Доступність посилання

ТОП новини

Cепаратисти кажуть про відведення озброєнь, а у штабі АТО констатують збільшення обстрілів


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Справжнє виконання мінських угод може бути не раніше, ніж через півтора-два роки – експерт

Представники угруповань «ДНР» і «ЛНР» стверджували, що почали відведення озброєнь калібром менше 100 міліметрів від лінії зіткнення. Українська сторона у Спільному центрі з контролю і координації над припиненням вогню на Донбасі назвала такі заяви частиною інформаційної війни. А прес-центр АТО зазначив, що така інформація сепаратистів супроводжувалася черговими обстрілами позицій сил українських силовиків із заборонених мінськими домовленостями калібрів артилерії і танків. Тим часом експерти констатують: обіцянки відведення озброєння є піаром і справжнє виконання мирних угод може бути не раніше, ніж через півтора-два роки.

Російські інформагенції напередодні інформували, що «ЛНР» та «ДНР» почали відводити озброєння калібром менше 100 міліметрів і бронетехніки від лінії зіткнення. Бойовики уточнювали, що зброю не приберуть із «проблемних ділянок» – на північ від Донецька та Дебальцева, та в районі населеного пункту Щастя на Луганщині.

Тим часом прес-центр АТО зазначив, що російськими засобами масової інформації поширена «сенсація», що нібито «бандформування псевдореспублік» відводять озброєння, навіть «калібру менше 100 міліметрів», від лінії розмежування, але така інформація супроводжувалася черговими обстрілами позицій сил АТО із заборонених мінськими домовленостями калібрів артилерії й танків. Особливо із мінометів калібру 82 міліметри.

«Протягом дня позиції сил АТО зазнали обстрілів із забороненої зброї поблизу населеного пункту Опитне, Авдіївка, Кірово, Березове, Яснобродівка, Курдюмовка, Первомайське, Новотроїцьке, Піски, Станиця Луганська, Красногорівка, Лозове, Миколаївка. Найчастіше обстрілювали (понад 20 разів) позиції українських військових поблизу Мар’їнки. Захисники України відповідали зі стрілецької зброї», – зазначено в повідомленні.

Також прес-центр АТО наголошує – все озброєння, зазначене у мінських домовленостях, давно відведене силами АТО на визначені відстані, про що неодноразово повідомляв прес-центр АТО та українські журналісти.

«Ми змушені будемо вжити адекватних заходів…»

Керівник української сторони Спільного центру з контролю і координації над припиненням вогню на Донбасі, генерал Андрій Таран розповів, що проросійські бойовики продовжують розміщувати вогневі установки в межах житлових масивів населених пунктів Донбасу. При цьому, за його даними, сепаратисти активно використовують озброєння калібром як менше, так і більше 100 міліметрів. Зокрема випустили снаряди по Авдіївці на Донеччині та місцевому коксохімічному заводу, розповів генерал. Після цього обстрілу Андрій Таран звернувся до керівника російської сторони Спільного центру Олександра Романчука з вимогою зробити все, щоб припинити обстріли. Але це, продовжив розповідь український генерал, не мало жодного позитивного результату – атаки житлових масивів та інфраструктури Авдіївки тривали. Тоді український генерал звернувся до Донецької групи ОБСЄ.

Я попередив, що в разі продовження обстрілів житлових масивів населеного пункту Авдіївка ми змушені будемо вжити адекватних заходів і використаємо всю наявну в нас артилерію, і яка на сьогодні відведена в райони, змушені будемо її повернути і застосувати
Андрій Таран

«Я попередив, що в разі продовження обстрілів житлових масивів населеного пункту Авдіївка ми змушені будемо вжити адекватних заходів і використаємо всю наявну в нас артилерію і яка на сьогодні, відповідно до мінських домовленостей, відведена в райони, про що повідомлено ОБСЄ, змушені будемо її повернути і застосувати. Щоб вогнем подавити ці спроби знищувати як мирних жителів нашої країни, військовослужбовців України, так і інфраструктуру», – заявив Андрій Таран.

Лише після звернення до представників ОБСЄ, зокрема, заступника керівника спеціальної моніторингової місії цієї організації в Україні Олександра Хуга, обстріл зрештою припинився.

Прокоментував Андрій Таран і твердження представників «ДНР» і «ЛНР» про нібито одностороннє відведення танків і озброєння калібром менше 100 міліметрів. За словами генерала, це все дії, спрямовані на розпалювання інформаційної війни, до дійсності вони не мають стосунку.

Зі свого боку, у так званому «міністерстві оборони» угруповання «ДНР» стверджували, що інтенсивність обстрілів із українського боку підвищилася.

А спостерігачі ОБСЄ констатували загострення конфлікту біля Донецька. Заступник глави місії Олександр Хуг заявив в інтерв'ю «Бі-Бі-Сі», що спалах насильства відновився в Донецьку і його околицях.

Угоди, досягнуті у Мінську в лютому, передбачають припинення вогню на сході України, відновлення контролю за кордоном і відведення важкого озброєння. Водночас бої на Донбасі тривають, сторони звинувачують у порушенні перемир’я одна одну.

«Ніякої готовності до виконання у повному обсязі мінських угод я не бачу»

Як зауважив у коментарі Радіо Свобода політичний експерт В’ячеслав Ковтун, сподіватися на швидке виконання мінських домовленостей наївно. Справжня деескалація може бути не раніше, ніж через півтора-два роки.

З досвіду мого довгого і тривалого спілкування у Москві (а більше мене ніхто не спілкується з представниками російської влади політики) я бачу, що ця ситуація надовго, принаймні, на півтора-два роки. Не менше
В’ячеслав Ковтун

«З досвіду мого довгого і тривалого спілкування у Москві (а більше мене ніхто не спілкується з представниками російської влади політики) я бачу, що ця ситуація надовго, принаймні, на півтора-два роки. Не менше. Тому що ніякої готовності до виконання у повному обсязі Мінських угод я не бачу», – підсумував експерт.

21 липня цього року в Мінську має відбутися засідання контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі. Минулої п’ятниці Петро Порошенко провів телефонну розмову з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, президентом Франції Франсуа Олландом та лідером Росії Володимиром Путіним. Президент України підкреслив, що Україна, на відміну від іншої сторони, виконує мінські домовленості.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG