Доступність посилання

ТОП новини

Навчання НАТО в Україні об’єднали 18 країн світу


На Львівщині стартували наймасовіші натівські навчання «Репід Трайдент-2015»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

На Львівщині стартували наймасовіші натовські навчання «Репід Трайдент-2015»

Натовські офіцери кажуть: знадобиться досвід український бійців, бо більшість із них уже воювали на Донбасі

20 липня на Яворівському військовому полігоні, що на Львівщині, розпочались міжнародні навчання сухопутних військ «Репід Трайдент 2015» – найбільші в Україні цього року. Протягом двох тижнів, до 1 серпня, близько 2 тисяч військовослужбовців з 18 країн світу будуть вчитися діяти спільно з метою врегулювання збройного конфлікту.

Урочисте відкриття навчань «Репід Трайдент» (Rapid Trident) розпочалось з привітання представників армій 18 країн. Прозвучали гімни США і України. Найчисельніша українська група – близько 800 військовослужбовців, американців – понад 500. Серед інших є також поляки, болгари, іспанці й турки. Бельгію представляє один воїн.

Від України у вишколі беруть участь бійці Національної гвардії, група спеціального призначення, десантники, розвідники і курсанти академій. Більшість вже воювали на Донбасі, а тому їхній досвід дуже важливий, наголошують натівські офіцери.

Яворівський полігон. Українські солдати спостерігають за американськими військовослужбовцями, які в свою чергу вивчають український бронетранспортер
Яворівський полігон. Українські солдати спостерігають за американськими військовослужбовцями, які в свою чергу вивчають український бронетранспортер

Під час навчань на Львівщині військовослужбовці мають врегулювати уявний збройний конфлікт, який виник через країни Скандинавії – імперія вирішила відновити «історичну справедливість» і повернути собі території Балтії і Причорномор’я, які у 16-му столітті належали їй. Загарбані Естонія, Литва, частина Польщі, які залишились відрізаними від військ НАТО. А основний конфлікт якраз немовби проходить на території Яворівського полігону на Львівщині.

Український та американський командири проходять повз вишикованих бійців обох армій
Український та американський командири проходять повз вишикованих бійців обох армій

Що ж саме робитимуть військові?

Будемо опрацьовувати спільні дії у випадку, коли багато поранених
Альфред Рензі

«Американська сторона звертатиме увагу на тактику. Будемо опрацьовувати спільні дії у випадку, коли багато поранених, зокрема, як потрібно надавати першу медичну допомогу. Оскільки операція проводиться в польових умовах, треба вчити війська, як встановити якісний командний пункт, і як він має працювати», – наголосив американський полковник Альфред Рензі.

Представники різних країн прибули на Львівщину зі своїм спорядженням, а це майже 900 одиниць зброї, близько 130 автомобілів і бойових машин.

Український та американський прапор на автомобілях військових під час церемонії відкриття навчань на Яворівському полігоні
Український та американський прапор на автомобілях військових під час церемонії відкриття навчань на Яворівському полігоні

Старший сержант грузинської армії Нукзар Хазуашвілі каже, що для нього цікаво перейняти досвід українців, і за честь він має передати свої знання українським бійцям.

Ми готові поділитись, зокрема, і досвідом війни з Росією
Нукзар Хазуашвілі

«Те, чим повинна бути забезпечена сучасна армія у 21-му столітті, тим ми готові поділитись: у плані тактики, обладнання, досвіду і, зокрема, досвідом війни з Росією», – каже Хазуашвілі.

Обговорюватимуть гібридну війну

Вперше у «Репід Трайдент» передбачено підготовку і обмін досвідом із ведення гібридної та інформаційної воєн, які є сучасними українськими реаліями.

«Ми будемо вести бойові дії у тому районі, який сьогодні утворено веденням інформаційної війни на сході України, щоб місцеве населення адаптувати до присутності військ, зменшити втрати серед цивільного населення, надати правдиву інформацію, створити той необхідний імідж для військ, щоб вони могли безпечно розташуватись», – зауважив український полковник Олександр Сивак.

Курсанти Львівської академії сухопутних військ уже не перший раз тренуються на полігоні, але вперше беруть участь в міжнародних навчаннях. Через рік вони стануть офіцерами. Майбутні лейтенанти розповіли, що під час вишколу найчастіше спілкуються з польськими військовослужбовцями, грузинськими, американськими.

Якби у нас не було війни, то і армії не було б уже

«Перетинаємося з усіма, бо не всі знаємо англійську, хтось не знає російської. Приїхали повчитись, а ще ось дивимось на всі інші армії, інших країн, і ось на нас дивишся: якось стає соромно через ставлення державі до війська. Інші країни думають про свою армію. Якби у нас не було війни, то і армії не було б уже. Бо народ не розуміє: якщо не годуватиме свою армію, то годуватиме чужу», – каже курсантник Назар.

Американські військовослужбовці всередині броньованої машини на Яворівському полігоні
Американські військовослужбовці всередині броньованої машини на Яворівському полігоні

Натомість, молдовські військовослужбовці кажуть, що у них молоді люди охоче йдуть служити у військо на контрактну службу. «Це добрий шанс для стабільної роботи, є гарні умови для служби. Головне, що це стабільне забезпечення», – каже молдовський офіцер Надія Мокан.

Усі учасники навчань проживають на Яворівському полігоні, але в різних місцях, втім, спільно тренуються у полі і мають теоретичні заняття, разом харчуються. Запитую: що їли на сніданок? «Бульба, сосиски, яєчня, кава, нормально».

Вишколом «Репід Трайдент» керує Об’єднаний комітет начальників штабів, а планують його Європейське командування американської армії в Європі, фінансують навчання США. Цьогоріч на навчання на Яворівському полігоні урядом США виділено 19 мільйонів доларів.

Уже 3 серпня на Львівщину прибудуть канадські інструктори, які до листопада навчатимуть військовослужбовців Збройних сил України. І у той час продовжуватимуть підготовку на полігоні нацгвардійці під наглядом американських десантників.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG