Доступність посилання

ТОП новини

«Патріотичний стоп-лист» у Росії – це юридичний і політичний нонсенс – віце-президент СКУ


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Ми повинні гордитися, що ми на тому рівні в Росії, яка сприймає нас як загрозу їхньому такому «мирному процвітаючому суспільству»

Росія внесла до так званого «патріотичного стоп-листа» 12 організацій: інститут «Відкрите суспільство» (Фонд Сороса), Національний фонд демократії, Міжнародний республіканський інститут, Національний демократичний інститут із міжнародних питань, Фонд Макартурів, Freedom House, Фонд Чарльза Стюарта Мотта, Фонд «Освіта для демократії», Східно-Європейський демократичний центр, Світовий конгрес українців, Українську всесвітню координаційну раду і Кримську польову місію з прав людини.

ЗАВАНТАЖИТИ

Такі наміри російської влади вже розкритикував комісар Ради Європи з прав людини Нілс Муйжнієкс. У коментарі для Радіо Свобода 9 липня він заявив, що російський «новий поганий закон» є «нечітким і дозволяє російській владі закрити неурядові організації».

А президент Світового конгресу українців (СКУ) Євген Чолій на сайті організації закликав «міжнародне співтовариство відреагувати на ці неприйнятні дії російських владних структур, що свідчить про їхній намір повернутися до тоталітарних часів Радянського Союзу».


Радіо Свобода попросило прокоментувати ситуацію із так званим «патріотичним стоп-листом» віце-президента СКУ – Ярославу Хортяні (розмова велася по телефону з Будапештом).

Ярослава Хортяні
Ярослава Хортяні

Cама назва цього проекту вже смішно звучить. Це є юридичний, політичний нонсенс

– Почнемо з того, що сама назва цього проекту вже смішно звучить. Це нонсенс! Це є юридичний, політичний і – який ще хочете – нонсенс, те, що зараз Росія це робить.

Ми тільки захищали права етнічних українців в Росії

Чесно кажучи, то коли я дивилася російське телебачення і ми стояли на першому місці, але біля таких відомих організацій як Freedom House, як Фонд Сороса, бо вони там теж є, і я думаю, якщо з такого боку дивитися, то ми повинні гордитися, що ми на тому рівні в Росії, яка сприймає нас як загрозу їхньому такому «мирному процвітаючому суспільству», хоча я – як перший заступник президента Світового конгресу українців, а ми вже давно є членами Світового конгресу українців – я точно знаю, що ні попередні голови, ні теперішні, ні керівництво – ніколи не займалися організаціями якихось демонстрацій в Росії чи десь інде. Ми тільки захищали права етнічних українців в Росії. І навіть часом більше захищали їхні права, чим вони самі.

Нам інкримінують, що ми захищаємо Надію Савченко – звичайно, її викрали з України, тримають незаконно ув’язненою, яка організація не буде проти цього протестувати?

А те, що нам інкримінують, що ми захищаємо Надію Савченко – звичайно, її викрали з України, її тримають незаконно ув’язненою, яка організація не буде проти цього протестувати? У нас угорці виходили з нами на демонстрації. Чи допомога українській армії. Я би хотіла бачити, щоб на Росію напали, чи росіяни не будуть допомагати своїй армії? Те, що Росія зараз придумала – це вже такий абсурд, що важко уявити, що серйозна країна вийде на такий рівень.

– Коли в парламенті Російської Федерації депутати вирішували створити такий чорний список некомерційних організацій, діяльність яких буде вважатися небажаною в Росії, вони казали, що він, мовляв, не буде використовуватися як закон, а лише як якийсь індикатор для держорганів. В мене запитання – як вплине він на діяльність українських організацій?

Ми в Москву не їздили і не збираємося туди їздити. Як воно вплине на організації українські в Росії – це вже інше питання

– На наші організації за-кордону і в Європі ну аж ніяк не вплине. Тому що ми в Москву не їздили і не збираємося туди їздити. Як воно вплине на організації українські в Росії – це вже інше питання. Але ми як до цієї пори захищали, так і далі будемо захищати їхні права, які топчуть, яких не дотримуються, і скільки разів я піднімала голос, хоча не завжди для мене було зрозуміло, чому пасивність українців в Росії така?

Будь-кого можна занести до списку, хто сказав погане слово проти Путіна, хто сказав погане слово проти пані Матвієнко

Ну після того, що зараз в Росії – це не на рівні закону, а на рівні якогось листочка чи списку, знаєте, це для мене дуже смішно виглядає. Тому що будь-кого можна занести до списку, хто сказав погане слово проти Путіна, хто сказав погане слово проти пані Матвієнко, яка така, як вона каже, «українського походження», а сама бере участь у таких примітивних заходах як цей чорний список – то це вже не те що не демократично, для мене це – коли я це почула і побачила – це пародія! Я багато чого чекала, але від Росії я такого не чекала.

– Власне, пані Матвієнко, яка є спікером Ради федерації російської, вона заявила тамтешнім ЗМІ, що, мовляв, складання такого «стоп-листа» дозволить «зробити прозорою і зрозумілою діяльність цих неурядових організацій для суспільних організацій і структур влади».

– Я би хотіла (знати), як вони з цього списку «зрозуміють діяльність». Якщо беремо Світовий конгрес (українців) – то він матеріально дуже рідко підтримував хоча би якесь видання, ми гроші не вкладали в Росію, я це дуже добре знаю. Я не знаю за інші організації. Але вони хай радіють, що є такі організації, які, можливо, матеріально підтримують інші організації в Росії, щоб це суспільство хоча би мало вигляд демократичного.

– Російські очільники говорять про те, що, мовляв, організації, зокрема, які увійшли до цього «стоп-листа», що вони фінансуються з-за кордону і «становлять собою загрозу Росії, її національним інтересам».

– Якби ми були «загрозою» для Росії – це навіть смішно говорити! Знаєте, як вони бояться, що «в них це «ультра» патріотичне, націоналістичне», хоча націоналізм процвітає в Росії найкраще – це треба підкреслити, це треба зрозуміти. Українці в Росії – їх так вже придушили, що вони самі ніколи не видавали нічого, що б натякало на якусь там не таку лінію, яка Росії не подобається. Оце для мене парадокс.

– Чи будуть якісь юридичні можливості, якісь кроки проти такого рішення?

Це ж поки що проект. Ми хочемо бачити офіційний список – де ми є, в чому нас звинувачують

– Наскільки я знаю, це ж поки що проект. Ми хочемо бачити офіційний список – де ми є, в чому нас звинувачують, а потім це вже вирішить керівництво Світового конгресу (українців), рада директорів, юристи і буде звернення до канадського уряду, тому що наш офіс в Канаді, але це майбутній крок. Ми можемо протестувати – це дуже добре. Але я, наприклад, горда, що ми в тому ряді стоїмо, де є ті організації, які багато зробили для демократизації Європи, суспільств у світі, в тому числі і Росії.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG