Доступність посилання

ТОП новини

Контрабанда як складова регіональних економік


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

За даними Державної прикордонної служби, на Закарпатті діють близько 50 злочинних груп «контрабандної спрямованості»

Київ – Стрілянина у Мукачеві змусила українську владу і громадськість подивитись, що відбувається на кодонах держави. Про те, що регіональні економіки «зав’язані» на контрабанді, про те, що у контрабандні схеми вписана вертикаль місцевої влади, у Києві знали. Знали, іноді намагалися з нею боротись, але, якби не збройне протистояння на Закарпатті, – навряд чи президент Петро Порошенко і силові відомства розгорнули «Західний фронт» боротьби з цим явищем. Хоча і політики, і експерти вважають, що подібні «фронти» треба «відкривати» в усіх прикордонних областях України.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:08:55 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За різними даними, щомісяця державний бюджет України через контрабанду втрачає більш ніж 100 мільйонів доларів США. Ці кошти «осідають» у кишенях усіх причетних до процесу налагодження і здійснення незаконних торговельних оборудок через держкордон. При цьому, злочинці для переправлення контрабанди за кордон використовують різноманітні наукові і технічні розробки – від безпілотників до квадроциклів, від керованих мініатюрних субмарин до катапульт. А кілька років тому світові медіа продемонстрували тунель, який контрабандисти прорили між Україною і Словаччиною.

Народний депутат України Мустафа Найєм у соціальній мережі розповів про особливості контрабанди на Закарпатті:

«Основний продукт нелегального експорту – сигарети. Возять найдешевші до Німеччини й Італії. Прибутковість зашкалює. Наприклад, фура сигарет, яка виїжджає з України і прибуває до Італії, приносить прибуток 470 тисяч євро. Це «чистими», якщо вирахувати хабарі на всіх митницях. За тиждень через «зеленку» проїжджає до 5 фур. За інформацією місцевих жителів, у контрабанду сигарет в області залучені всі сторони мукачівського конфлікту. Одні займались організацією, другі знімали дань «за дах», а треті забезпечували «дах», – написав Найєм.

Він також зауважив, що до контрабанди на Закарпатті причетні всі – від рядового митника і прикордонника і до керівників області.

Тим часом, за даними Державної прикордонної служби, на Закарпатті діють близько 50 злочинних груп «контрабандної спрямованості». Про це журналістів поінформував прес-секретар ДПС Олег Слободян.

Президент України Петро Порошенко ще на початку липня звернувся до українських силовиків з вимогою припинити «фестиваль контрабанди» на західному кордоні України, а 15 липня звільнив керівників Закарпатської області, від роботи були відсторонені керівники обласних силових структур і митниці. Причина – ймовірна участь у потуранні контрабандистам.

«Коли може існувати контрабанда? Лише тоді, коли митниця, прикордонники, міліція, служба безпеки і прокуратура працюють, як один міцно стиснутий антидержавницький кулак. Тобто, коли вони працюють не на державу, а на криміналітет, який за тридцять срібних монет купує совість, патріотизм, професіоналізм і забезпечує створення реальної загрози для існування держави. І я маю наголосити: не виживе ніхто, якщо ми не покладемо цьому край», – заявив Порошенко.

Під час перебування у Мукачеві президент розповів, яким чином нове керівництво Закарпатської області має подолати корупцію та контрабанду.

Нова сильна потужна влада сформує кулак законності, правопорядку і вдарить ним по бандитах
Петро Порошенко

«Нова сильна потужна влада сформує кулак законності, правопорядку і вдарить ним по бандитах, які нині грабують народ України. Ми об’єднаємо зусилля України з нашими сусідами, членами Євросоюзу, для того, щоб і з того боку усі ці квадрокоптери, дельтаплани, катапульти ми припинили… Віддано наказ про відкриття вогню на знищення», – зазначив Порошенко.

Буде віддаватись наказ на знищення – Порошенко про перевезення контрабанди
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:40 0:00

Тоді ж президент призначив Геннадія Москаля новим головою Закарпатської обласної держадміністрації. При цьому зазначив, що Москаль – державний службовець, який має досвід боротьби з контрабандою і вже «дав бій» контрабандистам у зоні воєнних дій на Луганщині.

Контрабанда в АТО: заробіток для правоохоронців і військових

Про антиконтрабандну діяльність Геннадія Москаля на Луганщині – буквально на лінії вогню – регулярно повідомляли українські ЗМІ. Йшлося про зупинення головою Луганської військово-цивільної адміністрації і його командою контрабандних вантажів. Так, у травні Москаль зупинив на розмежувальній лінії одинадцять нелегальних фур з різними товарами.

Для того, щоб побороти контрабанду в зоні АТО, Геннадій Москаль запропонував, серед іншого, повернути кримінальну відповідальність за контрабанду і суворо карати винних, незалежно від їхнього військового рангу або соціального статусу.

Контрабанда як злочин декриміналізована паном Портновим, паном Калетником і «Партією регіонів»
Геннадій Москаль

«Підніміть Кримінальний кодекс України – такого злочину, як контрабанда, там немає. Контрабанда як злочин декриміналізована паном Портновим, паном Калетником і «Партією регіонів» для того, щоб вони дійсно продовжували займатися контрабандою. Скільки ми писали, щоб парламент й уряд нарешті почули, що є така проблема! Просили – назад криміналізуйте цю статтю», – розповів Москаль журналістам.

Як повідомляв Москаль, пропуск однієї фури у зоні АТО через блокпост коштує від 50 до 150 тисяч гривень, і такі розцінки спонукають чималу кількість «людей у камуфляжі» долучатись до контрабандних схем.

Тож на неконтрольовану Києвом територію Донбасу і досі ідуть фури з харчами і паливом, а звідти – з вугіллям. І за повідомленням прес-служби Державної прикордонної служби, з початку року прикордонники зупинили майже 200 тисяч тон контрабандних товарів, які зловмисники намагалися переправити на підконтрольну бойовикам територію, оминаючи контрольні пункти в'їзду/виїзду. Ці товари мали пройти через українські блокпости за підробленими документами.

А боєць 25-го територіального батальйону «Київська Русь» Володимир Назаренко розповів Радіо Свобода, що у зоні АТО на контрабанді (у різних кількостях і різних товарів) заробляють окремі солдати й офіцери як Збройних сил, так і підрозділів МВС України. На думку бійця, це пов’язано з корупцією у вищих ешелонах влади, включно з силовими структурами.

Неподобства відбуваються у Києві, а в АТО собі думають, що нічим не гірші, і що можуть нелегально заробити
Володимир Назаренко

«Деякі командири деяких підрозділів вважають, що вони нічим не гірші від тих, хто тут, у Києві, намагається нажитись і заробити. Все почалося з того, що деякі заступники командирів по тилу почали торгувати волонтерською допомогою. З одного боку, війська не отримують необхідне, а тут же хтось соляркою чи ще чимось торгує. Так, це проблема (контрабанда – ред.), і з нею треба боротись але, на мій погляд, треба починати з Києва. Адже неподобства відбуваються у Києві, а в АТО собі думають, що нічим не гірші, і що можуть нелегально заробити», – пояснив Назаренко.

Тим часом, у зоні АТО розпочали патрулювання сім зведених мобільних груп з боротьби з контрабандою. Як повідомив журналістам перший заступник голови СБУ Віталій Маліков, таке рішення ухвалене 17 липня під час зустрічі президента Петра Порошенка з силовиками. До складу патрулів входять співробітники СБУ, МВС, військова поліція, прикордонники і податківці. Охорону і вогневу підтримку здійснюють мобільні десантні війська Збройних сил України, пояснив Маліков.

«З Придністров’я в якості контрабанди до Одеси можуть потрапити танки» – Филипенко

Голова Одеської обласної держадміністрації Міхеїл Саакашвілі оголосив війну корупції і контрабанді у перші ж години роботи на цій посаді. За його словами, наразі лише зміною силовиків і відстороненням окремих командирів прикордонного загону та митниці контрабанду і корупцію не подолати – необхідно змінити регіональну, чи то обласну економіку. Адже Одещина, розташована на кордоні з Молдовою, стала транзитною територією для контрабанди. І, як стверджує голова Одеської облдержадміністрації, у контрабандні схеми залучені представники корумпованих правоохоронних органів і митної служби.

Тут листи за підписами високих чинів з МВС, але це стосується СБУ, митниці та інших. Уся хроніка української корупції на митниці
Міхеїл Саакашвілі

«Я вам зараз готовий показати папери, які мені передали джерела з правоохоронних органів. Тут листи за підписами високих чинів з МВС, але це стосується СБУ, митниці та інших. У мене у вигляді цих листів – вся хроніка української корупції на митниці, з якої контрабанда і починається», – зазначив Саакашвілі.

А директор одеської філії Національного інституту стратегічних досліджень Артем Филипенко під час розмови з журналістами hromadske.tv зауважив, що чи не найбільш небезпечною є придністровська ділянка кордону. Адже на території самопроголошеної Придністровської республіки перебувають озброєні російські військові. І в якості контрабанди до Одеси цілком може потрапити російська зброя, включно з танками.

«У Придністров’ї розвинена контрабанда, і там це просто Клондайк, і звідти до Одеси в якості контрабанди можуть потрапити танки», – пояснив Филипенко.

Наразі, тема боротьби з контрабандою – одна з центральних у публікаціях дослідницьких центрів, політичних дискусіях і на численних телевізійних ток-шоу. Більшість фахівців вважають, що подолати контрабанду без знищення корупції у правоохоронних органах, на митниці, у фіскальній службі неможливо без проведення глибинних реформ у системі державного управління.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG