Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські політики змагаються у «транспортній щедрості»


Проїзд за 1 гривню від політиків: можливість зекономити чи купівля голосу?

Дніпропетровськ – Дніпропетровські політики, потенційні кандидати на участь у місцевих виборах, організували «атракціон небаченої щедрості»: вулицями міста курсують маршрутки з їхніми логотипами й символічною платою за проїзд. Ініціатори переконують, що просто пішли на зустріч проханням дніпропетровців. Між тим у громадянській мережі «Опора» розцінюють такі «акції» як спроби непрямого підкупу виборців й радять пасажирам не користуватись такими послугами. Обурені й потенційні конкуренти політиків-доброчинників на майбутніх виборах – вони порівнюють пільговий проїзд із передвиборчим роздаванням гречки.

Дніпропетровські політики змагаються у «транспортній щедрості»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Керівник громадської організації «Громадська сила», колишній депутат міської ради Загід Краснов першим запровадив «доброчинний» проїзд у міських маршрутках Дніпропетровська. На своїй сторінці в соціальній мережі він пояснює: поширив свій давній проект із забезпечення пільгового проїзду для школярів на інших жителів міста.

У маршрутці з написом «1 гривня» і логотипом організації Краснова можна їхати за гривню, навіть якщо не маєш жодного документа пільговика. Громадський діяч зазначає: такі маршрутки курсують десятьма маршрутами. Точних термінів дії проекту не називає, однак говорить про його довгостроковість.

Це швидка, невідкладна допомога людям, які перебувають у важкому стані
Загід Краснов

«Це локальне вирішення проблеми, це те, що громадська організація здатна зробити зі свого фонду. Назвемо це так – це швидка, невідкладна допомога людям, які перебувають у важкому стані», – каже Загід Краснов.

Проїзд за 1 гривню або взагалі без оплати

Естафету з проїздом за символічні гроші підхопили й інші потенційні учасники майбутніх виборів. Чинний народний депутат-самовисуванець Борис Філатов, який балотувався під гаслами «Блоку Петра Порошенка», а зараз є активним учасником кампанії партії «Укроп», власним коштом придбав автобус великої місткості. І той возить пасажирів за 1 гривню з віддаленого мікрорайону міста до найближчого житлового масиву. Свій проект політик називає «Укропським автобусом».

Долучилась і представниця «Опозиційного блоку», депутат міськради Світлана Єпіфанцева. На останніх парламентських виборах вона програла боротьбу на окрузі саме Борисові Філатову. Наразі депутатка в соціальних мережах рекламує свої маршрутки – з безкоштовним проїздом. На автобусах – велика фотографія Єпіфанцевої в сережках і намисті з перлів.

«Пільговий проїзд – як знаменита гречка»

Дніпропетровці, які користуються громадським транспортом, вже написали чимало схвальних відгуків ініціаторам цих проектів у соціальних мережах. Однак «транспортна щедрість» політиків обурила інших потенційних учасників майбутніх виборів.

Активіст Євромайдану, а нині посадовець міськради Вадим Шебанов, який збирається кандидувати на посаду міського голови, заявляє: його майбутні опоненти займаються непрямим підкупом виборців. Зауважує: катаючись на маршрутках за символічну плату, потенційний виборець до дня голосування заощадить хіба що кілька сотень гривень – це і є платня за його голос, наголошує Шебанов.

Це – звичайний підкуп виборців. Чому вони не робили цього до і, напевне, не робитимуть після виборів? Це – як знаменита гречка
Вадим Шебанов

«Це – звичайний підкуп виборців. Треба називати речі своїми іменами. Чому вони не робили цього до і, напевне, не робитимуть після виборів? Це – як знаменита гречка. Друге: безкоштовний сир тільки в мишоловці. Ніхто не забороняє їздити в цих маршрутках, але думати, за кого голосувати, треба. За три місяці ти зекономиш 200 гривень, 300, 500? Ну оце скільки ти й коштуєш! Тоді нехай виборець не ображається, що дороги не полатані, брудна вода тече з крану, що в наступні 5 років нічого в кращий бік не зміниться», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Вадим Шебанов.

«Опора»: Найкращий варіант – ігнорувати такі пропозиції

У громадянській мережі «Опора» «маршрутки від політиків» теж розглядають як порушення. А втім, координатор об’єднання на Дніпропетровщині Сергій Федько зауважує: це – лише з моральної точки зору. Юридичних підстав для звинувачень немає: виборча кампанія ще не стартувала і те, що дніпропетровські політики-доброчинники будуть претендувати на крісло міського голови чи мандати депутатів місцевих рад – лише припущення.

Сергій Федько радить: в ідеалі потенційні виборці мали б ігнорувати дешеві послуги від політиків. Однак, каже, з розумінням ставиться до того, що в бідному суспільстві люди цим не гребують. З іншого боку, під час майбутніх виборів, прогнозує експерт, матеріальні блага від кандидатів мало вплинуть на електорат, більше – телевізійна та інші види реклами.

Ми знаємо, що ці люди будуть балотуватись у мери Дніпропетровська, але поки цей факт не відбувся, звинуватити їх важко. Така благодійність дуже схожа на підкуп виборців – це і роздача безкоштовної води, і факти з пільговим проїздом
Сергій Федько

«Ми знаємо, що ці люди будуть балотуватись у мери Дніпропетровська, але поки цей факт не відбувся, звинуватити їх важко. Така благодійність дуже схожа на підкуп виборців – це і роздача безкоштовної води, і факти з пільговим проїздом. Тут може бути лише моральний осуд суспільства, осуд виборців. Ніяких правових наслідків, швидше за все, не буде. Виборцеві треба робити вибір з огляду на власне самолюбство, розуміти, що це піар-хід. Звісно, люди живуть бідно і користуються можливістю зекономити. Вони не думають про наслідки. Найкращим варіантом було б – ігнорувати такі пропозиції, не брати цієї допомоги, пакунків, не користуватись таким проїздом. Однак як ми можемо про це говорити, коли більшість людей – за межею бідності? Я вважаю. що у великій мірі це не впливатиме на результат виборів. Впливатиме не благодійність, а медіа ресурс», – сказав у коментарі Радіо Свобода Сергій Федько.

Наразі середня вартість проїзду в дніпропетровських маршрутках складає 5-6 гривень. Минулого місяця перевізники й міська влада вдались до безпрецедентного кроку – майже на двох десятках маршрутів знизили вартість проїзду на 50 копійок.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG