Доступність посилання

ТОП новини

Якщо Росія блокуватиме трибунал щодо МН17, його може створити Генасамблея ООН – суддя Василенко


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

«Це створить правову підставу для формальних звинувачень до Росії як держави і вимог видати фізичних осіб для покарання»

Для України головним завданням міжнародного трибуналу у справі загибелі літака малайзійських авіаліній є встановлення винуватців загибелі майже трьохсот людей, вважає колишній представник України в Раді ООН з прав людини і колишній суддя Міжнародного кримінального трибуналу щодо колишньої Югославії Володимир Василенко. Це, на його думку, мало б велике значення для усвідомлення світовою спільнотою відповідальності Росії і за агресію щодо України. Подальшими кроками України, на його думку, мали б бути позови до Росії у справі відшкодування збитків, завданих російською агресією. Але першим кроком на цьому довгому шляху мала б бути резолюція ООН щодо створення міжнародного трибуналу у справі малайзійського літака, вважає Володимир Василенко.

ЗАВАНТАЖИТИ

Володимир Василенко
Володимир Василенко

​– Специфіка цієї резолюції полягає в тому, що ключовим є посилання на главу сьому статуту ООН. У главі сьомій ідеться про дії, які повинна вживати Рада безпеки ООН, коли якась держава чинить акт агресії, та виникає загроза загальному миру і безпеці.

Генеральна асамблея ООН може ухвалити резолюцію про створення такого трибуналу, діючи на підставі резолюції 1950 року під назвою «Об’єднання заради миру»

Якщо Росія заблокує рішення Ради безпеки про створення Міжнародного трибуналу для розгляду справи у зв’язку з загибеллю малайзійського літака, то тоді Генеральна асамблея ООН може ухвалити, відповідно, резолюцію про створення такого трибуналу, діючи на підставі резолюції Генеральної асамблеї ООН, яка була ухвалена ще в 1950 році під назвою «Об’єднання заради миру». Для ухвалення такого рішення необхідно, щоб за резолюцію ООН проголосували дві третини членів організації.

– Малайзійські аналітики у місцевій пресі говорили про те, що, якщо виявиться, що громадяни Росії є винними у цій трагедії, то це може означати, що вони залишаться непокараними. Тому що Росія не видає своїх громадян. Також вони нагадують про те, що Росія, яка є спадкоємницею Радянського Союзу, нічого не відшкодувала жертвам літака «Корейських авіаліній», який було збито радянськими повітряними силами у 1983 році. Чи означає це, на Вашу думку, що дійсно громадяни Росії, які є винними, будуть непокараними? І Росія як держава так само?

Справа тут не лише в покаранні. Справа у встановленні істини

– Цілком вірогідно, але справа тут не лише в покаранні. Справа у встановленні істини. І якщо буде встановлено, що «Боїнг» був збитий російською ракетою, якою керували військовослужбовці з Росії, то це означає, що відповідальність за цей злочинний акт несе Росія як держава з одного боку, а з іншого боку, особисту кримінальну відповідальність несуть ті особи, які безпосередньо керували тією ракетною системою. Тобто, на міжнародному рівні буде встановлено факт участі Росії як держави у вчиненні цього злочину і військовослужбовців російських Збройних сил як фізичних посадових осіб, які вчинили злочин.

Це створить правову підставу для формальних звинувачень до Росії як держави і вимог видати усіх тих фізичних осіб для покарання

І це дуже важливо для усвідомлення усією міжнародною спільнотою. Це створить правову підставу для формальних звинувачень до Росії як держави і вимог видати усіх тих фізичних осіб для покарання.

А чи буде це реалізовано – вже справа міжнародної спільноти. І реалізація відповідальності на підставі норм права залежатиме від того, наскільки міжнародна спільнота проявить рішучість і політичну волю, застосувати щодо Росії примус, аби змусити її нести відповідальність.

– При всій трагічності цього епізоду він є лише одним із великої війни…

Нема війни між усією Україною. Є російська збройна агресія проти України.

Потрібно підрахувати ту шкоду, що спричинила російська агресія в Україні, формально скласти консолідовану претензію та пред’явити її Росії

– Очевидно, українці й хотіли довести це також в суді. Чи могли б повноваження цього трибуналу бути розширені в суді до встановлення цього факту?

– Насамперед, це справа України. Українська влада повинна вживати заходів для того, аби зібрати усі докази та юридичного оцінити їх. Потрібно підрахувати ту шкоду, що спричинила російська агресія в Україні, формально скласти консолідовану претензію та пред’явити її Росії. Поки що системно і консолідовано в Україні влада цього не робить.

На цю ж тему:

16.07.2015
Міжнародний трибунал у справі МН17 буде руйнівним для Росії – Кулеба

«Найбільш оптимальною є модель створення трибуналу, статут якого схвалила Рада безпеки ООН» – посол з особливих доручень МЗС далі
14.07.2015
Катастрофа «Боїнга» на Донбасі. П’ять країн хочуть міжнародного трибуналу

У разі вето Росії в Раді безпеки ООН рішення може ухвалити Генеральна асамблея – Матвійчук далі
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG