Доступність посилання

ТОП новини

Громадянське суспільство України прогресує


Віче на майдані Незалежності. 15 грудня 2015 року (Ілюстраційне фото)
Віче на майдані Незалежності. 15 грудня 2015 року (Ілюстраційне фото)

В Україні найвищий рівень розвитку громадянського суспільства серед пострадянських країн (не враховуючи країни Балтики)

Галина Дашкевич

Діяльність громадських організацій України стала більш дієвою й ефективною. Такими є результати дослідження Агентства США з міжнародного розвитку. Також, згідно з цим дослідженням, Україна за рівнем розвитку громадянського суспільства випереджає інші країни пострадянського простору (не враховуючи Балтійські країни).

Під час дослідження до уваги брали сім показників: правове середовище, в якому діють громадські організації, їхню організаційну спроможність, фінансову життєздатність, кількість членів, які послуги вони надають, технічне забезпечення та репутацію в суспільстві.

У порівнянні з минулими роками в Україні зріс рівень довіри громадян до неурядових громадських об’єднань. Це сталося завдяки появі після Майдану потужного волонтерського руху, який багато в чому випереджає зареєстровані громадські об’єднання.

«Інституалізовані організації громадянського суспільства відстали від тих волонтерських ініціатив, які сформувалися, тому слід з’ясувати, наскільки можна присвоювати досягнення волонтерських груп населення сектору організації громадянського суспільства», – зазначає президент благодійного фонду «Творчий центр ТЦК» Любов Паливода.

Держава має підтримувати громадські обєднання – Лациба

Керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба вважає: хоча показники розвитку громадянського суспільства в Україні зросли, держава не надто охоче підтримує громадські організації і має створювати більш сприятливі умови для діяльності громадських організацій.

«У нас є погіршення державної політики щодо розвитку громадянського суспільства. Ми потрапили в такий поганий пріоритет державної політики, який називається «не на часі», – зазначив Лациба.

Проте народний депутат України від «Блоку Петра Порошенка» Світлана Заліщук зауважила: депутати не відвертаються від громадських організацій, а навпаки – підтримують їх.

«Насправді ми зареєстрували багато ініціатив: і закон про волонтерство, і допомагали щодо скасування оподаткування цих громадських організацій, який помилково було зроблено», – наголосила депутат.

Основні виклики

Відповідно до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, станом на 1 січня 2015 року в Україні зареєстровано понад 75 тисяч громадських об’єднань.

Як кажуть експерти, основне, що ці об’єднання мають зробити, щоб їхній прогрес став ще помітнішим: залучити кошти для нормального функціонування організацій, забезпечити їх необхідним устаткуванням та залучитися підтримкою урядовців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG