Доступність посилання

ТОП новини

Візова лібералізація і реформи в її рамках укріплюють безпеку – Ірина Сушко


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Не можна брати історію у Мукачеві як приклад, який має визначати роботу, яка ведеться Україною ще з 2010 року».

Після подій 11 липня у Мукачеві почали лунати деякі сумніви про долю безвізового режиму з Євросоюзом.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:56 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Події на Закарпатті з перших вуст. Нагадаю, усе це відбувається в кількох десятках кілометрів від кордону з Євросоюзом. Якщо ми не отримаємо безвізовий режим на початку 2016 року, згадайте цей пост. Бо сьогодні вороги України отримали ще один козир у свої руки», – написав на своїй сторінці у «Фейсбуці» народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко.

А посол із особливих доручень Дмитро Кулеба висловився на своїй приватній сторінці так: «Тепер, після реального бою ПС, фактично на кордоні з ЄС, можна фарбувати нові написи: «Безвізовий режим вже близько».


Керівник громадської організації «Європа без бар’єрів» Ірина Сушко не поділяє песимістичного погляду. На запитання Радіо Свобода про те, чи можуть події у Мукачеві вплинути на намагання України домогтися безвізового режиму з Євросоюзом, експерт відповіла:

Ірина Сушко
Ірина Сушко

– З одного боку будь-які події у внутрішній політиці України можуть впливати на прогрес виконання Україною взятих зобов’язань, зокрема в частині візової лібералізації. Адже ті завдання і технічні критерії, які передбачені планом дій із візової лібералізації, в першу чергу спрямовані на посилення безпеки та громадського порядку. Тому ЄС, зокрема країни-члени, які ухвалюють політичні рішення щодо скасування візового режиму, будуть звертати увагу на те, якою є ситуація в Україні, зокрема наскільки Україна, громадяни України, складатимуть не лише міграційні ризики, але і ризики у сфері безпеки.

На жаль, до питання подій на сході України додаються іще й такі виклики. Тому, звісно, що прикро, що в країні відбуваються такі речі, які можуть впливати негативним чином на сприйняття України загалом. Але при цьому дуже важливо розуміти, що реформи, які сьогодні виконує уряд у рамках програми лібералізації, завдання, технічні критерії – вони ж і спрямовані на укріплення безпеки країни.

Тому що, якби ми взяли питання управління кордоном, запровадження інтегрованої системи управління кордонами дає можливість, наприклад, краще боротися із організованою злочинністю або торгівлею людьми. Скажімо, така реформа у сфері безпеки документів, впровадження біометрії також спрямована на встановлення додаткових фільтрів відсіювання правопорушників і захисту громадян від, наприклад, шахраїв, які роблять свої злочини у сфері документів.

Тобто дуже важливо, щоб Євросоюз, відслідковуючи ситуацію в Україні, не зупиняв процесу візової лібералізації, бо завершення цього процесу абсолютно безпосереднім чином впливатиме на укріплення безпеки та миру в країні. Тому так важливо, щоб процес візової лібералізації не просто тривав, а успішно закінчився.

– Чи ж може стати на перешкоді такому процесові те, що відбулося в суботу у Мукачеві?

– Ні, (адже) візова лібералізація – це все-таки окремий процес. Те, що виконується у рамках візової лібералізації, то ми перебуваємо вже на завершальному етапі, воно повинно все-таки сприйматися і оцінюватися Євросоюзом як автономний процес. Тому що є чітко визначені критерії, завдання, вони дуже конкретизовані. І саме по цих завданнях експерти з місії ЄС роблять свої оцінки.

Якщо розглядати візову лібералізацію як політичний процес, то дійсно є ризики, що оцінюватимуть готовність України до безвізового режиму через і отакі випадки, які відбулися у Мукачеві

Якщо розглядати візову лібералізацію як політичний процес, то дійсно є ризики, що країни-члени оцінюватимуть готовність України до безвізового режиму через і отакі випадки, які відбулися у Мукачеві. На сьогоднішній день українському урядові треба продемонструвати чітку абсолютно реакцію на те, що сталося в Мукачеві, і показати, що влада працює у правильному напрямку і здатна забезпечити ефективно безпеку у країні.

Навіть у країнах з розвиненою демократією і з високим рівнем безпеки часом трапляються терористичні акти. Від них ніхто не застрахований

Будемо говорити відверто, що ризики і такі виклики є ж в кожній країні. Навіть у країнах з розвиненою демократією і з високим рівнем безпеки часом трапляються терористичні акти. Від них ніхто не застрахований. Особливо у нашому випадку. Це ризики додаткові, бо ми зараз знаходимося у періоді глибинних трансформацій.

Не можна брати історію у Мукачеві як приклад, який має визначати ту роботу, яка ведеться Україною ще з 2010 року

І тому не можна, на мою думку, забирати в України перспективу безвізову по декількох причинах. Перша – це те, що візова лібералізація і реформи в її рамках укріплюють безпеку. І будь-яка зупинка в цьому напрямку породжуватиме розчарування серед суспільства і власне неготовність або небажання уряду продовжувати ці важливі реформи, розпочаті в рамках візової лібералізації, зокрема боротьбу з організованою злочинністю, відмиванням коштів, реформи прокуратури, реформи безпеки документів і багато інших питань.

Тому треба дивитися за ситуацією. Але не можна, гадаю, брати цю історію у Мукачеві як приклад, який має визначати ту роботу, яка ведеться Україною ще з 2010 року.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG