Доступність посилання

ТОП новини

Художника, що малює для бійців АТО, хотіли «переманити» сепаратисти


Святослав Пащук малює для бійців плакати у стилі пін-ап
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Я точно знаю, що з того боку бачили мої постери: сепаратисти пропонували мені великий гонорар і казали: «малюй для нас» – Пащук

Марія Шелія

Серія плакатів «Сепаратизм шкідливий для вашого здоров’я» від ілюстратора Святослава Пащука сьогодні прикрашає не тільки оселі українських солдатів на Сході, а й бойову техніку. Він працює у стилі пін-ап – це плакати із зображенням привабливої сексуальної жінки, які були особливо популярними в роки Першої світової. І поки бійці кріплять пін-ап постери на БТРи, Святослав готує до випуску календар.

Ілюстратор впевнений, що пін-ап – це утилітарне мистецтво. Утилітарне, бо його можна покласти собі в кишеню та взяти з собою на війну, каже він. Спочатку проект був скоріше розвагою, але згодом став приносити гроші, які йдуть на потреби української армії. Зараз Пащук прагне зібрати достатньо коштів на якісну снайперську гвинтівку.

Sexsels по-українські

Представниці феміністичного руху закидають Святославу Пащуку, що своїми плакатами він подає українок вульгарно, зображуючи, як м’ясо на полицях у крамниці.Сам ілюстратор пояснює, що просто показує красу українських жінок у стилі пін-ап, який апріорі не може виглядати асексуально.

На запитання, чому саме подібні образи подобаються чоловікам, Святослав відповідає: «Бо це sexsels (прийом, коли в рекламі використовують образ сексуальних жінок – ред.) Це питання, скоріше, до психологів. Справа в тому, що питання статі дуже глибоке й лежить десь у підсвідомості. Десь на рівні інстинктів».

Кожен плакат з серії «Сепаратизм шкідливий для вашого здоров’я» має свою назву. Перший постер з циклу, створеного Святославом Пащуком, називається «Лагідна українізація».

Всі постери мають іронічно-саркастичний характер. А лагідна, бо героями плакатів є жінки, хоч вони і з кулеметами. Це сексапільні дівчата зі зброєю

Сам автор пояснює: «Всі постери мають іронічно-саркастичний характер. А лагідна, бо героями плакатів є жінки, хоч вони і з кулеметами. Це сексапільні дівчата зі зброєю». Половина з тих, кого малює Пащук, – це вигадані персонажі, але є й реально існуючі дівчата, яких митець здебільшого шукає у соцмережах.

«Це відбувається так: я підписаний на сторінки в соцмережах різних волонтерських організацій, захожу в учасники й гортаю фото. Якщо бачу гарних молодих дівчат, то пропоную їх намалювати. Якщо вони не проти, то я прошу вислати мені їхні фотографії в потрібному ракурсі. Дівчата фотографуються, висилають, а я вже домальовую все, що треба», – каже ілюстратор.

Найбільшою популярністю серед бійців, розповідає автор, користуються плакати «Гостинці злочинцям» та «Фатальне побачення».

Якщо хтось каже, що я представляю українок як легкодоступних, для мене це не так, для мене українки – це найкрасивіші жінки в світі. Якщо в когось в його голові це все асоціюється з чимось таким, то це проблема внутрішня

«Це, звичайно, має сексуальний характер. Я роблю такий продукт. Якщо хтось вбачає в цьому крамолу і каже, що я представляю українок як легкодоступних, для мене це не так, для мене українки – це найкрасивіші жінки в світі. Якщо в когось в його голові це все асоціюється з чимось таким, то це проблема внутрішня. Не подобається – не дивіться», – реагує на критику своєї роботи Пащук.

Пін-ап пропозиція від сепаратистів

Святослав Пащук не вірить у те, що зображення гарних українських жінок здатні змусити сепаратистів полюбити Україну. І додає, що ці плакати розраховані, в першу чергу, на справжніх патріотів.

З того боку бачили мої постери, бо до мене від них надходили пропозиції по роботі. Вони пропонували мені великий гонорар і казали: «малюй для нас»

«Але я точно знаю, що з того боку бачили мої постери, бо до мене від них надходили пропозиції по роботі. Вони пропонували мені великий гонорар і казали: «малюй для нас». Однак, по-перше, я сказав, що не буду цим займатися, бо їхня позиція не збігається з моєю. А по-друге, вони пропонували намалювати щось таке зовсім вульгарне», – розповідає митець.

На створення одного плаката в Святослава Пащука йде приблизно місяць, бо малює він у дуже специфічній техніці, близькій до реалізму. І якщо колись пін-ап митці створювали свої роботи за фотографією (замовляючи студію, одягаючи відповідним чином модель та з потрібним світлом), то Святослав малює «з голови». У день над постером Пащук працює від трьох до шести годин.

Плакат «Сепаратизм шкідливий для вашого здоров’я» не тільки передають на фронт, але й намагаються продати в тилу, аби передати ці гроші на потреби бійців.

«Відкрили зараз сайт, продаємо й збираємо кошти на потреби армії. Частина грошей іде на друк (плакатів – ред.), частина на просування сайту, а частина на допомогу військовим», – каже автор пін-апу. До того ж, майже щомісяця волонтери забирають великі партії плакатів на фронт.

Зараз Святослав Пащук думає і над тим, щоб малювати пін-ап про жінок-патрульних. Він зазначає, що їхня жіночність і краса не є приводом для того, щоб не довіряти роботі такої патрульної. Ілюстратор каже, що чим більше на вулицях країни буде підтягнутих, гарних «копів», тим спокійніше й приємніше буде до них звертатися.

«Зараз в Україні найбільший відсоток у Європі жінок в патрульній службі – 37%. Моя сестра, наприклад, теж там служить. Я вважаю, що це добре. Це противага чоловічій брутальній силі», – коментує службу жінок у новій поліції митець.

Перші зразки пін-ап картинок справді з’явилися під час Першої світової війни в Європі. Але найбільшого розвитку пін-ап отримав в Америці. Тоді зображення подавалися у дуже саркастичній формі, де жінки домінують над чоловіками, які затьмарені жіночою красою. А згодом, під час Другої світової війни, пін-ап з сексуальними дівчатами почали використовувати в рекламі.

Сам Святослав розповідає, що жанр пін-апу зародився не через війну, але масову підтримку отримав саме під час бойових подій в тих чи інших країнах.

«Американці подавали це під таким соусом: в кожного хлопця або вже є дівчина, або він би хотів її мати. Щоб хтось чекав його з війни, і щоб це була гарна молода дівчина», – зазначає Пащук. Це надавало бійцям психологічну підтримку. Тому популярності пін-ап набував саме тоді, коли навколо були конфлікти, а чоловіки перебували далеко від дому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG