Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Греції усунув із уряду супротивників своєї нової політики щодо міжнародної допомоги


Алексіс Ципрас, архівне фото
Алексіс Ципрас, архівне фото

Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас здійснив у п’ятницю ввечері зміни у своєму уряді, усунувши з нього урядовців із лав власної партії, що голосували проти пакету реформ задля отримання міжнародної допомоги.

Серед іншого, посаду міністра енергетики залишив Панайотіс Лафазаніс, один із найбільших консерваторів у прем’єровій ультралівій партії «Сіріза», його місце займе дотеперішній міністр праці Панос Скурлетіс.

На місце ще одного представника партії, яка сама днями пішла у відставку, – першого заступника міністра фінансів Наді Валавані приходить чільний представник грецького союзу податкових експертів Тріфон Алексіадіс.

Загалом зміни стосуються дев’яти посад – ідеться про тих міністрів чи заступників, які голосували в ніч на четвер, 16 липня проти пакету реформ, що був передумовою початку переговорів із міжнародними позикодавцями про надання Афінам пакету фінансової допомоги, в парламенті (у Греції, як і в більшості парламентських демократій, міністрів призначають переважно з-посеред членів парламенту).

Раніше у п’ятницю, 17 липня, парламент Німеччини, що є найбільшим кредитором Греції, схвалив початок переговорів із Афінами про третю програму допомоги.

Лідери єврозони попередньо домовилися вести переговори з Афінами про цю програму на загальну суму у 86 мільярдів євро, що в разі успіху цих переговорів мають бути надані Греції протягом трьох років в обмін на подальші суворі реформи й заходи заощадження бюджетних видатків і наповнення бюджету. Ця допомога критично необхідна Греції, яка перебуває у глибокій борговій і бюджетній кризі, щоб уникнути банкрутства держави і ймовірного вимушеного виходу з єврозони.

XS
SM
MD
LG