Доступність посилання

ТОП новини

США продовжуватимуть навчання вояків України


Начальник штабу Сухопутних військ США інспектував навчання на Яворівському полігоні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Українські Збройні сили потребують навчання з контрбатарейними радарами більшого радіусу дії – американський генерал

Львів – Спільні тренування американських та українських військовослужбовців потрібно продовжувати, бо вони є корисними для обох сторін, заявив начальник штабу армії США генерал Реймонд Одієрно, який перевіряв своїх підлеглих на Яворівському полігоні. Перша група нацгвардійців України уже пройшла вишкіл. Зараз тренуються бійці з другої ротації.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Військовослужбовці під час занять вдають поранених. Українським нацгвардійцям упродовж 10 хвилин потрібно визначити причини болю, надати першу медичну допомогу, і все це слід робити, відтягнувши пораненого у безпечне місце. А ще стежити, аби поранений не піднімав голову, бо куля снайпера може влучити. Практичні заняття знімають на камеру і потім під час теоретичних занять ще й обговорюють кожну дію.

На Яворівському полігоні проходить навчання вже друга група американських інструкторів і нацгвардійців. Українські бійці вчаться користуватись безпілотниками, поводитись із вибуховими речовинами, надавати медичну допомогу і кажуть, якби така професійна підготовка була до почату військових дій на Донбасі, то людські і технічні втрати були б значно меншими. А ще нацгвардійці вирізняють дисципліну в американській армії і забезпечення – це вражає їх найбільше.

Спільні тренування американських та українських військовослужбовців на Яворівському полігоні. Червень 2015 року
Спільні тренування американських та українських військовослужбовців на Яворівському полігоні. Червень 2015 року

«Американська армія дуже багато всьому навчає, ми вдосконалюємо свої знання. Найголовніше – забезпечення. Якби у нас було таке забезпечення, то і рівень української армії був би зовсім інший. У них є безпілотники, прилади нічого бачення, тепловізори, у нас це є, але мало. І якість їхнього обладнання набагато краща, аніж у нас», – наголошує нацгвардієць Віталій, який вісім місяців воював на Донбасі.

Тренування корисне для обох армій

А ще українська армія не має на озброєнні комплексів контрбатарейних радарів далекого радіусу дії. Таке обладнання миттєво визначає, звідки ворог веде обстріл, що дозволяє зберегти життя бійцям. Водночас, маючи такий комплекс на озброєнні, можна унеможливити використання ворогом озброєння з великим радіусом ураження.

Начальник штабу сухопутних військ США генерал Реймонд Томас Одієрно, який вперше відвідав Яворівський полігон з інспекцією, вважає, що для українських військовослужбовців потрібно провести навчання з використанням контрбатарейних радарів.

Зрозуміло, що українські Збройні сили потребують навчання з контрбатарейними радарами більшого радіусу дії
Реймонд Томас Одієрно

«Зрозуміло, що українські Збройні сили потребують навчання з контрбатарейними радарами більшого радіусу дії. І вони потребують більших напрацювань. Я доповім своєму керівництву про це, і воно вже ухвалить по цьому питанню рішення», – зазначив Реймонд Одієрно.

Він переконаний, що спільні навчання американських і українських військовослужбовців слід продовжувати і в майбутньому. Тренування корисне для обох сторін, бо відбувається обмін досвідом і знаннями.

Дуже важливо не лише, що американські та українські військовослужбовці разом тренуються, але й разом живуть, харчуються, спілкуються
Реймонд Томас Одієрно

«Дуже важливо не лише, що американські та українські військовослужбовці разом тренуються, але й разом живуть, харчуються, спілкуються. Це сприяє поліпшенню відносин поміж двома державами», – наголосив генерал армії США.

Під час свого недавнього візиту до Литви Реймонд Одієрно зазначив, що у зв’язку зі зростанням російської військової агресії США має підтвердити свої зобов’язання перед партнерами по НАТО, а тому проводитимуться багатосторонні і різновекторні навчання.

Спільні українсько-американські навчання у рамках програми Fearless Guardian («Безстрашний страж») відбуватимуться до кінця жовтня. Загалом вишкіл пройдуть 900 нацгвардійців. У серпні бійців тренуватимуть і канадські військовослужбовці. А 20 липня на Яворівському полігоні розпочинається українсько-американське військове навчання «Репід Трайдент-2015», в якому братимуть участь представники армій із 17 країн світу.

Спільні тренування американських та українських військовослужбовців на Яворівському полігоні. Червень 2015 року
Спільні тренування американських та українських військовослужбовців на Яворівському полігоні. Червень 2015 року

Генерал Реймонд Одієрно високо оцінив умови на львівському полігоні, який можна використовувати для різного виду навчань, що він і рекомендуватиме своєму керівництву.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG