Доступність посилання

ТОП новини

Волонтери, обшук і «розбещення неповнолітніх» – розвиток справи «Торнадо»


Волонтера, який допомагав роті «Торнадо», підозрюють у розпусті з дітьми. Його спільником називають Руслана Онищенка

Волонтера Світлану Саванчук викликали на допит до військової прокуратури. Зараз вона проходить свідком у справі про розбещення неповнолітніх. Підозрюваними ж тут є командир роти особливого призначення «Торнадо» Руслан Онищенко, та чоловік волонтерки, який теж допомагав військовим у зоні АТО Володимир Саванчук. У прокуратурі повідомляють, що в них є докази причетності цивільних осіб до злочинів, які вчиняли бійці «Торнадо». Волонтерка, яку викликали на допит, натомість заявляє, що ані вона, ані її чоловік ніколи не були в зоні АТО.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Перед викликом на допит у квартирі Саванчуків був проведений обшук. В ухвалі Печерського суду міста Києва йдеться про те, що слідчі шукали засоби для побиття та катування, зокрема: пластмасові труби, електрошокер, дріт, наручники, з допомогою яких вчинялись злочини. Також одяг, на якому могли зберегтись сліди правопорушень.

За словами ж адвоката Світлани Саванчук Руслана Стояна, в першу чергу оперативників цікавили комп’ютери та інші засоби накопичення інформації. Юрист вважає, що вони були вилучені з порушенням, адже його не допустили до клієнтів, хоч і стояв під дверима квартири.


«Якби я був всередині, я б попросив описати ті файли, які там є. Зробити щось, щоб підтвердити, що саме є в ноутбуці. Фактично, зараз ми маємо ситуацію, коли вилучили купу носіїв інформації, але при цьому немає можливості відслідкувати, що було там до моменту, коли вони потрапили в руки прокуратури, а що потрапило туди після», – заявив адвокат.

Саванчук достеменно обізнана про події, які вказують на злочин – Матіос

В ухвалі суду вказано, що речі, які вилучили, можуть свідчити про обставини розпусних дій Онищенка та Саванчука стосовно своїх дітей та інших неповнолітніх. За цими фактами військова прокуратура вже відкрила кримінальне провадження.

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос запевнив, що допит та обшук в помешканні Саванчуків не пов’язані з їхньою волонтерською діяльністю.

Анатолій Матіос
Анатолій Матіос

«Ці докази, які здобуті абсолютно законним процесуальним шляхом за рішенням судів, дали підстави для реєстрації кримінального провадження за статтею 156 Кримінального кодексу – це розбещення неповнолітніх. У зв’язку з чим виникла необхідність допиту людей у ролі свідків, які достеменно обізнані про події, які вказують на вчинення злочину – розбещення неповнолітніх», – повідомив Матіос.

Адвокат Стоян припускає, що звинувачення в розбещенні неповнолітніх щодо волонтерів обрані з чіткою метою: максимально дискредитувати їх в очах громадськості. Світлана Саванчук теж всіляко заперечує причетність чоловіка до злочинів.

Мій чоловік жодного разу не був у зоні АТО – Світлана Саванчук

Це якийсь нонсенс. Ми давно живемо, у нас двоє дітей. Я навіть не знаю, як це можна коментувати
Світлана Саванчук

«Це якийсь нонсенс. Розумієте? Ми давно живемо, у нас двоє дітей. Я навіть не знаю, як це можна коментувати. Яким чином до цього взагалі причетний мій чоловік і командир «Торнадо», який весь час на фронті був? Мій чоловік жодного разу не був у зоні АТО. Ані я, ані мій чоловік», – наголосила волонтерка.

Ще однією обставиною, яка може вплинути на об’єктивність розгляду справи, на думку адвоката Саванчук, є те, що коли вона потрапить до суду, то через обвинувачення у розбещенні неповнолітніх розглядатиметься у закритому режимі.

Справа «Торнадо» набула розголосу 17 червня, коли головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що в роті виникла злочинна група, яка на Луганщині незаконно утримувала місцевих жителів, вчиняючи проти них насильницькі дії: побої, катування, спричинення тілесних ушкоджень і особливо жорстоке сексуальне насильство за вказівкою й за безпосередньої участі командира роти Руслана Онищенка.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG