Доступність посилання

ТОП новини

Закарпаттю завдано значного удару по іміджу – активісти, влада та експерти


СБУ патрулює село Бобовище, що біля Мукачева. 14 липня 2015 року
СБУ патрулює село Бобовище, що біля Мукачева. 14 липня 2015 року

Протягом останніх днів було проведено понад 40 обшуків у представників усіх сторін збройного конфлікту

На Закарпатті веж четвертий день триває спецоперація із затримання озброєної групи «Правого сектору», причетної до стрілянини в Мукачеві 11 липня. Наразі затримано двох бійців – їх вже, за даними СБУ, доправили до Києва для проведення розслідування. Ще двоє бійців «Правого сектору» перебувають в обласній лікарні з пораненнями. Напередодні керівництво області вперше надало офіційні коментарі щодо ситуації на Закарпатті, озвучив свою позицію і керівник «Правого сектору» Закарпаття Олександр Сачко.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:54 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Біля управління МВС у Закарпатській області у вівторок відбувся мітинг. Майже 200 осіб із плакатами виступили проти «Правого сектору» і на підтримку міліції. Раніше анонсували, що на мітинг зберуться представники 50 громадських організацій області, але, як виявилося, аж занадто перебільшили. Частина учасників виглядала як тітушки, ці люди ховали своє обличчя.

Найактивніші пояснювали, що стоять, аби підтримати правоохоронців, висловитися проти тероризму, зброї у цивільних та проти Балоги. Через деякий час натовп перемістився на площу перед обласною державною адміністрацією, вимагаючи зустрічі із керівником області Василем Губалем, який до них на короткий час вийшов.

Активісти ж «Правого сектору», які в понеділок оголошували безстроковий мітинг на площі Народній, вже у вівторок його завершили. Раніше вони заявляли, що стоятимуть до задоволення їхніх вимог.

Також у Закарпатській обласній раді у вівторок відбулася зустріч влади, громадськості та експертів, аби обговорити ситуацію, в якій опинилося Закарпаття у зв’язку зі збройним конфліктом у Мукачеві.

«Ми, закарпатці, завжди жили в злагоді і мирі» – Смоланка

Голова обласної ради Володимир Чубірко заявив, що події у Мукачеві завдали нищівного удару іміджу Закарпаття, паралізувавши, зокрема, туристичну галузь. Крім того, БТРи лякають мирне населення, вважає Чубірко.

Погоджується з цим і ректор найбільшого вишу Закарпаття – Ужгородського національного університету Володимир Смоланка. За його словами, потенційних абітурієнтів, багато з яких не звідти, може налякати імідж Закарпаття як «контрабандистського краю». «А це ж абсолютна неправда, ми, закарпатці, завжди працювали чесно, жили в злагоді і мирі», – сказав Смоланка.

Обласне управління міліції та СБУ наразі не коментують перебіг подій, та не озвучують результати оперативно-розшукової діяльності силовиків у рамках проведення спецоперації. Але, за даними СБУ, відомо, що протягом останніх днів було проведено понад 40 обшуків у представників усіх сторін конфлікту – в Мукачеві і в Ужгороді. Зокрема, під час проведення санкціонованих обшуків у помешканнях осіб, із якими виник конфлікт у «Правого сектора» (він виник із народним депутатом Михайлом Ланьом та його прибічниками) виявлено та вилучено вогнепальну нарізну та гладкоствольну зброю, ручні гранати, бойові набої, пристрій нічного бачення, холодну і травматичну зброю тощо.


На цю ж тему:

14.07.2015
«Правий сектор» заявляє про обшуки у своїх членів на Закарпатті

Закарпатська обласна рада збирає громадськість, щоб обговорити події у Мукачеві далі
13.07.2015
«Проблема «Правого сектору»? Добровольчі структури кульгають на анархізм» – Цибулько

Якщо влада не виконує обов’язки, тоді громадяни мають право захищати себе – речник «Правого сектору» далі
  • Зображення 16x9

    Ірина Бреза

    На Радіо Свобода працюю з 2015 року. Закінчила факультет романо-германської філології Ужгородського національного університету. У журналістиці – з 1998 року. Стажувалась у Freie Universität Berlin за програмою для журналістів, у редакції Savannah Morning News. Працювала у регіональних ЗМІ Закарпаття, всеукраїнських виданнях та інформагенціях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG