Доступність посилання

ТОП новини

Вибори у Держдуму Росії пройдуть раніше. Зміни проти опозиції?


Держдума Росії, 20 березня 2014 року
Держдума Росії, 20 березня 2014 року

Офіційно це рішення в Росії пояснюють економією коштів

Москва – Парламентські вибори в Росії відбуватимуться наступного року не в грудні, як планувалося, а на початку осені. Володимир Путін підписав закон про перенесення голосування. Офіційно це рішення пояснюють економією коштів, проте, на думку експертів неофіційно, у такий спосіб влада також може ускладнити виборчу кампанію опозиції.

Вибори у Держдуму Росії пройдуть раніше. Зміни проти опозиції?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Ідею перенести парламентські вибори з грудня на вересень підтримали практично всі фракції Державної думи. Проти виступили лише комуністи. Вони заявляють, що візьмуть участь у виборах, хоч би коли ті відбулися, але говорять про свій намір оскаржувати рішення про перенесення навіть у Європейському суді. Як сказав в інтерв'ю Радіо Свобода депутат від КПРФ Вадим Соловйов, зміна терміну виборів порушує російську Конституцію.

Наші колеги федеральним законом змінюють термін легітимності думи з шістдесяти місяців до п’ятдесяти семи. Тобто фактично йдеться про зміну Конституції
Вадим Соловйов

«Справа в тому, що в Конституції чітко зазначено, що Державна дума обирається на п'ять років, тобто на шістдесят місяців. А наші колеги федеральним законом змінюють термін легітимності думи з шістдесяти місяців до п’ятдесяти семи. Тобто фактично йдеться про зміну Конституції», – зазначив депутат.

Зміни полегшують перемогу на виборах провладних партій –​ ​Бузіна

У чинній Держдумі мотивували рішення про перенесення виборів економією державних коштів. Оскільки у вересні в Росії віднедавна запроваджений єдиний день голосування, коли обирають голів регіонів і місцеві парламенти. Проте, на думку співголови руху «Голос», експерта з виборчого права Андрія Бузіна, економія не настільки значна. Натомість перенесення виборів полегшує перемогу провладним партіям і зменшує шанси на проходження в парламент кандидатів від опозиції, вважає Бузін.

В літній період проводити агітацію набагато складніше. Все це разом узяте істотно полегшує перемогу на виборах тих партій, які підтримуються адміністрацією
Андрій Бузін

«Звичайно, виборча кампанія під час літніх канікул, тим більше за умови, що не для всіх партій висуванці повинні збирати підписи, а для більшості партій, їм потрібно збирати підписи влітку. Ну, і питання про агітацію тут теж відіграє роль. Тому що в літній період проводити агітацію набагато складніше. Все це разом узяте істотно полегшує перемогу на виборах тих партій, які підтримуються адміністрацією», – відзначив Андрій Бузін.

Конституційний суд Росії не знайшов порушень і вирішив, що перенесення виборів до Державної Думи не суперечить Конституції Російської Федерації. Там відзначили, що скорочення терміну повноважень Держдуми є екстраординарною мірою, яка не повинна застосовуватися регулярно. Опитування соціологів показують, що більше половини громадян Росії байдужі до зміни термінів парламентських виборів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG