Доступність посилання

ТОП новини

Президент США запевнив Ізраїль, що відданий його безпеці, після угоди з Іраном


Біньямін Нетаньягу і Барак Обама, комбіноване фото
Біньямін Нетаньягу і Барак Обама, комбіноване фото

Президент США Барак Обама запевнив Ізраїль, що відданий безпеці цієї країни, після укладення ядерної домовленості з Іраном.

У телефонній розмові з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу у вівторок він заявив, що ця домовленість не зменшить занепокоєнь Вашингтона щодо «підтримки Іраном тероризму і його погроз на адресу Ізраїлю», повідомили в Білому Домі.

Обама також сказав Нетаньягу, що угода з Іраном відповідає інтересам національної безпеки Ізраїлю.

У Вашингтоні також оголошено, що міністр оборони США Аштон Картер має відвідати Ізраїль наступного тижня. За словами Обами, цей візит свідчить про високий рівень співпраці між двома країнами в галузі безпеки.

Раніше у вівторок, 14 липня, Нетаньягу назвав домовленість із Іраном «поганою помилкою історичних масштабів» і заявив, що, на його думку, завдяки цій угоді «Іран отримає гарантовану дорогу до ядерної зброї».

Ізраїль давно виступав проти укладення домовленості, якої врешті досягли вранці у вівторок у Відні, де протягом 18 днів тривали переговори про остаточну ядерну домовленість із Іраном. Ця домовленість передбачає поступове скасування міжнародних санкцій щодо Тегерана в обмін на значне обмеження його ядерної програми.

Верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні і міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф позитивно оцінили досягнення ядерної угоди між Іраном і шістьма з провідних держав світу – Великою Британією, Францією, Німеччиною, США, Китаєм і Росією. Моґеріні заявила, що угода може «відкрити шлях до нового розділу міжнародних відносин», а Заріф назвав досягнення ядерної угоди «безпрограшним рішенням».

Західні країни звинувачували Іран у намаганнях створити ядерну зброю, Тегеран заперечував таку мету своєї ядерної програми. Протистояння з цього приводу тривало понад 12 років.

XS
SM
MD
LG