Доступність посилання

ТОП новини

Росія втомилася від війни на Донбасі (огляд преси)


Очевидною ознакою поступової зміни настроїв у російському суспільстві є істеричність Стрєлкова-Гіркіна

У Росії з’являються ознаки втоми від війни. При цьому вони набувають дедалі більш загрозливого для влади характеру, стверджує газета «День». Опосередковано це виявляється у певній зміні тону пропаганди на федеральних каналах і навіть, на перший погляд, у дрібницях. Наприклад, поступово зникли численні намети, що стояли у містах, для збору так званої гуманітарної допомоги, а реально грошей, провіанту і військової форми для проросійських бойовиків на Донбасі. Ще однією очевидною ознакою поступової зміни настроїв у російському суспільстві є істеричність Стрєлкова-Гіркіна, і відверта критика політики Кремля, яка дедалі посилюється. Докладніше йдеться в статті «Ознаки втоми від війни, або Майкопські контрактники не хочуть воювати в Україні».

Росія втомилася від війни на Донбасі (огляд преси)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Міф про суворих шахтарів, які за своєю ініціативою змітають прем’єрів та президентів, схожий на казку про те, що Донбас годує всю Україну. Шахтарський протестний рух практично завжди був керований, будь-які спроби самостійності жорстоко присікалися, переконує газета «День». Видання пише, що Донбас у повному обсязі повернеться під контроль України. Дієві реформи прискорять цей процес. Реверс Донбасу неминучий, як неминуче й покарання для тих, хто безсоромно торгував майбутнім його жителів, наголошує газета.

Частка україномовних газет і журналів в Україні зменшилася, твердять соціологи. Сьогодні 10% журналів і 30% газет друкують українською мовою. А ще 2010-го державною виходив кожен п’ятий журнал. На п’яти найпопулярніших радіостанціях із майже 200 пісень українською звучить дев’ять. Російською – 74. Решта – іншими мовами. Водночас частка школярів, які навчаються українською, зросла на 6%. Сьогодні таких 92%. Але статистика не враховує школи на непідконтрольних Києву територіях – у Криму й на окупованій частині Донбасу. Фактичне продовження деукраїнізації означає, що й наступна російська влада намагатиметься захоплювати Україну по шматках. На російськомовному просторі виростуть нові колаборанти. Так, як було на Донбасі, наголошує «Газета по-українськи».

Курс долара після червневого затишшя у липні наполегливо повзе вгору: за останній тиждень більш ніж на 1,5 гривні або на 7%. Деякі столичні банки знову обмежили продаж валюти: її або немає взагалі або є тільки для своїх клієнтів. Експерти газети «Сегодня» пояснюють ситуацію загальною нестабільністю в країні. Підігрівають готівковий ринок в надії заробити на панічних страхах населення і спекулянти. Однак, як попереджають експерти, ті, хто в найближчі дні купить долари по 30 грн, потім будуть здавати їх по 24. А безготівковий ринок навряд чи серйозно відреагує на техдефолт. Стаття називається «Долар по 30 грн, але недовго».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG