Доступність посилання

ТОП новини

Евакуйовані з Донбасу виші готові приймати абітурієнтів – проректор ДонНУ


Головний корпус університету в окупованому Донецьку, вересень 2014 року. Викладачів та студентів, які не побажали залишатись під «ДНР» евакуювали
Головний корпус університету в окупованому Донецьку, вересень 2014 року. Викладачів та студентів, які не побажали залишатись під «ДНР» евакуювали

Донецький університет, який Міносвіти перевело у Вінницю, вже прийняв 450 заяв від цьогорічних абітурієнтів

Тетяна Люта

Донецький національний університет розпочинає нове життя у Вінниці. Виш, який евакуювали з окупованого Донецька, проводить вступну кампанію на рівні з усіма, каже проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи Ростислав Подольський. Представник університету поділився із журналістами Радіо Свобода своїми думками про вступну кампанію і проблеми, з якими стикаються університети, що були переведені із тимчасово окупованих території.

Ростислав Подольський
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

– Ми переїхали сюди у вересні 2014 року. Тому у Вінниці університет починає нове життя.

– Чи існують проблеми зі вступною кампанією?

– Вони майже такі, якими були у попередні роки. Це і серйозність рішення, яке повинні ухвалювати абітурієнти у процесі подання документів, бо вибирати з 15 місць навчання досить складно. Це, у більшій мірі, і небажання батьків вступників виступати радниками того, куди краще подати документи. Це, можливо, і якась технічна неготовність абітурієнтів подавати документи через електронну систему вступу.

– Електронну систему вступу запровадили відносно нещодавно, лише 2 роки тому. Яке ваше ставлення до неї та до інших нововведень цьогорічної вступної кампанії?

Герб ДонНУ
Герб ДонНУ

​– Якщо брати загальний контекст тих нововведень, які відбуваються, я думаю, що все-таки позитивне. Найголовніше нововведення – це можливість вже на етапі подачі документів вирішувати, куди хоче вступити людина. Це так звані пріоритети.

Електронна система є найпріоритетнішою і, мабуть, найправильнішою у ситуації з тими ВНЗ, які були переведені з тимчасово окупованих територій

Другою перевагою, безсумнівно, є можливість фактично повної подачі документів в електронні формі. Я думаю, якщо ми будемо рухатися схожими темпами, то через рік-два повністю перейдемо на електронну подачу документів, що абсолютно унеможливить якісь негативні прояви у процесі вступу. Тим більше, електронна обробка, знову ж таки, в рази зменшує вірогідність людської помилки. Як на мене, ця система є найпріоритетнішою і, мабуть, найправильнішою у ситуації з тими ВНЗ, які були переведені з тимчасово окупованих територій.

Конфлікт на Донбасі розділив університет на дві частини
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

– З якими проблемами стикаються виші, які перевели з непідконтрольних владі територій?

– Найголовнішою проблемою зараз є подача документів тими абітурієнтами, тими громадянами України, які хочуть продовжити навчання в українських ВНЗ, але з різних причин залишилися на окупованих територіях.

Система перепусток, яка зараз існує, на жаль, не дає можливості швидко подати документи

Система перепусток, яка зараз існує, на жаль, не дає можливості швидко подати документи. Ми намагаємося вирішити цю проблему через нотаріальні подання, через надання абітурієнтам можливості приїхати трошки пізніше, через надання їм якихось преференцій чи пільг.

– Чи готові університети, які були переведені із тимчасово окупованих територій, до початку вступної кампанії?

– Якщо брати ВНЗ, що евакуювалися, і з якими ми підтримуємо контакт, то вони дійсно готові прийняти абітурієнтів. Єдина система подачі, єдина електронна база даних із питань освіти і єдина система оцінки і рейтингів дозволяє зробити це досить просто та ефективно. Ми працюємо, фактично, не з великою кількістю абітурієнтів, а з так званими електронними профайлами. Це, звісно ж, пришвидшує і полегшує нашу роботу. Тому в цілому ми готові.

Ростислав Подольський
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

– Як бути з тими абітурієнтами, які отримали «документи» «ДНР» і «ЛНР»?

– Ми прекрасно розуміємо, що у тій ситуації, яка зараз склалася в Україні у зв’язку із бойовими діями, абітурієнти, мабуть, будуть часто пред’являти документи, які не можуть бути визнані в Україні. Такі випадки вже є. Це і атестати, «ніби атестати», я б сказав, про закінчення повної загальної середньої освіти всяких «республік», і «дипломи» бакалаврів точно таких же невизнаних «республік», а значить, неіснуючих.

Тому у приймальних комісіях, які працюють із цією категорією абітурієнтів, буде виникати багато питань щодо трактування та прийняття рішень, які потім будуть мати вплив на вектор розвитку життєвого шляху подібних людей.

Як виживають евакуйовані з окупованої частини Донбасу університети
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00

– Чи передбачені у вашому університеті пільги для переселенців?

Окремих пільг для переселенців не існує

– У нас є загальні пільги, якими користуються усі громадяни України. Вони прописані в умовах прийому. Окремих пільг для переселенців не існує.

– Який ваш прогноз щодо цьогорічних абітурієнтів вашого університету? Це будуть скоріше донеччани чи жителі інших регіонів України?

– На даний момент у нас навчається близько 6000 студентів, які перевелися разом з університетом. Із них десь 4500 – студенти денної форми навчання і 1500 студентів-заочників.

У суботу ми випустили магістрів і спеціалістів. Це 800 людей, яким ми видали дипломи. І сьогодні у нас йде випуск бакалаврів. Десь 950 людей, які теж отримують дипломи і потім вже будуть обирати, куди їм вступати.

Ми ведемо прийом і у наших філіалах у Донецькій області, це міста Маріуполь та Костянтинівка, і у Вінниці

Цьогоріч ми прогнозуємо набір на рівні минулих років. Тобто десь 900-1200 людей на бакалаврат і близько 1000 людей на магістратуру. Щодо географічного принципу розміщення, то, мабуть, у цьому році буде 50 на 50. Ми ведемо прийом і у наших філіалах у Донецькій області, це міста Маріуполь та Костянтинівка, і у Вінниці. Тут прийом проводиться, в основному, для абітурієнтів із Вінницької, Хмельницької та Житомирської областей. Якщо брати перші дні прийому документів на магістратуру, а його ми почали 6 липня, то вже прийнято більше 450 заяв.

– Що б побажали абітурієнтам, які цього року будуть вступати?

– Дівчата і хлопці, удачі. Просто удачі. Все буде добре.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG