід до класичної біржі, пояснює експерт коаліції «Енергетичні реформи» Андрій Перевертаєв.

Без ухвалення закону, без розуміння того, як працюватиме модель ринку, заключати двосторонні договори – це не зрозуміло
Андрій Перевертаєв

«Звичайно, без ухвалення закону, без розуміння того, як працюватиме модель ринку, заключати двосторонні договори – це не зрозуміло», – коментує він. – Без правил, без закону щось робити складно і незрозуміло, для чого: це не наближає до відкриття ринку, це не є якимось індикатором», – вважає експерт.

У цій ситуації пропонується спочатку спробувати діяти, а вже потім думати про правила. Це може призвести до багатьох неприємних ситуацій
Олена Павленко

Починати треба з розробки правил, а не «з кінця», каже енергетичний експерт Олена Павленко. «У цій ситуації пропонується спочатку спробувати діяти, а вже потім думати про правила. Це може призвести до багатьох неприємних ситуацій, багатьох непорозумінь. І це не стільки відпрацює якусь модель, скільки заплутає учасників ринку».

Законопроект, що нині розробляє Міненерго, доволі детальний, вважає експерт. Але ухвалення закону саме по собі не означає, що в Україні одразу виникне цивілізований ринок електроенергії: на його виконання потрібен ще цілий список додаткових, уточнювальних правил, так зване «вторинне законодавство»: саме воно і регулюватиме роботу на ринку. Таких регулятивних документів, каже Олена Павленко, має бути понад 30.

«Без їх напрацювання і прийняття почати відразу штовхати учасників ринку до якоїсь взаємодії – це ризиковано, оскільки завжди залишиться можливість для спекулювання, маніпуляцій, а потім взаємних звинувачень», – додає експерт.

«ДТЕК» проти монополії?

На підтримку законопроекту висловлюється і найкрупніший в Україні виробник теплової енергії, компанія Рината Ахметова «ДТЕК». Її представник Юлія Носулько під час презентації законопроекту Міненерго заявила, що лібералізація ринку електричної енергії «дозволяє споживачу знайти свого постачальника, значно підвищити конкуренцію».

Раніше Антимонопольний комітет не визнав «ДТЕК» монополістом, хоча компанія контролює значну частину – за даними експертів, 70% – ринку теплової електроенергії. У червні АМКУ почав нове розслідування щодо становища «ДТЕК» на ринку після того, як міністр Володимир Демчишин звинуватив компанію в зловживанні монопольним становищем.

Попри підтримку ринкових змін, яка нині лунає, Олена Павленко прогнозує, що навколо ухвалення закону буде складна боротьба.

Якщо закон, який вступить в дію, буде сприяти демонополізації, то для «ДТЕКу» це буде ще один виклик
Олена Павленко

«ДТЕК завжди декларував, що вони європейська компанія, вони хочуть працювати за європейськими правилами. І «ДТЕК», в принципі, завжди декларував готовність працювати з європейськими інституціями, тому навряд чи «ДТЕК» публічно буде категорично виступати проти тих законопроектів, які розробили і підтримали публічно європейські партнери. Але разом з тим, якщо закон, який вступить в дію, буде сприяти демонополізації, то для «ДТЕКу» це буде ще один виклик. Компанії доведеться робити в себе болючі зміни. І тут я не знаю, чи є та підтримка справді щира, чи це спроба зіграти і внести свої правила – думаю, що це вже будемо бачити тоді, коли законопроект потрапить у парламент», – вважає Олена Павленко.

А формальною підставою для «боїв» може стати хоча б те, що у міністерського документа в парламенті вже виник конкурент: «Опозиційний блок» зареєстрував свій законопроект про ринок електроенергії.

Що стосується формування цього ринку, основна ідеологія в тому, що будь-який споживач може купити напряму в будь-якої компанії електроенергію
Олексій Кучеренко

Якщо конкуренція стане реальністю, це справді має вдарити по позиціях «ДТЕКу», погоджується Олексій Кучеренко. «Компанія ДТЕК сама генерує електроенергію з вугілля, сама собі продає в цей оптовий ринок і, власне кажучи, сама і формує ринок. Що стосується формування цього ринку, основна ідеологія в тому, що будь-який споживач може купити напряму в будь-якої компанії електроенергію, і транспортуючі компанії – обленерго і «Укренерго» – зобов’язані поставити цю електроенергію», – каже він.

Терміни – з точністю «плюс-мінус трамвайна зупинка»

Арсеній Яценюк заявив про 2 місяці на «тестовий режим», протягом якого гравці ринку мають навчитися укладати прямі договори на постачання електроенергії. Проте, на переконання експерта Андрія Перевертаєва, на тестування такої моделі потрібен щонайменше рік. А щоб справді реалізувати ідею з ринком електроенергії, потрібно ще «скинути баласт».

«Закон написаний під європейську реальність, але він не враховує, як нам з існуючої реальності перейти в європейську – як ми маємо змінити роботу всієї енергетики – встановлення тарифів, питання з перехресним субсидуванням, з неплатежами, водоканалами, шахтами – там цього немає, але якщо цього не вирішити, всі ці європейські директиви – це як глянути в космос», – каже експерт.

За його прогнозом, ринок електроенергії в країні може запрацювати не раніше 2019 року.

На цю ж тему:

Яценюк пропонує почати продавати електроенергію прямо споживачам у тестовому режимі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG