Доступність посилання

ТОП новини

Зміни до Конституції щодо децентралізації спрямували до Конституційного суду


За документ повністю не голосувала фракція «Радикальної партії», і лише один голос віддала «Самопоміч»

Верховна Рада спрямувала до Конституційного суду законопроект про внесення змін до Конституції в частині децентралізації. За президентський законопроект №2217a проголосували 288 депутатів із 226 мінімально необхідних. Жодного голосу за документ не віддала фракція «Радикальна партія», і лише один голос – «Самопоміч».

Відповідно до процедури, спочатку депутати мають направити законопроект про внесення змін до Конституції на висновок до Конституційного суду. Після висновку Конституційного суду законопроект щодо децентралізації знову направлять до парламенту, де для його ухвалення необхідно буде не менше ніж 300 голосів. Як наполягало напередодні керівництво держави, ухвалити його депутати повинні до місцевих виборів 25 жовтня.

Законопроект передбачає, що джерелом влади повинні стати місцеві громади, які самі будуть збирати податки і розподіляти бюджети. Обласні та районні адміністрації – ліквідують, держава ж буде представлена на місцях інститутом префектів. ​

Під час представлення законопроекту у Верховній Раді президент Петро Порошенко наголосив, що проект змін Конституції щодо децентралізації не передбачає особливого статусу окремих районів Донбасу.

В проекті жодного натяку на федералізацію, проект лише припускає можливість специфічного порядку у здійсненні місцевого самоврядування
Петро Порошенко

«В проекті жодного натяку на федералізацію, проект не передбачає і не може передбачати особливого статусу Донбасу, проект лише припускає можливість специфічного порядку у здійсненні місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу, що визначається окремим законом», – сказав він, додавши, що цей окремий закон двічі ухвалювала Верховна Рада.

У доопрацьованому проекті, який у четвер вніс до парламенту президент, теза про закріплення особливостей здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу була перенесена з перехідних положень закону про внесення змін до Конституції до перехідних положень Конституції, тобто в тіло Основного закону.

За даними інтернет-видання «Українська правда», Порошенко вирішив представити ці поправки до Конституції після зустрічі з помічницею держсекретаря США у справах Європи та Євразії Вікторії Нуланд 15 липня.

Віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд вважає це свідченням бажання країн, які гарантували Україні територіальну цілісність за Будапештським меморандумом, «позбутися цієї вкрай незручної теми».

Здійснюється шалений тиск на народних депутатів з боку міжнародної спільноти для того, щоб «ДНР» і «ЛНР» отримали особливий статус в нашій Конституції
Оксана Сироїд

«У ці години і хвилини здійснюється шалений тиск на народних депутатів з боку міжнародної спільноти для того, щоб «ДНР» і «ЛНР» отримали особливий статус в нашій Конституції. Аргументують необхідністю «продемонструвати виконання Мінських домовленостей», – написала заступник голови Верховної Ради у Facebook удень 15 липня.

Сполучені Штати, лідери Франції та Німеччини і раніше закликали Порошенка та Україну в цілому ухвалити конституційні зміни, що реалізують положення мінських угод щодо самоврядування на Донбасі.

Зміни до Конституції в частині децентралізації мають бути ухвалені до кінця року – це передбачають, зокрема, мінські угоди.

Сьогодні сепаратисти вкотре заявили, що законопроект змін до Конституції України, запропонований Петром Порошенком, не відповідає принципам Мінських домовленостей. За словами представника угруповання «ДНР» Дениса Пушиліна, Київ, всупереч мінським угодам, не погодив конституційну реформу з ватажками угруповань «ДНР» та «ЛНР» і не забезпечив «законодавче затвердження особливого статусу Донбасу».

На цю ж тему:

16.07.2015
Децентралізація влади: в чому вона полягатиме

Чи не стануть обрані в 2015 році представники місцевих еліт гальмом для конституційної реформи, яка позбавляє їх влади і жене на нові вибори? далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG