Доступність посилання

ТОП новини

Рік після катастрофи MH17: Нідерланди знову переживають несправедливість і втрату


Нідерландці з українськими соняшниками згадують жертв авіакатастрофи МН-17
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:14 0:00

Хотілося, щоб це був лише жахливий сон, але трагедія була насправді й залишиться назавжди – нідерландський священник

Хілверсум – Рівно рік тому Нідерланди зненацька й боляче зачепив чужий і далекий конфлікт на сході України. З-поміж майже трьох сотень загиблих пасажирів, збитого біля Донецька малайзійського авіалайнера, було 192 голландці. Громада містечка Хілверсум потерпіла найбільше, втративши аж 15 осіб – родичів, близьких, друзів чи сусідів.

ЗАВАНТАЖИТИ

П’ять соняшників цвітуть перед церквою святого Віта у нідерландському містечку Хілверсум. Кожна рослина – згадка про одну з сімей, що втратила рідних під час краху малайзійського авіалайнера, збитого рік тому на Донбасі.

Насіння цих соняшників ще тоді привезли до Хілверсума саме з місця катастрофи. Вони поєднують нас із тією трагедією, але це ще й символ надії на нове життя, бо ці квіти завжди повертаються до сонця, каже місцева пенсіонерка Маріан Табак.

«Їх можна роздавати людям і ми сподіваємося кожного року мати все більше цих соняшників у місті. Коли тепер дивишся на фотографії загиблих, стає сумно, але все це в минулому. Тепер надіємся на краще і дивимося у майбутнє», – пояснює жінка.

Насіння стає квітами, а потім знову насінням і в цьому є продовження життя. Гадаю, тепер українські соняшники будуть в Голландії завжди
Ганс ван Рун

Зернята українського соняшника одна з родин загиблих передала Гансу ван Руну, садівникові міського ботанічного саду. Нині, на урочистій церемонії пам’яті вирощені рослини роздали родичам, друзям, розповсюдили по школах і спортивних клубах міста.

«Насіння стає квітами, а потім знову насінням і в цьому є продовження життя. Гадаю, тепер українські соняшники будуть в Голландії завжди», – каже ван Рун.

Ганс ван Рун
Ганс ван Рун

«Одна з трагедій, що спіткали світ»

Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди та Україна офіційно звернулися до Ради безпеки ООН із проханням створити міжнародний кримінальний трибунал для притягнення до відповідальності винних у катастрофі літака. З відкритим листом на підтримку цієї ініціативи у п’ятницю виступили і численні депутати Європарламенту.

У збитому пасажирському літаку малазійських авіаліній із майже трьох сотень жертв було 192 громадяни Нідерландів. Розслідування та ідентифікація останків ще тривають, а Сара Верноі з Ради безпеки Нідерландів, яка координує цю роботу, сказала Радіо Свобода, що остаточний звіт оприлюднять на початку жовтня.

Тим часом, на міжнародному дипломатичному рівні нині заявляють, що відповідальні за збиття літака мають постати перед судом, що це був неприпустимий акт агресії, самі голландці, яких рік тому так зненацька і так боляче зачепила далека, чужа й незрозуміла війна, не схильні думати про помсту.

«Це – одна з багатьох трагедій, які спіткали світ. Візьміть для прикладу Сирію чи всіх тих біженців, що гинуть на човнах», – зауважує місцева артистка Ева-Лідія.

«Це жахливо. Мої батьки теж загинули в автокатастрофі, коли мені було 19. Сьогодні ціла Голландія сумує. Я особисто не плачу, але ця подія жахлива», – додає 55-річний механік Бен.

Коли рік тому надійшла ця новина, мої друзі гостювали у батьків хлопця, який був у тому літаку
Нінке Дехус

Нінке Дехус, студентка місцевого коледжу каже, що ось вже рік її друзі регулярно навідуються до батьків, які втратили сина: «Саме того суботнього вечора, коли рік тому надійшла ця новина, мої друзі гостювали у батьків хлопця, який був у тому літаку. З того часу вони щосуботи їх навідують, тож пам’ять про нього залишиться».

«Ми не знали, чи сепаратисти хочуть щось там вкрасти, чи хочуть допомогти»

Вечори та церемонії пам’яті загиблих повернули й жахливе відчуття втрати, яке дещо притупилося з плином часу після катастрофи. Але ці зустрічі – єдиний шлях до того, щоб почати із цим миритися, каже отець Юліус Дресме, настоятель церкви святого Віта у Хілверсумі, показуючи у своєму кабінеті невеличкий куток із речами зі збитого літака й світлинами загиблих.

Юліус Дресме
Юліус Дресме

Зі сльозами на очах отець Юліус демонструє вирізку з газети, де опубліковане одне з перших фото, зроблених на місці катастрофи. «Воно стало дуже відомим, ще й тому, що на ньому є й сепаратисти. І ми не знали, що вони там роблять: чи хочуть щось вкрасти, чи хочуть допомогти. Дивлячись на це, люди були вкрай шоковані. А це деякі фотографії цілих родин, що там загинули. Родина Смалебург-Бравер – батько-мати і двоє дітей. Сім’я Ван Гейнінген – теж тато, мама і син. На жаль, не маю світлини родини Аллен, яка разом із трьома дітьми померла в катастрофі. А це ще одна сім’я – зовсім молода пара з річним немовлям… І ціла ця родина теж загинула».

«Це було занадто важко усвідомити: величезна кількість безневинних людей, у тому числі 15 мешканців й цілі три родини Хілверсума загинули в тій катастрофі. Це, мов прокинутися в сподіванні, що жахливий сон був тільки сном, але все це сталося насправді й залишиться назавжди», – каже голландський священник.

(Роковини трагедії MH17. Жалобна церемонія біля посольства Нідерландів у Києві)


На цю ж тему:

16.07.2015
Якщо Росія заблокує трибунал щодо МН17 в Раді безпеки, його може створити Генасамблея ООН – суддя Василенко

«Це створить правову підставу для формальних звинувачень до Росії як держави і вимог видати фізичних осіб для покарання» далі

16.07.2015
Міжнародний трибунал у справі МН17 буде руйнівним для Росії – Кулеба

«Найбільш оптимальною є модель створення трибуналу, статут якого схвалила Рада безпеки ООН» – посол з особливих доручень МЗС далі
16.07.2015
Родини жертв рейсу MH17 позиваються до Гіркіна на 900 мільйонів доларів – The Telegraph

Адвокат родичів жертв трагедії Флойд Візнер представляє інтереси 18 родин, члени яких загинули 17 липня 2014 року далі
14.07.2015
Катастрофа «Боїнга» на Донбасі. П’ять країн хочуть міжнародного трибуналу

У разі вето Росії в Раді безпеки ООН рішення може ухвалити Генеральна асамблея – Матвійчук далі
15.07.2015
У Росії збирають підписи за створення трибуналу у справі МН17

далі
29.06.2015
Bellingcat назве причетних до трагедії MH17 у роковини падіння «Боїнга»

Таємниці Міноборони Росії можна відшукати у соцмережах, необхідне тільки терпіння далі
26.06.2015
Росія виступає проти міжнародного трибуналу щодо збиття MH17 під егідою ООН
далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG