Доступність посилання

ТОП новини

Декомунізація футболу: «Іллічівець» міркує над новою назвою


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Більшість вболівальників підтримали варіант «Металург»

Із ухваленням закону, що забороняє пропаганду комунізму, українські міста, вулиці та навіть футбольні клуби шукають нові назви. Зокрема, футбольний клуб «Іллічівець», названий на честь маріупольського заводу імені Ілліча, пропонує охочим проголосувати на офіційному сайті та обрати нове ім’я. Думки спортивних експертів розділились: чи варто міняти звичну назву і як це вплине на імідж клубу?

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Футбольний клуб «Іллічівець» приміряє нову назву. На офіційному сайті у фанів поцікавились, як, на їхню думку, повинна називатись маріупольська команда. Понад половина тих, хто взяли участь в опитуванні, підтримують варіант «Металург». У рейтингу симпатій є також варіанти «ФК Приазов’я», «ФК Маріуполь», «Новатор» та «Локомотив».

Серед пропозицій більшість – старі імена клубу. Футбольна команда, яку створили на маріупольському заводі імені Ілліча змінила 12 назв за майже 80 років існування.

Прес-секретар «Іллічівця» Олександр Стельмах розповідає, що навколо назви клубу вже багато років точаться дискусії. Утім опитування проводять, говорить він, лише «з ознайомчою метою»: це не означає, що футбольний клуб негайно перейменують, додає він.

За словами прес-секретаря, юристи клубу зараз працюють, аби з’ясувати, чи підпадає назва «Іллічівець» під закон про декомунізацію.

«Поки говорити складно – закон лише почав діяти. Тому дуже багато нюансів, дуже багато поправок вносить Верховна Рада. Але клуб повинен бути готовий до будь-якого розвитку подій», – пояснює представник «Іллічівця».

За словами Стельмаха, до думки фанатів прислухатимуться, утім перед радикальними змінами «Іллічівець» проведе серйозніші маркетингові дослідження. Експерт припускає, що ребрендинг може позитивно вплинути на імідж «Іллічівця».

«Футбольний клуб і завод потрапляють під закон про декомунізацію» – юрист

Радіо Свобода звернулось до радника з правових питань Центру досліджень визвольного руху Сергія Рябенка, аби з’ясувати: чи ж підпадає «Іллічівець» під ухвалений закон про декомунізацію.

Експерт роз’яснив, що і футбольний клуб, і металургійний завод, на честь якого назвали команду, містять у назві складову імені одного з лідерів комуністичного Радянського Союзу – Володимира Ілліча Леніна.

«Відповідно до закону, назви юридичних осіб, які містять у собі імена вищого керівництва органів влади і управління як Радянського Союзу, так і окремих республік, однозначно підпадають під перейменування», – коментує юрист.

Юридичні особи мали ще 21 червня змінити «комуністичні» назви

Згідно з законом про декомунізацію, що набрав чинності 21 травня 2015 року, відповідні юридичні особи мали упродовж місяця змінити назви. Перереєстрація юридичних документів має бути, в такому випадку, безкоштовною, каже Рябенко.

Контролювати, наскільки в Україні виконується закон про декомунізацію, має Міністерство юстиції та його представництва в областях, говорить юрист. Також при відомстві вже діє спеціальна комісія, що з’ясовує: чи підпадає та або інша юридична особа, вулиця чи газета під відповідний закон.

«Якщо я не помиляюсь, 23 червня вже відбулось перше установче засідання цієї комісії. Там розглядалось питання по трьох комуністичних партіях. Вирішили направити відповідні звернення до них, аби ті пояснили – чому протягом місячного терміну вони не привели свої статути, назви та діяльність у відповідність до вимог закону», – розповідає експерт.

Назва «Іллічівець» має залишки деструктивної ідеології – коментатор

Олександр Гливинський, телекоментатор та прес-аташе національної збірної України з футболу, цілком підтримує ідею ребрендингу «Іллічівця». Утім, зауважує, що східні регіони України досі дещо «прив’язані до комуністичних назв», хоч уже і не вбачають у них зв’язок із Іллічем.

«Я читав раніше відгуки гравців, що назва – не найголовніше, а головне – результати на футбольному полі показувати. Результати є важливими, проте важлива і назва, яка несе в собі залишки комуністичної ідеології, абсолютно хибної, деструктивної», – вважає експерт.

Давно потрібно було змінити і назву футбольного клубу, і заводу, каже Гливинський. Утім варіант «Металург», який лідирує в опитуванні, коментатору не до вподоби. Натомість, каже, краще підійшла би назва «Азов», «якій певного героїзму додав одноіменний добровольчий батальйон».

Спорт як інструмент пропаганди та впливу

Спортивний експерт додає, що радянська влада використовувала спорт та футбол зокрема як інструмент ідеологічного впливу. Виступи українських спортсменів та досягнення подавались як успіхи «радянського народу» та ідеології. Таким чином, «до спорту, що мав аматорський статус, був серйозний підхід», каже експерт.

Натомість, влада незалежної України, на думку Гливинського, недостатньо використовує потенціал футболу чи виступів спортсменів на Олімпіаді для ефективної реклами та підняття патріотизму.

«Безумовно, радянській ідеології та владі для того, щоби замилювати свої злочини, потрібно було пропагувати досягнення українських спортсменів та вкладати в це кошти. А з іншого, зараз уже черговий президент не звертає уваги на спорт та культуру. Якщо є якісь вкраплення – це не міняє загальної картини», – резюмує він.

Назва «Іллічівець» не є пропагандистською сама по собі – історик

Хоч у радянські часи спорт на рівні з медіа був інструментом пропаганди, говорить історик та футбольний вболівальник Володимир Головко, утім зараз, назва «Іллічівець» не є пропагандистською сама по собі.

«Я не думаю, що мешканці Маріуполя, вболіваючи за команду, вболівають за Володимира «Ілліча» Леніна», – каже історик.

Утім Головко додає, що перейменування – це хороших крок з боку людей, які володіють командою. Таким чином, говорить історик, «регіон іде в ногу з усією Україною».

«Якщо команда називатиметься «Маріуполь» або «Металург» – це нормально, і тут немає жодної ідеологічної проблеми», – резюмує Головко.

Комуністична ідеологія не має значного впливу на сучасну Україну – спортивний журналіст

На думку головного редактора журналу «Футбол» Артема Франкова, комуністична ідеологія не має значного впливу на сучасну Україну, тож він не бачить суттєвих підстав для зміни назви. Франков ставиться негативно до хвилі декомунізації, яка перейменовує не лише українські міста та вулиці, а й футбольні клуби. Утім, він додає, що якщо вболівальники підтримують такий ребрендинг команди – то це є «народна воля», адже команди грають саме заради своїх прихильників.

Один із варіантів майбутнього імені, – «Металург», що лідирує в опитуванні, Франков називає історичною назвою. За словами футбольного експерта, її обрав для клубу Володимир Бойко, який за життя був почесним президентом «Іллічівця».

«Металург» Маріуполь» грав у Вищій лізі Чемпіонату України. Більше того, це «Іллічівець» був новим іменем. Не на честь Володимира Ілліча, а на честь металургійного комбінату, який був головним спонсором», – говорить Франков.

«Новатор» – це історична назва, під якою команда грала у другій лізі ще радянського чемпіонату

Утім, на думку Франкова, варіант назви «Металург» звучатиме неоригінально, хоч і відображає суть клубу – «Іллічівець» досі є «під крилом» металургійного комбінату. Натомість, головний редактор журналу «Футбол» віддає перевагу назві «Новатор». На його думку, від цього слова дещо «віє» комуністичною ідеологією – його використовували в радянських гаслах. Утім, прямого зв’язку між назвою «Новатор» та комунізмом немає, додає експерт. Журналіст вважає, що його варіант назви сподобався би старим уболівальникам: таку назву футбольний клуб уже мав у 1976-1992 роках.

«Новатор» – це історична назва, під якою команда грала у другій лізі ще радянського чемпіонату», – каже він.

Наразі в «Іллічівця», окрім роздумів про нову назву, ще багато справ. Футбольний клуб виступив з офіційною заявою про свою готовність брати участь у Прем’єр-лізі-2015/2016.

Керівництво клубу зауважує, що має пріоритетне право претендувати на участь в турнірі, якщо донецький «Металург» дійсно знімуть із чемпіонату.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG