Доступність посилання

ТОП новини

Адвокати зробили реєстр всіх справ «майданівців» та корупції чиновників


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

На ресурсі можна дізнатися, на якому етапі перебуває та чи інша справа, та який слідчий її веде

Галина Дашкевич

Прогресу в розслідуванні злочинів, вчинених від час Революції гідності, та корупційних справ посадовців колишньої влади досі немає. Про це заявляють і потерпілі під час Майдану активісти, і депутати. Адвокати, що відстежують перебіг справ, створили спеціальний сайт, де загалу повідомлятимуть про хід розслідувань злочинів зими 2013-2014-го.

Розслідування злочинів Майдану стоять на місці, заявляє голова комітету Верховної Ради з питань запобіганню та протидії корупції Єгор Соболєв.

«Приходять люди, які теж продовжують ту саму справу «кришування» корупції і нічого не роблять ані в розслідуванні справ про терор Євромайдану, ні в розслідування справ посадової корупції», – каже він.

«Якщо ці справи будуть розслідувані, то попереднє керівництво держави буде засуджене, а нинішнє опиниться перед дуже простим вибором: або воно сідає наступним, або воно насправді починає жити по-новому і відмовляється від корупції», – наголошує Соболєв.

Голова правління центру протидії корупції Віталій Шабунін заявляє, що прокуратура не показує також жодних результатів у розслідуванні корупційних справ чиновників попередньої влади.

«Згідно з офіційними даними, за перший квартал цього року від конфіскованих корупційних активів в бюджет надійшло 5 тисяч 14 гривень. Це вирок для нашої правоохоронної системи», – наголосив Шабунін.

На думку публіциста-розслідувача Сергія Іванова, за півтора роки, що минули з часу Революції гідності, кошти вже можна було повернути державі.

Усе, що робиться, точніше що не робиться, є свідомим саботажем і є свідомою тяганиною
Сергій Іванов

«Я не розумію, що заважало нашим прокурорам за півтора року завершити ці справи. Майно Курченка, майно Клюєва чи майно будь-кого на території України можна було арештувати, в рамках кримінальної справи провести слідство, потім спрямувати матеріал до суду, отримати вирок суду з конфіскацією і зробити так, щоб ці кошти повернулися державі. Усе, що робиться, точніше що не робиться, є свідомим саботажем і є свідомою тяганиною», – переконаний публіцист.

Водночас, у Генеральній прокуратурі Україні Радіо Свобода відповіли, що із закидами на свою адресу не погоджуються. Там стверджують, що звинувачення у неналежному розслідуванні злочинів Євромайдану й незадовільній роботі прокуратури, яка нібито затягує розгляд справ, а також злочинів, які скоїли представники колишньої влади, не відповідають дійсності.

Проте, роботою правоохоронців незадоволені й учасники Революції гідності. Ігор Луценко, якого у січні 2014 року викрали невідомі з Жовтневої лікарні Києва разом із іншим активістом Юрієм Вербицьким (Вербицького пізніше знайшли вбитим у лісі), досі чекає результату розслідування. Чоловік заявляє: дотепер у його справі немає жодного прогресу.

Мою справу розглядають як таку, що не стосується Майдану та моєї участі в ньому
Ігор Луценко

«Мою справу розглядають як таку, що не стосується Майдану та моєї участі в ньому. Начебто трапилося звичайне викрадення», – пояснює Луценко.

Щоб залучити людей до контролю за ходом розслідувань, адвокати Небесної сотні й «Автомадану», експерти Центру протидії корупції та депутати від «Самопомочі» створили спеціальний сайт – «Іменем України», де кожен зможе ознайомитися з кількістю і станом справ «майданівців».

«Тут буде надалі оприлюднюватися в онлайн-режимі вся інформація, яка надходитиме до нас, до адвокатів, до громадських організацій, до парламентських комітетів, до окремих депутатів щодо розслідування топ-справ Майдану», – повідомив Єгор Соболєв.

У реєстрі зібрані всі відомі провадження, відкриті СБУ, Генпрокуратурою та міліцією стосовно подій на Майдані та корупції колишніх і нинішніх високопосадовців – загалом 150 справ.

Фрагмент реєстру – для перегляду клікніть на зображення
Фрагмент реєстру – для перегляду клікніть на зображення

Адвокати та громадські активісти, що відстежують розслідування злочинів, вчинених проти учасників Революції гідності, вважають: саме від громадського тиску на правоохоронні органи залежить успіх будь-якої справи.

XS
SM
MD
LG