Доступність посилання

ТОП новини

Після подій у Мукачеві закарпатці турбуються, чи не закриють кордон


Усе через гроші – закарпатці про події у Мукачеві
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Якщо недержавні формування матимуть зброю, конфлікти будуть неконтрольовані – житель міста

Жителі Закарпаття вбачають у мукачівському конфлікті, швидше, бізнесові інтереси, ніж політичний підтекст. Кажуть, не поділили щось місцеві багатії. Кореспондент Радіо Свобода опитала перехожих на вулицях Ужгорода, який вони бачать вихід з ситуації.

Напевно, на ситуацію треба було зважати раніше, коли не мала загрози

«Ми повинні врахувати всі сторони цього конфлікту: у нас є «Правий сектор», який не вперше був помічений зі зброєю. Напевно, на ситуацію треба було зважати раніше. Коли (ситуація – ред.) не мала загрози. Друге запитання до правоохоронців, які чомусь робили цю операцію біля заправки», – каже ужгородка.

Ще одна думка: «Якщо вони вийдуть на те, що згодяться поділитися, то й буде мир».

«Причина – гроші, все за гроші, і саме Закарпаття – прекрасна земля, кордон поруч, комусь ласий шматочок. Але мотив один: розділення влади, впливу, грошей», – каже чоловік, який приїхав до Ужгорода на відпочинок.

Ніяких збройних формувань в Україні не повинно бути, зброя має бути тільки в армії чи підрозділів МВС. Бо будь-які конфлікти, якщо є подібні формування, вони є неконтрольовані

«Ніяких збройних формувань в Україні не повинно бути, зброя має бути тільки в армії чи підрозділів МВС. Бо будь-які конфлікти, якщо є подібні формування, вони є неконтрольовані. Сьогодні пішли «рішати за контрабанду», завтра підуть вирішувати ще якісь питання», – переконаний він.

У «Правому секторі» Закарпаття вважають, що закиди проти них безпідставні. Відповідальність перекладають на правоохоронців.

Керівництво «Правого сектору», Добровольчого українського корпусу, СБУ, всі працюють в одному штабі, як одна команда
Олександр Сачко

Олександр Сачко, керівник «Правого сектору» Закарпаття, на мітингу перед будівлею Закарпатської обласної адміністрації запевнив: «Керівництво «Правого сектору», Добровольчого українського корпусу, СБУ– всі працюють в одному штабі, як одна команда. У результаті цих дій будуть знайдені шляхи вирішення проблеми. Про контрабанду знають усі на Закарпатті, цю проблему давно вже треба було вирішити».

Місцева ж міліція своєї позиції не озвучує від початку конфлікту. Навіть заплановану прес-конференцію правоохоронці скасували.

І поки сторони конфлікту з’ясовують, хто винуватий, пересічних закарпатців хвилює одне: чи не закриють кордон. Хоча офіційних заяв про це не було, люди побоюються, бо часто їздять до Угорщини у бізнес-справах.

Усі пункти пропуску працюють у звичному штатному режимі
Роман Стахів

Роман Стахів, представник Західного управління Державної прикордонної служби України, запевнив, що ситуація у міжнародних автомобільних пунктах пропуску стабільна й контрольована.

«Усі пункти пропуску працюють у звичному штатному режимі, ті хто планує перетнути державний кордон в Угорщину, Словаччину, вільно пересуваються, обмежень не існує», – прокоментував Стахів.

Які можуть бути наслідки конфлікту у Мукачеві?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:24:20 0:00

  • Зображення 16x9

    Ірина Бреза

    На Радіо Свобода працюю з 2015 року. Закінчила факультет романо-германської філології Ужгородського національного університету. У журналістиці – з 1998 року. Стажувалась у Freie Universität Berlin за програмою для журналістів, у редакції Savannah Morning News. Працювала у регіональних ЗМІ Закарпаття, всеукраїнських виданнях та інформагенціях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG