Доступність посилання

ТОП новини

Президент Словаччини закликав підтримати Україну і її реформи


Андрей Кіска (п) під час візиту до Києва з Петром Порошенком під час візиту до Києва 20 травня 2015 року ©Shutterstock
Андрей Кіска (п) під час візиту до Києва з Петром Порошенком під час візиту до Києва 20 травня 2015 року ©Shutterstock

Президент Словаччини Андрей Кіска закликав Європейський союз і його країни-члени підтримати Україну і її реформи.

Україна переживає складний період у своїй історії, в ній триває війна, «а у стані війни важко зосередитись на чомусь іншому, а це щось інше – це реформи, яких Україна неминуче потребує», заявив він в інтерв’ю чеському інформаційному телеканалові ČT24, що вийшло в ефір у п’ятницю.

Словаки з тривогою ставляться до подій в Україні, адже «для Словаччини Україна є тим, чим Словаччина є для Чехії, тобто східним сусідом», сказав президент Словаччини чеським глядачам.

Словацький лідер вважає, що найголовнішим сьогодні для України є реформи, за які українці стояли на Майдані, бо «не погоджувалися з корупцією, з олігархією, з тим, у якому стані була країна». І нині завданням президента Петра Порошенка і прем’єра Арсенія Яценюка є сповнити ці їхні сподівання, вважає президент Словаччини.

Із іншого боку, сказав Андрей Кіска, і країни ЄС мають дати людям в Україні надію, світло, роз’яснити їм, що час реформ буде важким періодом, як це було в Чехії і Словаччині, – але, пройшовши його, можна стати членами ЄС. Але, якщо цього світла українцям не дати, їм буде дуже важко проводити ці реформи у своїй країні, наголосив він.

Президент Словаччини додав, що про реформи, потребу їхнього проведення він говорив і під час свого візиту в Україну з її лідерами, зокрема, з президентом Петром Порошенком.

«Однак поки що, на жаль, деякі сигнали ЄС щодо України не є позитивними», – додав Андрей Кіска.

Словаччина належить до держав Європейського союзу, які іноді називають відносно «проросійськими» через те, що в таких державах, що мають помітні економічні відносини з Росією, не підтримують посилення тиску на Москву через її агресію проти України, і в них час від часу лунають заклики послабити цей тиск.

XS
SM
MD
LG