Доступність посилання

ТОП новини

Організоване «Правим сектором» віче – турбота про Україну чи розгойдування човна?


Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

21 липня «Правий сектор» збирає у Києві Всеукраїнське віче, на якому вимагатимуть відставки президента і парламенту

Київ – Рух «‎Правий сектор» збирає 21 липня на майдані Незалежності у Києві Всеукраїнське віче. На ньому вимагатимуть відставки президента Петра Порошенка і розпуску Верховної Ради. Про це повідомив Радіо Свобода речник «Правого сектору» Артем Скоропадський. Він також зауважив, що ця акція буде мирною – поки що мирною. Зі свого боку Петро Порошенко після інциденту в Мукачеві неодноразово наголошовував, що всі незаконні збройні формування мають скласти зброю. А командир батальйону «Київ-2» Богдан Войцеховський вважає, що анонсоване «‎Правим сектором» віче в умовах російської війни проти України є розгойдуванням човна.

ЗАВАНТАЖИТИ

«Геть владу зрадників!» – під таким гаслом військово-політичний рух «‎Правий сектор» скликає 21 липня о 19:00 на майдані Незалежності у Києві народне віче.

«Режим Порошенка повністю себе дискредитував. Ставши на шлях зради національних інтересів, ця влада втратила легітимність і моральне право очолювати український народ. Люди, які зайшли у владні кабінети на крові патріотів, швидко забули усе, що обіцяли на Майдані. Тотальна корупція, яка веде до зубожіння українців, стала візитною карткою чинної влади. Псевдореформи завели український народ у злидні і безвихідь, а люстрація виродилася у перетасовку старих корупційних кадрів», – стверджують натхненники акції.

Дмитро Ярош
Дмитро Ярош

«Зробимо ще один крок до перемоги над внутрішніми та зовнішніми ворогами!» – до цього закликав лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош.

«Ми вимагатимемо і відставки Порошенка, і розпуску Верховної Ради» – Скоропадський

Артем Скоропадський
Артем Скоропадський

Як уточнив Радіо Свобода речник «Правого сектору» Артем Скоропадський, 21 липня вічу передуватиме надзвичайний з’їзд цього руху.

«Безумовно, ми вимагатимемо і відставки Петра Порошенка, і розпуску Верховної Ради. Але перед цим народним віче буде вранці позачерговий з’їзд військово-політичного руху «‎Правий сектор». Ми порадимося про наші подальші плани», – розповів Артем Скоропадський.

Відносини між владою та «Правим сектором» загострилися після інциденту 11 липня цього року в Мукачеві на Закарпатті. Між бійцями «Правого сектору» і міліціонерами, і, за деякими повідомленнями, охоронцями структур народного депутата Михайла Ланя, сталася перестрілка. Внаслідок неї загинули щонайменше дві людини, близько півтора десятка були поранені. Причини конфлікту його сторони, а також преса наводять суперечливі. У зв’язку з подіями в Мукачеві правоохоронці розслідують чотири кримінальні провадження: створення злочинної організації, терористичний акт, незаконне поводження зі зброєю та хуліганство.

Натомість у «Правому секторі» звинувачують чинну владу в «переслідуванні патріотів, боротьбі з добровольчим і волонтерським рухом…». Артем Скоропадський зазначив, коментуючи закиди критиків «Правого сектору» в тому, що в умовах війни не можна вдаватися до таких протестів, що три чверті бійців руху воювали або воюють на Донбасі, відстоюючи територіальну цілісність України.

Нехай вони самі спочатку повоюють і вже потім диктують, указують
Артем Скоропадський

«Нехай вони самі спочатку повоюють і вже потім диктують, указують… На сході стоїмо ми, а не всі ті пройдисвіти, авантюристи, які їдуть туди фотографуватися, знімати селфі, а потім розповідати по телевізору, які вони там фронтовики», – сказав Артем Скоропадський.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

«Я повинен розпеченим залізом випалити незаконні збройні формування» – Порошенко

Зі свого боку, президент України Петро Порошенко після інциденту в Мукачеві наголошував на тому, що всі незаконні збройні формування в Україні мають скласти зброю. Глава держави заявив, що загострення становища на Донбасі в останні тижні явно синхронізується зі спробами дестабілізувати ситуацію всередині України.

Як гарант Конституції, прав та свобод громадян, я повинен розпеченим залізом випалити таке явище, як незаконні збройні формування
Петро Порошенко

«Цей сценарій Кремля є очевидним. Свідомо чи всліпу беруть в ньому участь деякі наші патріоти, мені байдуже. Незалежно від їхньої мотивації, як гарант Конституції, прав та свобод громадян, я повинен розпеченим залізом випалити таке явище, як незаконні збройні формування», – сказав глава держави, представляючи Закарпаттю нового очільника області Геннадія Москаля.

Про це ж Петро Порошенко заявив і на засіданні Воєнного кабінету Ради безпеки України. Також, на думку президента, історія в Мукачеві завдала значної шкоди міжнародному іміджу України.

Командир батальйону «Київ-2» Богдан Войцеховський у коментарі Радіо Свобода засудив намір «Правого сектору» провести віче в Києві. За його словами, розкачування човна в Україні, до того ж, коли противник не припиняє війну, ні до чого хорошого не приведе. Зрештою «всі ми можемо потонути», зауважив Богдан Войцеховський.

Я теж цією владою незадоволений. Але зараз – не час. Ми можемо втратити країну
Богдан Войцеховський

«Я теж цією владою незадоволений. Але зараз – не час (для таких акцій протесту – ред.). Ми можемо втратити все, що маємо – втратити країну», – наголосив командир батальйону «Київ-2».

Артем Скоропадський також зауважив, що акція «Правого сектору» 21 липня в Києві є мирною. Поки що.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG