Доступність посилання

ТОП новини

Били арматурою і казали: «це тобі за бурштин» – активіст Ніколайчук


Били арматурою і казали: «це тобі за бурштин» – активіст Ніколайчук
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

«Розумів, що треба вижити і не стати калікою, і почав закривати лівою рукою голову» – потерпілий борець з «бурштиновою мафією»

Закрита черепно-мозкова травма, численні забої і зламана рука – так громадський активіст Олександр Ніколайчук поплатився, на його думку, за те, що надміру цікавився темою незаконного видобутку бурштину на Житомирщині. Напад стався 10 липня у самому центрі Олевська, коли журналіст повертався додому з Житомира, де брав участь у засіданні робочої групи з питань припинення незаконного видобутку бурштину. У лікарні активіста відвідала кореспондент Радіо Свобода.

Нападників було троє, розповідає Олександр Ніколайчук. Спершу вони повалили хлопця на землю, а потім добивали ногами. Залізною арматурою Сашкові розбили голову та зламали руку.

«Такі слова говорили: це тобі с...ка за бурштин, тобі п...ц і тому подібне. Були небагатослівні… Вони нанесли мені два потужних удари по голові, почали добивати ногами і далі бити арматурою. Але я розумів, що треба вижити і не стати калікою, і почав закривати лівою рукою голову. Так і отримав перелом», – розповідає Ніколайчук.

Олександр Ніколайчук у лікарні після побиття
Олександр Ніколайчук у лікарні після побиття

Зі слів народного депутата Борислава Розенблата, помічником якого є Ніколайчук, таким чином хлопця хотіли залякати. Останнім часом активіст ще активніше критикував тих, хто «кришує» прибутковий бурштиновий бізнес на півночі області, і постійно допомагав колегам із центральних ЗМІ готувати розслідування.

«Сашко останнім часом займався дуже насущною проблемою для нашої держави. Він допомагав мені в розробці цього законопроекту (про особливості видобутку бурштину – ред.) і дуже багато зробив для того, щоб висвітлювати це питання», – говорить нардеп.

Нещодавно Ніколайчук також брав участь у зйомках розслідування Дениса Казанського для програми «Схеми» про незаконний видобуток бурштину на Олевщині.

Зараз хлопець перебуває в лікарні у Житомирі, куди його в ніч нападу вивезли друзі. За фактом побиття правоохоронці відкрили кримінальне провадження одразу за трьома статтями – хуліганство, перешкоджання законній журналістській діяльності та перешкоджання діяльності народного депутата або депутата місцевої ради. Санкції статей передбачають відповідальність від штрафу до позбавлення волі аж до семи років.

За словами очільника Житомирської облдержадміністації Сергія Машковського, який узяв цю справу на особистий контроль, у правоохоронців уже з’явилися суттєві зачіпки.

«На даний момент триває розслідування. Я не можу зараз оприлюднювати інформацію, але найближчим часом я від наших правоохоронців чекаю результату. Зачіпки є, але, знову ж таки, це оперативна інформація. Найближчим часом винні мають бути покарані», – повідомив журналістам Машковський.

Олександр Ніколайчук налаштований оптимістично і на півдорозі відступати не збирається. Хлопець каже: його не спинять ні синці, ні перелами, бо правда на його боці.

10 липня президент України Петро Порошенко анонсував, що вже цього тижня будуть завершені операції із затримання осіб, які незаконно видобувають бурштин.

На цю ж тему:

10.07.2015
Бурштинова лихоманка

Після гнівної промови президента, кажуть активісти з Рівного, старателі залягли на дно: перечекати тиждень-другий далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG