Доступність посилання

ТОП новини

Ядерна оборудка з Іраном – погані новини для Росії


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

​​«Найбільший головний біль для Москви полягатиме у тому, що прихід іранської нафти на ринок, після зняття санкцій, ще більше знизить ціни на нафту» – лондонський аналітик

Лондон – У фінансовому серці британської столиці, лондонському Сіті, жваво обговорюють можливість зниження цін на нафту у світлі укладення угоди щодо ядерних питань з Іраном. У разі зняття санкцій проти Ірану, величезна кількість іранської нафти, яку та країна експортуватиме, серйозним чином позначиться на світових цінах на нафту. Це – приємні новини для Європи та решти світу, переконані експерти з енергетичних питань, і головний біль для Росії.

Ядерна оборудка з Іраном – погані новини для Росії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Одразу ж після укладення угоди з Іраном, яка унеможливлює для Тегерана здобуття ядерної зброї в обмін на поступове зняття міжнародних санкцій проти Ірану, ринки чи не миттєво відреагували на перспективу зняття обмежувальних заходів з одного з найпотужніших експортерів нафти. Ціна на барель сирої нафти миттєво впала на більш ніж 1 долар і становила 56 доларів 70 центів.

Іран зможе збільшити свій експорт нафти на 60% вже впродовж року, згідно з дослідженням аналітиків лондонського Сіті.

Оборудка з Іраном, як виглядає, постає також добрими новинами для Європи, бо ж поява потужного гравця на ринку енергопостачань, яким може бути Іран, допоможе встановити певну стабільність у надходженні енергоносіїв до Європи в умовах шантажу і непевності постачань з боку Москви. Тим більше, що в Ірані є величезні поклади не лише нафти, але і газу.

Марош Шефчович
Марош Шефчович

Віце-президент Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Марош Шефчович вважає, що оборудка з Іраном допоможе диверсифікувати енергопостачання до Європи, у такий спосіб забезпечуючи надійність і безпеку цього процесу, водночас утримуючи ціни на низькому рівні.

Якщо підсумувати одним словом наслідки оборудки з Іраном у плані безпеки енергопостачань для Європи – це буде слово «диверсифікація»
Марош Шефчович

«Якщо підсумувати одним словом наслідки оборудки з Іраном у плані безпеки енергопостачань для Європи – це буде слово «диверсифікація». Ми хотіли б якомога більше диверсифікувати енергопостачання до Європи і ми робимо все можливе, щоб забезпечити плинність цього процесу. Коли ми матимемо постачання з різних джерел, ми тоді матимемо більшу безпеку цього процесу. На додаток, постачання від такого помітного гравця на енергетичному ринку як Іран допоможуть встановити привабливіші ціни на джерела енергії», – заявив Марош Шефчович.

Погані новини для Москви

Помітними стають наслідки угоди з Іраном для Росії. Російський рубль впав одразу після того, як було укладено угоду у Відні. Аналітики лондонського Сіті вважають, що за умов зняття санкцій з Ірану, Тегеран і Москва нищівно конкуруватимуть на ринку енергопостачань у Європі.

Головний нафтовий аналітик базованої у Лондоні аґенції Energy Aspects Амріта Сен вважає оборудку з Іраном поганими новинами для нафтового бізесу Росії.

Найбільший головний біль для Москви полягатиме у тому, що прихід іранської нафти на ринок ще більше знизить ціни на нафту
Амріта Сен

«Беручи до уваги те, наскільки ринок перенасичений, а також рекордні показники саудівського видобутку нафти, лише навіть якась перспектива нової нафти, яка може прийти на ринок, помітно знижує ціни на цю сировину. Ба більше, оборудка з Іраном напевно поставатиме поганими новинами для нафтового бізнесу Росії. Найбільший головний біль для Москви полягатиме у тому, що прихід іранської нафти на ринок, після зняття санкцій, ще більше знизить ціни на нафту», – зазначила Амріта Сен.

На додаток, упродовж останніх кількох років Росія робила активні спроби вдертися до первинних ринків енергоносіїв у самому Ірані, а також Азії та Європі. Зі зняттям санкцій з Ірану цей процес може зазнати кардинальних змін. Експерти також додають, що ядерна угода відчиняє двері до енергетичного сектору Ірану для провідних компаній Заходу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG