Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: рішення Росії щодо вироків Страсбурзького суду мало на меті уникнути відповідальності за окупацію частин України


©Shutterstock
©Shutterstock

Міністерство закордонних справ заявило, що рішення Росії про можливість не виконувати вироки Страсбурзького суду має на меті, серед іншого, уникнути її відповідальності за серйозні і масові порушення прав людини в окупованому Криму і на окупованому Донбасі.

Розуміючи, що жертви російської агресії і правового свавілля можуть домогтися справедливості у Страсбурзі, російські чиновники зробили все для того, щоб заблокувати виконання рішень Європейського суду з прав людини, що є органом Ради Європи, і створити замкнутий цикл відтворення власної безкарності, мовиться в заяві МЗС.

Відтак міністерство закликало Раду Європи дати адекватну відповідь цій та іншим негативним тенденціям у Росії.

Відмова Росії забезпечувати виконання рішень Європейського суду з прав людини, поряд із ухваленням репресивного законодавства щодо «іноземних агентів», запровадженням цензури у ЗМІ та в інтернеті, обмеженням свободи мирних зібрань, ігноруванням прав національних та інших меншин свідчить про широкомасштабний наступ російської влади на демократію, права людини і верховенство права в Росії, мовиться в заяві.

Серед іншого, вважають в МЗС, Венеційська комісія Ради Європи має оцінити на відповідність європейським принципам та стандартам рішення Конституційного суду Росії щодо виконання вироків Страсбурзького суду.

«Зневажаючи основні принципи міжнародного права, які вимагають сумлінного виконання договірними державами взятих на себе зобов’язань, російська влада присвоїла собі повноваження вибирати, які рішення ЄСПЛ вона буде виконувати, а які ні. Таким чином російська держава запроваджує вибіркове правосуддя і позбавляє об’єктивного, неупередженого і відповідального судового захисту мільйони осіб, що звертаються до Суду за захистом своїх прав», – наголосило міністерство.

Раніше у вівторок, 14 липня, в Росії Конституційний суд країни постановив, що Москва може не виконувати рішення Європейського суду з прав людини, якщо при цьому «порушуються засадничі конституційні норми Росії». Із проханням ухвалити рішення з цього питання звернулася група російських депутатів у середині червня – в той час, коли Росія повинна була надати Раді Європи план виплати акціонерам доведеної до банкрутства колишньої нафтової компанії «ЮКОС» компенсації в 1,9 мільярда євро, присудженої ЄСПЛ улітку 2014 року.

XS
SM
MD
LG