Доступність посилання

ТОП новини

Справи Сенцова і Кольченка починає розглядати російський суд


Плакат на акції під російським посольством у Києві, квітень 2015 року
Плакат на акції під російським посольством у Києві, квітень 2015 року

Фігурантів справи «кримських терористів» етапували до ростовських слідчих ізоляторів

Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові 9 липня проводить попереднє засідання у справі кінорежисера Олега Сенцова і антифашиста Олександра Кольченка. Напередодні кримчан, яких ФСБ Росії підозрює у скоєнні терактів, доставили до ростовських СІЗО. Засідання закрите: на нього не допускають нікого, крім обвинувачення, захисту і підсудних.

Фігурантів справи «кримських терористів» етапували до ростовських слідчих ізоляторів на початку липня. Зараз вони перебувають у СІЗО, розташованому на території міського відділення ФСБ. Поки що про умови їхнього утримання нічого не відомо, адже адвокати ще не встигли відвідати своїх підопічних на новому місці.

Там один день на тиждень усього приймають передачі. Олег і Сашко перебувають у специфічному ізоляторі, де живе всього 20 осіб
Ольга Мірясова

Один із організаторів міжнародної кампанії солідарності з Олександром Кольченком москвичка Ольга Мірясова у коментарі для «Крим.Реалії» розповіла, що в ізоляторі, до якого потрапили кримчани, діє суворий режим, але побутові умови там хороші.

«Ми вже налагодили відправку передач, знайшовши активістів, які цим займатимуться. Там один день на тиждень усього приймають передачі. Олег і Сашко перебувають у специфічному ізоляторі, де живе всього 20 осіб», – розповіла вона.

За словами Мірясової, етапування кримчан до Ростова ускладнило надання підтримки арештантам. Адвокатам тепер доведеться часто вилітати з Москви до іншого міста, розташованого на відстані тисячі кілометрів від столиці. Як повідомила Ольга, у зв'язку з цим у підсудних значно збільшаться витрати.

«Крім того, в Ростові істотно менше журналістів, хоча ті, хто вже виявив зацікавленість, перебувають там майже постійно. А в Москві процес набагато краще б висвітлювався, ніж у Ростові», – зазначила Мірясова.

Флеш-моб під стінами МЗС України на підтримку український в'язнів у Росії, червень 2015 року
Флеш-моб під стінами МЗС України на підтримку український в'язнів у Росії, червень 2015 року

Адвокати готуються до битви

Тим часом у команді захисту Сенцова і Кольченка відбулася заміна. Зараз його адвокати перебувають у відпустці, і на судовому засіданні 9 липня інтереси українського кінорежисера захищає їхня колега Ольга Чевдар. Про це кореспонденту «Крим.Реалії» повідомила сестра Сенцова Наталія Кочнєва.

Це член тієї ж команди, перевірена і своя людина
Наталя Кочнєва

«Так вийшло, що зараз обидва адвокати у відпустці, вони так вирішили підготуватися до повноцінної битви, яка нам ще належить. Але на проміжному засіданні 9 липня біля Олега буде адвокат. Це член тієї ж команди, перевірена і своя людина. Це московський адвокат», – розповіла Наталя.

Засідання 9 липня відбувається у закритому режимі: на ньому присутні тільки обвинувачення, захист і підсудні. Адвокат Олександра Кольченка Світлана Сидоркіна повідомила, що закритий режим цього засідання передбачений російським законодавством.

Світлана Сидоркіна
Світлана Сидоркіна

«На ньому розглядаються питання, які стосуються повноти проведення слідства та можливості розгляду справи в рамках судового провадження. Оскільки воно, в основному, стосується процедурних питань, воно є закритим», – сказала Сидоркіна у коментарі для «Крим.Реалії».

За її словами, відповідно до законодавства, перший розгляд справи по суті також визначать на попередньому засіданні – 9 липня. Як повідомила Сидоркіна, справу «кримських терористів» розглядатиме колегія з трьох суддів.

Особливістю розгляду цієї справи є те, що вона розглядається у військовому суді. Як правило, справи там розглядаються дуже швидко
Світлана Сидоркіна

«Особливістю розгляду цієї справи є те, що вона розглядається у військовому суді. За усталеною практикою, військові суди намагаються вкладатися в рамки терміну, передбаченого законом: два-три місяці. Як правило, справи там розглядаються дуже швидко», – сказала Сидоркіна.
У зв'язку з тим, що попереднє засідання є закритим, на нього не змогли потрапити українські дипломати. МЗС України вже висловило свій протест із цього приводу.

Російські компетентні органи упродовж 13 місяців так і не надали дозволу на зустріч українського консула з Сенцовим, незважаючи на 15 офіційних звернень української сторони

«В черговий раз, грубо порушуючи положення Віденської конвенції про консульські відносини і Консульську конвенцію між Україною та Росією, російські компетентні органи упродовж 13 місяців так і не надали дозволу на зустріч українського консула з Сенцовим, незважаючи на 15 офіційних звернень української сторони», – йдеться в повідомленні МЗС, опублікованому в Facebook.

Підпал кімнати катувань – тероризм?

Сенцова і Кольченка заарештували у травні 2014 року. ФСБ оголосила, що вони є членами «диверсійно-терористичної групи «Правого сектору». За версією слідства, вони планували вчинення диверсійно-терористичних актів у низці кримських міст, а в подальшому – знищення низки об'єктів життєдіяльності, залізничних мостів, ліній електропередач.

Сенцов повністю заперечує свою провину і неодноразово говорив, що звинувачення на його адресу є абсурдними. А Кольченко визнав, що брав участь у підпалі офісу кримського відділення «Єдина Росія». За його словами, він стояв там на чатах. Сестра Сенцова Наталія Кочнєва недавно повідомила про те, що у приміщенні цього офісу бійці кримської самооборони катували людей у момент військового вторгнення до Криму. Решту звинувачень антифашист Кольченко заперечує, і стверджує, що він є лівим активістом і не міг перебувати в «Правому секторі».

Також у справі «кримських терористів» заарештували кримчан Олексія Чирнія та Геннадія Афанасьєва. Обидва дали свідчення, пішли на угоду зі слідством, за що отримали пом'якшений термін – по 7 років позбавлення волі. Для порівняння: Кольченку загрожує щонайменше 10 років, а Сенцову – 20. За умовами угоди зі слідством, на процесі Чирній і Афанасьєв даватимуть свідчення проти Сенцова і Кольченка.

Наразі про перебіг слідства практично нічого невідомо. Тривалий час адвокати перебували під підпискою про нерозголошення матеріалів справи, а зараз, за словами Світлани Сидоркіної, вони ухвалили рішення поки що не повідомляти зайвих подробиць в інтересах своїх підопічних. У коментарі для «Крим.Реалії» адвокат погодилась розповісти тільки про стратегію захисту Кольченка та Сенцова.

«Що стосується Олега Сенцова, то я вважаю, що однозначно йому не може ставитися в провину та кваліфікація, яка ставиться, і тому він повністю не визнає провину. Саша Кольченко провину теж не визнає, але не визнає з інших підстав, оскільки вважає, що кваліфікація, яка йому ставиться, не відповідає діям, які він здійснював», – сказала Сидоркіна.

За її словами, Кольченко вважає, що його дії можуть розцінюватися або як завдання збитку, або як хуліганство, але ні в якому разі не як тероризм.

Поки в Ростові-на-Дону триває підготовка до суду, у світі не вщухає кампанія солідарності з кримськими арештантами. Нещодавно в Берліні минули Дні українського кіно, організовані на підтримку Сенцова українськими кінематографістами. Крім того, 3 липня в столиці Німеччини відбувся пікет на підтримку Олександра Кольченка, а 30 червня аналогічна акція відбулась біля посольства Російської Федерації в Парижі. На 9 липня – день попереднього судового засідання в Ростові – запланований мітинг за звільнення кримських в'язнів у Києві.

Паркан посольства Росії у Франції з плакатом на підтримку в'язнів Кремля, червень 2015 року
Паркан посольства Росії у Франції з плакатом на підтримку в'язнів Кремля, червень 2015 року

Оригінал матеріалу – на сайті «Крим.Реалії»

На цю ж тему:

09.07.2015
Історія одного офісу «Русского единства»

За адресою вулиця Карла Лібкнехта, 11 знаходився де-факто один із плацдармів воєнної агресії Росії у Криму далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG