Доступність посилання

ТОП новини

Фахівці західного зразка у владі: скільки їх та чи ефективні?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Ми приводимо в управління нових українців, оскільки нова система потребує нових людей» – Саакашвілі

Київ – У грудні минулого року до складу нового Кабінету міністрів увійшли іноземні фахівці. Міністерство фінансів очолила американка українського походження Наталія Яресько, посаду міністра економіки обійняв литовський бізнесмен Айварас Абромавічус, а міністром охорони здоров’я був призначений «батько медичної реформи» Грузії Олександр Квіташвілі. До роботи в органах влади також були запрошені українці із західним досвідом навчання, або навчання і роботи. Влада, як і суспільство, покладали надії на іноземних фахівців і на українців із західною освітою як на «двигунів» реформ і борців проти корупції.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:52 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«На слуху» і «під прицілом» громадськості здебільшого опинились саме іноземці, призначені на міністерські посади в уряді України. Винятком став хіба що львів’янин, випускник Гарвардського університету, правник Саша Боровик, і то через скандал з не призначенням на посаду першого заступника міністра економіки.

Саша Боровик
Саша Боровик

Нині Боровик – радник екс-президента Грузії, голови Одеської обласної державної адміністрації Міхеїла Саакашвілі. Останній, до речі, за місяць перебування на цій посаді звільнив голів районних адміністрацій, керівників митниці, правоохоронних органів і розпочав набір нової – молодої, ефективної, некорумпованої команди – для управління областю.

У розмові з журналістами Міхеїл Саакашвілі пояснив свій вибір професійністю Боровика і його здатністю швидко аналізувати проблеми й ухвалювати рішення. За словами Саакашвілі, українська система управління потребує саме таких професіоналів – українських патріотів із західною освітою, які не задіяні у корупційних схемах і мають щире бажання реформувати Україну.

Насправді у цій країні – багато позитивних, нормальних, добре підготовлених людей, їх потрібно приводити у владу, у систему державного управлінн
Міхеїл Саакашвілі

«Ми приводимо в управління нових українців, оскільки нова система потребує нових людей. Насправді у цій країні – багато позитивних, нормальних, добре підготовлених людей, їх потрібно приводити у владу, у систему державного управління. І це зараз найголовніше! Таких людей потребує суспільство, вони є рушіями реформ, які ми розпочинаємо та які мають поглиблюватись і йти далі», – пояснив Саакашвілі.

«Іноземці не беруть участі у корупційних схемах» –​ Пасхавер

Поява професіоналів західного зразка в українському уряді – позитивний сигнал і для кредиторів, і для інвесторів, які втомились чекати на поліпшення інвестиційного середовища, вважає радник президента Олександр Пасхавер. За його словами, такі фахівці здатні якщо не подолати, то бодай розпочати руйнування корумпованої консервативної системи управління економікою і фінансами.

Вони у всіх тонкощах розуміють механіку ринкового господарства
Олександр Пасхавер

«Перша й головна відмінність – та, що вони не беруть участі у корупційних схемах. По-друге, це здебільшого люди міжнародного бізнесу, або ж це фахівці, які здійснили реформи в інших державах. Вони у всіх тонкощах розуміють механіку ринкового господарства. По-третє, вони отримали серйозну освіту в університетах, де не лише навчають, а і надають знання з етики ринку», – зауважив Пасхавер у відеоблозі на EspresoTV.

Український правник, фахівець з комунікацій Василь Мирошниченко закінчив Лондонську школу економіки і нині працює в Україні з міжнародними компаніями, представляючи в Україні їхні інтереси. Диплом західного університету надає переваги на українському ринку, вважає Мирошниченко.

«Диплом західного університету – це певний рівень довіри, кредит довіри, який мені надають клієнти, з якими я взаємодію. Частенько, коли ми працюємо і з нашими українськими компаніями, ми їм допомагаємо виходити на міжнародні ринки і на міжнародний рівень для просування тих чи інших проектів. У цьому випадку я використовую свою міжнародну мережу, і багато у чому я завдячую у таких випадках контактам, здобутим у Лондоні», – зазначив Мирошниченко у розмові з Радіо Свобода.

Андрій Пивоварський
Андрій Пивоварський

Водночас, Мирошниченко визнав, що у владі замало українців із західною освітою і досвідом роботи у міжнародних компаніях, які здатні провести глибинне реформування. На його думку, надзвичайно важливо, що в уряді працюють такі фахівці, як міністр транспорту Андрій Пивоварський, міністр фінансів Наталія Яресько.

«Говорячи про людей із західною освітою і західним досвідом в уряді, я вважаю, що нас там занадто мало. Тобто немає критичної маси людей з іншими цінностями, з іншим баченням, які би могли створити необхідну для реформ критичну масу. Тим не менше, на сьогоднішній день з кількості людей в уряді на топ-посадах їх стає все більше і більше. Тобто, той самий Андрій Пивоварський або фінансист Наталія Яресько», – вважає фахівець.

Влада боїться молодих конкурентів?

Ека Згуладзе
Ека Згуладзе

​Щоправда, Київ не готовий передати важелі влади і процес реформ у руки лише співвітчизників – наприклад, реформування системи МВС проводить команда першого заступника міністра внутрішніх справ Еки Згуладзе. Те, що вона не мала зв’язків з Україною, для президентської команди – позитивна характеристика, яка робить її вдалою кандидатурою для того, щоб допомогти вичистити органи внутрішніх справ від корупції та кумівства.

На цьому наголошував і сам президент Петро Порошенко, який вважає за потрібне долучати до реформ системи МВС професіоналів, не пов’язаних зі старою корумпованою системою внутрішніх справ.

Майбутнім очільником я бачу таку саму людину, як Ека Згуладзе – чисту, не пов’язану корупційними зв’язками, рішуче налаштовану на реформи
Ека Згуладзе

«Розпочато ухвалення законів, які регламентують реформу міністерства внутрішніх справ. Вони відокремлюють силові структури від політичних, створюють муніципальну варту і нову поліцію. До речі, її майбутнім очільником я бачу таку саму людину, як Ека Згуладзе – чисту, не пов’язану корупційними зв’язками, рішуче налаштовану на реформи», – заявив Порошенко у виступі перед народними депутатами та урядом України.

Щоправда, не всі іноземці «прижились» у кабінетах українського уряду. Слідом за Боровиком оголосив про відставку і міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі. Своє рішення він пояснив суперечностями з народними депутатами – членами пропрезидентської фракції «Блок Петра Порошенка».

За словами грузинського чиновника, він приїхав в Україну для проведення реформи, а за умови, коли фракція, яка висувала його на посаду міністра, вимагає відставки, він не може залишатись.

Щоправда, громадська рада Міністерства охорони здоров’я України висловила довіру Олександру Квіташвілі. Як повідомила прес-служба міністерства, засідання громадської ради відбулося за участі Квіташвілі: він запевнив громадськість у відкритості й готовності сприяти реформам незалежно від того, чи залишатиметься на міністерській посаді, чи ні.

На думку оглядача Радіо Свобода Віталія Портникова, поява іноземців в уряді може бути пов’язана з бажанням перекласти на них відповідальність і уникнути проведення справжніх реформ. А тому, як вважають експерти, справжньою ознакою тяглости і послідовності реформ буде прихід на керівні посади кваліфікованих українців з західними дипломами і європейськими уявленнями про роль і функції держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG