Доступність посилання

ТОП новини

Україна нарощує власне виробництво зброї


Український військовослужбовець на полігоні біля Житомира. Січень 2015 року
Український військовослужбовець на полігоні біля Житомира. Січень 2015 року

«Укроборонпром» звітує, що за останній рік збільшив забезпечення армії в 36 разів, а російський імпорт деталей замінив на європейський

Київ – Українська оборонна галузь за рік наростила виробництво в десятки разів, звітують керівники державного концерну «Укроборонпром». Водночас українські підприємства навчилися виготовляти те, що раніше купували в Росії, а решту необхідного імпорту – забезпечили країни ЄС і НАТО, повідомляють в концерні. Експерти визнають суттєві успіхи української «оборонки», але називають показники у звітах військово-промислових підприємств істотно завищеними.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За останній рік державний концерн «Укроборонпром» виготовив і передав армії понад 3900 одиниць нової та модернізованої зброї, а також військової техніки: це в 36 разів більше, ніж за аналогічний попередній період.

Про це йдеться в останньому звіті концерну, повідомляє прес-служба «Укроборонпрому».

У звіті говориться, що підприємства виготовили 105 одиниць бронетехніки, 2,6 тисяч ракет і подібних великих боєприпасів, понад 600 одиниць ракетно-артилерійських систем і майже півтисячі систем зв’язку та навігації.

Україна знову навчилася робити ефективну зброю. Тепер наш пріоритет – перехід на виробництво високоточної зброї
Роман Романов

«Головне досягнення року – Україна знову навчилася робити ефективну зброю. Тепер наш пріоритет – перехід на виробництво високоточної зброї та запуск в серію останніх перспективних розробок», – зауважив генеральний директор «Укроборонпрому» Роман Романов.

У концерні запевняють: українська оборонна галузь не лише припинила експорт обладнання і технологій до Росії, а й відмовилася від імпорту російських компонентів для української військової продукції.

Понад третину імпортних деталей та компонентів зброї Україна за рік навчилася виробляти самостійно, заявив Романов. І додав, що деякі комплектуючі концерн купує в країнах Західної Європи.

Досить оперативно торік було освоєно близько 11 тисяч найменувань виробів, які ми стали виробляти на підприємствах «Укроборонпрому»
Роман Романов

«Ми зіткнулися з проблемою імпортозаміщення. 30 тисяч найменувань ми отримували від нашого північного сусіда… Досить оперативно торік було освоєно близько 11 тисяч найменувань виробів, які ми стали виробляти на підприємствах «Укроборонпрому», це близько 30%. У цьому році значна частина буде освоєна, весь цей час ми змушені були купувати комплектуючі у країнах Європи», – сказав Романов журналістам.

Натомість в Росії ситуацію в українській оборонній галузі оцінюють скептично. Так, помічник російського президента Володимир Кожин днями говорив про те, що через розрив співпраці з Росією більшість заводів українського ВПК можуть закритися.

Натомість найбільш чутлива до російського імпорту галузь – авіабудування – змогла замінити половину російських деталей власними, тобто навіть більше, ніж інші напрямки оборонного сектору, свідчать звіти «Укроборонпрому».

Збройні сили України, підрозділи яких ось вже понад рік беруть участь у конфлікті ні Донбасі, захищаючи територіальну цілісність держави, отримали першу партію відремонтованих новітніх танків Т-80. На завод вже прибули бійці, які будуть опановувати, а потім використовувати у бою ці танки, заявив заступник директора концерну «Укроборонпром» Сергій Пінькас.

«Після зміни керівництва концерну ми швидко наростили виробництво. Але ми не є політично заангажованими: ми прості виконавці технічних замовлень. Нам кажуть: треба 10 танків. Ми кажемо: «Так точно!» – і виготовляємо. Від початку тижня «Укроборонпром» почав передачу армії нових танків Т-80. Ремонт та модернізацію техніки на замовлення Міністерства оборони виконали фахівці ДП «Харківський бронетанковий завод», що входить до складу Концерну», – пояснює промисловець.

Житомирський полігон. Січень 2015 року
Житомирський полігон. Січень 2015 року

«Оборонка» має працювати на фронт, а не на прибутки – експерт

Фахівці «Харківського бронетанкового заводу» модернізували корпуси та башти, оснастили танки динамічним захистом типу «Контакт», яка забезпечить порятунок від сучасних протитанкових засобів. Днями на завод прибули ті військові екіпажі, які надалі використовуватимуть танки Т-80.

Серед найближчих цілей, які озвучив Сергій Пінькас – поновлення виробництва українських набоїв, яке припинилося, коли російські військові та бойовики захопили й демонтували Луганський завод набоїв. Раніше військовий експерт Сергій Згурець говорив, що є попередні домовленості з країнами НАТО, про те, щоб Україна купила і встановила на своїй території патронне виробництво.

Українська оборонна галузь досягнула певних успіхів, але її показники традиційно завищуються, зауважує співдиректор програм із міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник.

Олексій Мельник
Олексій Мельник

«Цифра про зростання виробництва у 36 разів – ефектна: але що за нею стоїть? Кількість вироблених одиниць зброї відома, але чи відома її якість? Чи танк, вироблений «Укроборонпромом» – новий? Чи може це машина, яка роками стояла на консервації, а після певного ремонту змогла поїхати? В останньому випадку зростання боєздатності української армії – від питанням», – прояснює експерт.

За його словами, оборонна галузь дійсно налагодила виробництво багатьох потрібних для армії озброєнь та бронетехніки. Водночас, на думку Мельника, досі «кульгає» головний критерій оцінки діяльності оборонних підприємств: попри війну, яка фактично триває на українській території, від «оборонки» держава досі вимагає передовсім давати прибуток, а не максимально забезпечувати потреби фронту, наголошує військовий аналітик.

Зі свого боку, президент України Петро Порошенко раніше заявляв, що Україна не буде відмовлятися від експорту оборонних технологій та озброєнь повністю, бо, за його словами, це дає змогу заробляти на виготовлення нової зброї для української армії.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG