Доступність посилання

ТОП новини

У Греції заговорили про дострокові вибори вже цієї осені


Міністр внутрішніх справ Греції Нікос Вуцис заявив, що нинішній уряд Греції, найімовірніше, призначить на осінь дострокові вибори після того, як він по суті втратив підтримку в парламенті під час голосування за пакет реформ задля отримання зовнішньої допомоги.

За словами міністра, дуже ймовірно, що ці вибори відбудуться у вересні чи жовтні.

У ніч на четвер, 16 липня, парламент Греції схвалив поданий урядом пакет реформ, яких вимагали міжнародні позикодавці як передумову для того, щоб почати переговори про надання Афінам нової, вже третьої програми фінансової допомоги. Реформи, серед іншого, передбачають підвищення ПДВ та інших податків і зміни в пенсійній системі.

При цьому зі 149 депутатів від провідної урядової ультралівацької партії «Сіріза» 38 проголосували проти законопроекту. Він був ухвалений, зокрема, завдяки голосам нині опозиційних проєвропейських партій.

Ці реформи, яких домоглися кредитори від Греції, тепер іще суворіші, ніж ті, яких вони вимагали наприкінці минулого місяця, червня, і які уряд країни відкинув, проваливши тим самим завершення другої програми допомоги і підтвердивши своє рішення на всенародному референдумі 5 липня.

Раніше міжнародні кредитори – Європейська комісія, Європейський центральний банк і Міжнародний валютний фонд – уже надали Греції понад 200 мільярдів євро в рамках двох попередніх програм, починаючи з 2010 року, щоб допомогти їй вийти з глибокої боргової і бюджетної кризи.

Нинішній уряд Греції на чолі з ультралівими популістами, що прийшов до влади на початку року, має у своєму складі й ультраправу партію – їх поєднує єдина позиція: відкидання суворих, але необхідних для порятунку країни реформ і заходів заощадження, через які рівень життя значної частки населення Греції відчутно погіршився.

XS
SM
MD
LG