Доступність посилання

ТОП новини

Озброєний конфлікт на Закарпатті триває третій день


Техніка українських силовиків у селі Лавки поблизу Мукачевого, де триває спецоперація, 13 липня 2015 року
Техніка українських силовиків у селі Лавки поблизу Мукачевого, де триває спецоперація, 13 липня 2015 року

«Правий сектор» готовий спрямувати усі свої запасні батальйони у будь-яку точку країни у разі потреби, при цьому «не зніматиме людей з фронту»

Через події в Мукачеві президент Петро Порошенко скликає Воєнний кабінет на 13 липня – це робочий орган Ради національної безпеки і оборони в особливий період. Про це у ніч на понеділок у Facebook повідомив речник глави держави Святослав Цеголко. Раніше Цеголко також написав: «Президент Петро Порошенко доручив правоохоронним органам роззброїти і затримати злочинців, які вчинили стрілянину і вбили мирних мешканців Мукачевого. Держава повинна дати рішучу відсіч усім проявам бандитизму, де б вони не трапилися – сказав Президент». Тим часом «Правий сектор» готовий спрямувати усі свої запасні батальйони у будь-яку точку країни, у тому числі під будівлі Адміністрації президента і МВС у Києві, у разі потреби. Про це заявив речник «Правого сектору» Артем Скоропадський. При цьому Скоропадський зазначив, що «Правий сектор» «не зніматиме людей з фронту».

ЗАВАНТАЖИТИ

Конфлікт на Закарпатті спалахнув в суботу, 11 липня, коли в невеличкому містечку Мукачеві сталася перестрілка за участі представників «Правого сектору» та людей з оточення депутата Верховної Ради з групи «Воля народу» регіонала Михайла Ланя, в нього втрутилися правоохоронці.

Унаслідок сутичок було поранено, за даними місцевих медиків, 11 осіб, троє з них – цивільні (один чоловік – у комі). У МВС повідомили про шестеро поранених правоохоронців, а також одного загиблого цивільного. Втрати «Правого сектору» – двоє осіб загинули, ще четверо поранені (два – в тяжкому стані).

Перестрілка розпочалася у комплексі «Антарес», що належить депутату Ланю, і продовжилась на трасі Київ-Чоп біля Мукачевого, де «Правий сектор» застосував гранатомети. Після сутички із силовиками, бійці «Правого сектору» засіли біля села Лавки і висунули свої вимоги: арештувати депутата Ланя, всіх бандитів та силовиків, що відкривали вогонь. Конфлікт пов’язують з переділом контрабандних потоків, до яких можуть причетні всі сторони конфлікту. На Закарпатті оголосили проведення спецоперації, посилили охорону перевалів, у рази збільшили кількість правоохоронців на автошляхах та завезли бронетехніку.

«Правий сектор» і правоохоронці мають різні версії, як все почалося

Офіційну версію того, як починався конфлікт, владнати який силовики і влада намагаються третій день, розповіла Вікторія Попович, прес-секретар прокурора Закарпатської області.

«Відбувалася зустріч осіб у камуфляжі із нашивками «Правого сектору», які призначили зустріч місцевим мешканцям Мукачева, щоб переговорити про якісь питання. Відтак між ними виник якийсь конфлікт і почалася перестрілка», – коментує прес-секретар.

Власну версію того, що відбувалося, має і «Правий сектор». Один з бійців у відеокоментарі сказав таке: «Нас викликав на переговори ще три дні тому кримінальний авторитет «Блюк» у зв’язку з тим, що йому не подобалося, що наші патрулі чергують уздовж митниці і не пускають контрабанду».

За версією «Правого сектору», 11 липня «сотні ошалілих від безкарності бандитів... спробували фізично знищити бійців», що належать до організації. Цих «бандитів» у «Правому секторі» пов’язують із депутатом Верховної Ради Михайлом Ланьом. Ланьо стверджує, що стрілянині в Мукачевому передувала розмова в його кабінеті з командиром «Правого сектору» на Закарпатті та його помічником. За його словами, була «нормальна розмова, і потім почули постріл». Водночас Ланьо також заявив, що Балога фінансував закарпатський «Правий сектор». «Я не можу сказати, що він до цього причетний, але, я думаю, що частка правди в цьому є», – сказав він.

Станом на ранок 13 липня конфлікт ще не вирішено. Триває спецоперація. Бійці «Правого сектору» відмовляються здати зброю і залишаються заблокованими неподалік міста Мукачево, біля села Лавки. Хоча час для здачі зброї за повідомленнями СБУ у них минув ще вчора. Проте правоохоронці не застосували до озброєних жодних силових заходів.

Пізно увечері з’явилася інформація, що двоє із заблокованих під Мукачевим бійців, добровільно здалися і склали зброю. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив нардеп, радник глави МВС Антон Геращенко. За його словами, бійці, що здалися, співпрацюють з силами антитерористичного центру і допомагають провести переговори з іншими дванадцятьма хлопцями.

Однак «Правий сектор» заперечив цю інформацію і подав офіційне повідомлення про те, що насправді двох їхніх соратників з кульовими пораненнями переправили до лікарні з метою врятувати їхнє життя.

Вирішити конфлікт і переконати бійців здатися прибув вчора на Закарпаття і лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош, але він поки ніяк не вплинув на ситуацію.

На Закарпатті, за інформацією СБУ, проводяться оперативно-слідчі заходи для затримання озброєних осіб. Порушено два кримінальні провадження і здійснюється досудове розслідування. Обшуки проводяться і в Мукачеві, і в Ужгороді. Зокрема, проводилися обшуки у помешканні одного з фігурантів конфлікту нардепа Михайла Ланя. Про що він сам повідомив.

Опівдні міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив у Twitter, що Генеральна прокуратура України вже допитує народного депутата Михайла Ланя у справі про стрілянину в Мукачевому. За його словами, планується також допит депутата Віктора Балоги.

Обраний на Закарпатті і впливовий у цій області депутат Верховної Ради Віктор Балога заперечує інформацію про нібито його причетність до конфлікту в Мукачеві на Закарпатті.

Автошляхи контролюють силовики, міста живуть звичним життям

Життя у Мукачеві та обласному центрі Ужгороді цими вихідними кардинально не змінилося.Проте відчувалася тривога серед населення, зокрема, через суперечливі повідомлення у ЗМІ. Хвилювання у мешканців Ужгорода викликало і велике скупчення авіації, 11 липня увечері щопівгодини у повітрі кружляли літаки, а місцеве летовище не бачило стільки авіатехніки вже десятиліттями. Деяке напруження викликали посилені патрулі на в’їздах і виїздах, а також ускладнений проїзд у перший день озброєного конфлікту.

Загострило ситуацію повідомлення про евакуацію із села, де заблокували бійців «Правого сектору». Щоправда, самої евакуації не відбулося. У той же день на ужгородців чекала неприємна інформація: опівночі до правоохоронців надійшло повідомлення про ймовірне замінування однієї з найвищих житлових будівель міста. Вулицю заблокували, а людей вивели. Вибухівки, на щастя, не знайшли.

За ці дні обласна міліція не оприлюднювала жодних заяв і не пояснювала своїх дій.

Мер Мукачева Золтан Ленд'єл закликав вирішити конфлікт мирним шляхом без зброї. Тієї ж думки був і голова Закарпатської облдержадміністрації Василь Губаль. У коментарі мас-медіа він також зауважив, що перерозподіл контрабандних потоків завжди був на Закарпатті.

Дороги, які ведуть від Мукачева до Ужгорода і у зворотній бік, було розблоковано ще вранці 12 липня. Проте рух на головній трасі Київ-Чоп поблизу Мукачева обмежено. В’їхати у місто трасою із львівського напрямку можна через об’їзні дороги. На автошляхах посилено контроль за рухом. Правоохоронці та ДАІ перевіряють документи. Під пильною увагою силовиків також в’їзди на Закарпаття через усі перевали.

На цю ж тему:

13.07.2015
Закарпаття: влада придушує, а не вирішує проблему – експерт

Якщо не буде швидких реформ, то підтримка озброєних радикалів зростатиме – Вікторія Подгорна далі
13.07.2015
Події в Мукачеві. Закарпаття під прицілом

Тож той, хто називає себе українським патріотом і викрикує «Україна понад усе!», має думати в першу чергу про неї, а не свій вузькопартійний інтерес далі

12.07.2015
Контрабанда і вестерн у Мукачеві: винні всі

Немає на Закарпатті людини, яка б не знала правди про контрабанду й зиски, що їх має місцевий криміналітет і влада далі

12.07.2015
Мукачівський синдром. Відчувається «російський слід»

Розмита ідентичність, російська агентура та кримінальні клани далі

  • Зображення 16x9

    Ірина Бреза

    На Радіо Свобода працюю з 2015 року. Закінчила факультет романо-германської філології Ужгородського національного університету. У журналістиці – з 1998 року. Стажувалась у Freie Universität Berlin за програмою для журналістів, у редакції Savannah Morning News. Працювала у регіональних ЗМІ Закарпаття, всеукраїнських виданнях та інформагенціях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG