Доступність посилання

ТОП новини

Ребрендинг під час війни: «МТС-Україна» готується стати Vodafone


«МТС-Україна» відхрещується від російського капіталу чи це лише бізнес?

Дочірня компанія російського оператора «МТС-Україна» готується стати Vodafone – про це розповіли російському виданню «Ведомости» люди, наближені до «МТС» та її конкурентів. Громадські активісти схильні пов’язувати це з бойкотом українцями російських сервісів та товарів – асоціація з Кремлем завдає збитків. Водночас, колишня топ-менеджер «Київстар» Жанна Пархоменко вважає, що ребрендинг не має стосунку до політичної ситуації – переговори з Vodafone точаться вже давно.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:12 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

МТС веде переговори з крупними міжнародними телекомунікаційними операторами про купівлю прав на використання їхніх брендів в Україні, інформують російські «Ведомости». Із групою Virgin бізнесмена Річарда Бренсона домовитись не вдалось, а от британська Vodafone охочіше йде на діалог, повідомили виданню люди, які є «в темі» перебігу переговорів. Зокрема, джерело, наближене до акціонерів «МТС», пояснює необхідність ребрендингу тим, що компанія побоюється спроб тиску української влади на «дочку» російського мобільного оператора. У 2014 році, наприклад, йшлось про те, щоби усунути «МТС-Україна» від тендерних торгів за технологію 3G – утім цього не сталось.

Аби дистанціювати український бізнес від російського, «МТС» навіть змінила форму власності: тепер російська компанія володіє «МТС-Україна» не напряму, а через нідерландську Preludium B.V та люксембурзьку Allegretto Holding. Тоді це пояснили прагненням залучити інвестиції в українську «дочку».

Ще у 2008 році МТС і Vodafonе підписали «ексклюзивну стратегічну неакціонерну угоду», в рамках якої обмінювались досвідом та спільно закуповували оснащення. У грудні 2015 року термін дії цієї домовленості спливає, проте Адам Ліверсейдж із Vodafone підтвердив «Ведомостям», що переговори про майбутнє угоди тривають. А от ребрендинг «МТС-Україна» – коментувати відмовився.

Плани були вже давно, політика ні до чого – експерт

Жанна Пархоменко, екс-директор із корпоративних комунікацій «Київстар», вважає, що переговори можу бути пов'язані з тим, як російський капітал сприймається на українському ринку. Проте наголошує, що інформація про партнерство МТС і Vodafon з'являлася давно і це не є новиною.

«Плани були вже давно. Я не думаю, що це щось таке, що виникало ось-ось наразі», – говорить Пархоменко.

Якщо «МТС» та Vodafone врешті домовляться, оновленому бренду доведеться працювати в Україні за умов збройного конфлікту на Донбасі, складної економічної ситуації та громадянського суспільства, яке трансформується. Україна переживає етап трансформацій, тож рішення великого бренду змінюватись – правильне, додає експерт.

Представлення такого прозахідного бренду Vodafone є актуальним, тим більше, що українське суспільство активно рухається у напрямку Західної Європи
Жанна Пархоменко

«Представлення такого прозахідного бренду (Vodafone – ред.) є актуальним, тим більше, що українське суспільство активно рухається у напрямку Західної Європи. Тому, це може бути успішним», – пояснює експерт.

За словами Жанни Пархоменко, після «перефарбування» та трансформації оператор робитиме акцент, швидше за все, на актуальні для України технології 3G та нові умови обслуговуванні клієнтів.

«МТС-Україна» останній рік втрачала абонентів

«Ведомости» пишуть, що останнім часом справи «МТС» на українському ринку погіршились: у березні 2014 року «МТС-Україна» мала 21,7 мільйона клієнтів, а наприкінці грудня – вже 20,2 мільйона. Аналітик «ФК Открытие» Олександр Венгранович прокоментував виданню, що з 1,3 мільйона втрачених абонентів, близько одного мільйона – це кримчани. А решта залишили оператора з різних причин, серед яких і «несприйняття марки», додає аналітик.

Активно агітував українців відмовлятись від російських товарів та послуг громадянський рух «Відсіч». Утім, говорить його активістка Катерина Чепура, до бойкоту саме мобільних операторів не закликали. За її словами, не можна підштовхувати людей взагалі відмовлятись від мобільного зв’язку, а суто українських операторів, які могли би замінити «МТС-Україна» на ринку немає.

Навіть якщо «МТС» «перефарбується», то ми у своїх матеріалах вказуватимемо, що це є російський оператор. «Лукойл» вже спробував це зробити – їм не допомогло
Катерина Чепура

«Навіть якщо «МТС» «перефарбується» і буде такий ребрендинг, то звісно, ми у своїх матеріалах і листівках вказуватимемо обов’язково, що це є російський оператор. Тобто, «Лукойл» вже спробував це зробити – їм не допомогло», – говорить активістка.

Російські мобільні оператори і безпека в зоні АТО

«Відсіч» слідкуватиме і надалі за поведінкою російської дочірньої компанії, говорить Чепура. За її словами, це не вперше «МТС-Україна» намагається «перефарбуватись» та дистанціюватись від російських власників. Наприклад, раніше дирекція «МТС» оголошувала, що оператор допомагає та підтримує українську армію. Водночас, говорить Чепура, працюючи як волонтер, вона чула багато нарікань від українських вояків про те, що після розмови по телефону через «МТС-Україна» – місце їхньої дислокації відразу обстрілювали. Про ці випадки дівчина говорить зі слів солдатів – на державному рівні немає доказів про зв’язок чи «зливання» операторами даних російській ФСБ. Утім депутати та комбати неодноразово «били на сполох» щодо цього.

Зокрема, 1 липня депутати ухвалили закон, який забороняє користуватися військовослужбовцям мобільними телефонами в зоні АТО. Таким чином, сподіваються, вдасться посилити контроль за витоком інформації з зони бойових дій, протидіяти технічній розвідці та захистити цінну інформацію. А як вояки користуватимуться мобільними телефонами, мають визначати командири батальйонів, йдеться у законі.

Українці звертають увагу на штрих-коди товарів – експерт

Українці почали вдивлятись у штрих-коди та бойкотувати російські товари з березня 2014 року, говорить Олексій Дорошенко, директор української асоціації постачальників торговельних мереж. Наразі громадянська позиція лише закріпилась – люди звертають увагу також на масштабні іноземні корпорації, які мають заводи в Росії, наприклад, Procter & Gamble. Із мобільними операторами – справа складніша, каже експерт, адже всі лідери ринку мають тим чи іншим чином стосунок до російського капіталу.

Перший спад у використанні послуг та товарів із Росії був за перші 3 місяці – на 40%
Олексій Дорошенко

«Перший спад у використанні послуг та товарів із Росії був за перші 3 місяці – на 40%. Потім частка російських компаній зменшувалась, але у зв’язку і з тим, що падала купівельна спроможність українців», – каже експерт.

Дорошенко, не рекламуючи бренд, розповідає про «велику мережу непродовольчих, спортивних товарів», якій традиційно приписували російських капітал. Ті, говорить він, аби позбутись таких асоціацій, відкривали реєстр та доводили, що не мають таких бенефіціарів. Утім через бойкот продовжували зазнавати втрат. Лише після того, як мережа провела низку акцій, навела докази, що не має стосунку до Росії, та заручилась підтримкою лідерів думок – її прибутки зросли на 28-32%. Такий приклад, говорить Дорошенко, ілюструє ставлення українців до російських брендів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG