Доступність посилання

ТОП новини

Що буде з «Правим сектором» після подій у Мукачеві?


Боєць «Правого сектору» на позиції біля села Тоненьке, Донецька область. Березень 2015 року
Боєць «Правого сектору» на позиції біля села Тоненьке, Донецька область. Березень 2015 року

«Правий сектор» вже перетворився на паралельну армію – політолог

Прагнення «Правого сектору» до автономії та останні дії бійців цієї організації в Мукачеві можуть призвести до його розформування або визнання терористичним угрупованням, вважають експерти. Адже замість того, щоб стати допоміжною силою при Міноборони, як «Правий сектор» намагався себе позиціонувати, він перетворився на паралельну армію.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Структура «Правого сектору» така: є провідник – Дмитро Ярош, у нього є два заступники, розповів Радіо Свобода речник «Правого сектору» Артем Скоропадський. Перший заступник – це командир Добровольчого українського корпусу (ДУК) Андрій Стемпіцький, а інший – заступник з політичної роботи Андрій Тарасенко. Відповідно, це дві структури, які входять у спільний воєнно-політичний рух. Є також медичний батальйон – це не окрема структура, він теж входить в ДУК.

Артем Скоропадський
Артем Скоропадський

«Всі підрозділи «Правого сектору», як політичний, так і ДУК, підпорядковуються своїм командирам, а вони підпорядковуються Ярошу. Ніякої самодіяльності, отаманщини і анархії у нас немає, а якщо такі спроби і є, то їх швидко припиняють. Конкретну чисельність ми не відкриваємо, але Дмитро Ярош в одному з інтерв’ю говорив, що якби був ухвалений закон про легалізацію «ДУК» і нам надали стільки зброї, скільки треба, то ми могли би надати близько 10 тисяч людей», – розповів Скоропадський.

Речник «Правого сектору» також зауважив, що Дмитро Ярош раніше подавав законопроект, який мав на меті легалізувати і зареєструвати організацію як допоміжну силу при Міноборони, але документ досі не ухвалений.

Можна сказати, що «поїзд пішов» – Миселюк

«Правий сектор» уже перетворився на паралельну армію, сказав у коментарі Радіо Свобода політолог Андрій Миселюк. За його словами, законопроект щодо легалізації – це запізнілий жест доброї волі, який зараз не матиме того ефекту, який він мав би раніше. Найконструктивнішим підходом політолог вважає розформування «Правого сектору» або вливання його в склад інших добровольчих батальйонів, Нацгвардії чи Міноборони.

Андрій Миселюк
Андрій Миселюк

«Коли була така можливість на безконфліктній основі швидко і безболісно владнати питання легалізації, інші добровольчі батальйони – «Донбас», «Дніпро-1», «Дніпро-2» тощо – вже це питання вирішили. А «Правий сектор» постійно намагався виторгувати собі якісь умови в цих переговорах. Фактично він показував, що не хоче входити до структур влади, і так і хотів залишатися такою одиницею, яка діятиме сама по собі», – говорить Миселюк.

«Правий сектор» досі не легалізувався, став більш корумпованим і вийшов за рамки закону» – Качмала

Через події в Мукачеві бійці 7-го окремого батальйону «Правого сектору» вирішили перейти до Національної гвардії України. Сорок бійців батальйону та їхній комбат увійдуть до складу полку «Азов». Командир цього батальйону Руслан Качмала заявив журналістам, що виходить з організації, бо не підтримує останні дії «Правого сектору».

Я давно вийшов із «Правого сектору», але не оголошував про це. Зараз будемо входити до складу офіційних структур
Руслан Качмала

«Мотив простий: стільки часу воюємо, а «Правий сектор» досі не легалізувався, став більш корумпованим і вийшов за рамки закону. Тому ми вирішили усім колишнім підрозділом із «Правого сектору» виходити. Я давно вийшов із «Правого сектору», але не оголошував про це. Зараз будемо входити до складу офіційних структур. Знаходимося на тих же позиціях, де й були. Мої хлопці бойові позиції не покидали, воюють», – наголосив Качмала.

Днями президент Петро Порошенко повідомив, що найближчим часом виступить з ініціативою про тимчасове надання правоохоронцям права притягати до відповідальності всіх озброєних осіб, які не служать у силових відомствах, як терористів. У такому випадку «Правий сектор» також можуть сприймати як «терористичну організацією».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG