Доступність посилання

ТОП новини

Вересень буде критичним для реалізації ядерної угоди з Іраном – Керрі


Джон Керрі тримає в руках узгоджену угоду про ядерну програму Ірану, Відень, 14 липня 2015 року
Джон Керрі тримає в руках узгоджену угоду про ядерну програму Ірану, Відень, 14 липня 2015 року

Угода почне діяти у день голосування американського Конгресу, яке має відбутися до 19 вересня

В ексклюзивному інтерв’ю «Голосу Америки» держсекретар США Джон Керрі захищав досягнуту минулого тижня ядерну угоду з Іраном. Зокрема, він відповів на запитання, чи не зарано іранці почали святкувати досягнення угоди і коли можна очікувати змін на краще для пересічних іранців. Керрі також пояснив, чи означає ухвалення резолюції Радою безпеки ООН про зняття санкцій з Ірану, що країна перестане бути державою-парією (ізгоєм – ред.) в очах міжнародної спільноти:

Вересень буде критичним для реалізації ядерної угоди з Іраном – Керрі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00
Звичайно, угода спирається на надію, що ядерна проблема вирішиться, що Іран стане країною з гарними відносинами з рештою міжнародної спільноти

– Голосування означає, що люди сподіваються на те, що трансформація відбуватиметься протягом наступних місяців і років. Вони голосують за угоду. Вони голосують, щоб підтримати те, про що Іран і шість інших держав домовилися у Відні. На мою думку, це прояв упевненості та прояв надії щодо майбутнього Ірану, решти світу. Звичайно, угода спирається на надію, що ядерна проблема вирішиться, що Іран стане країною з гарними відносинами з рештою міжнародної спільноти, але це підтвердять не голосування і не слова, а дії протягом подальшої реалізації угоди.

– Коли угоду оголосили на минулому тижні, іранці вийшли на вулиці, виказували свою радість, святкували. На Вашу думку, чи не зарано це, беручи до уваги те, що американський Конгрес має переглянути угоду, а Вища рада національної безпеки Ірану та Меджліс мають її затвердити?

– Ні, я не вважаю, що людям може бути зарано висловлювати свої почуття і бути почутими про те, що вони відчувають щодо угоди. Можливо, це матиме певний вплив на людей, які цим займаються, і вони зрозуміють, що народ Ірану відчуває з цього приводу. Тож я сподіваюсь, що це позитивний сигнал, але я б не сказав, що це ще зарано. Я сподіваюсь, що Конгрес побачить можливості (ядерної угоди – ред.), і що Вища рада теж побачить можливості.

– Що Ви можете сказати тим, хто сподівається й очікує, що ця угода допоможе підтримати людей, які виступають за демократичні реформи в Ірані?

– Ця угода, якби ми вибрали будь-яку кількість проблем між Іраном і світовою спільнотою або між США й Іраном, ми б вели переговори протягом 10 років і нічого б не домоглися. А ми не мали цього часу через ядерну проблему… Ми мали вести переговори виключно щодо ядерного питання, і на це знадобилося чотири роки. Тож це була дуже складна проблема, і я вважаю, що США ніколи не перестануть вірити у демократію та права людини і завжди це підтримуватимуть.

Нам загрожувала можливість гонтиви ядерних озброєнь у цілому регіоні, і ніхто від цього не був би у виграші

Але ця угода мала прибрати ядерну проблему, тому що нам загрожувала можливість гонтиви ядерних озброєнь у цілому регіоні, і ніхто від цього не був би у виграші. Тож ми обрали пріоритет, ми зосередилися на цьому пріоритеті, ми усунули потенціал конфлікту через ядерну зброю, за умови, що угоду підтримає Конгрес, підтримає Меджліс, і її почнуть втілювати. Якщо це станеться, то, на мою думку, світ буде безпечнішим місцем.

Алі Хаманеї
Алі Хаманеї

– Минулими вихідними верховний керівник Ірану аятола Алі Хаменеї наголосив, що Іран не веде переговори зі США щодо різних світових і регіональних проблем. Він навіть сказав, що гасло «Смерть Америці» все ще чутимуть на вулицях Тегерану. Чи це означає, що жодних культурних зв’язків між США та Іраном не буде, що жоден бізнес зі США не збирається прийти до Ірану найближчим часом?

Я той, хто вірить, що те, що ви чуєте сьогодні, ви можете не почути за два місяці

– Звичайно, нам треба це вивчити. Зовні виглядає, що так воно і є. Тобто, ця заява була доволі негативною та доволі драматичною. У мене немає жодних підстав вважати по-іншому. Але я оптиміст щодо світової політики. Я той, хто вірить, що те, що ви чуєте сьогодні, ви можете не почути за два місяці, 10 місяців тощо. Я просто не знаю. Наразі, ми зосереджені не на цьому. Ми зосереджені на ядерній угоді, і ми зробимо те, що повинні, щоб впливати на іншу діяльність, якщо нам здається, що вона заважає безпеці наших друзів чи нашій безпеці. Ми робитимемо те, що буде потрібно.

– Коли, на Вашу думку, угода почне реально працювати, і коли люди побачать реальні зміни у своєму житті?

– Конгрес має 60 днів, тож до 19 вересня голосування має відбутися. Якщо це станеться, у цей день угода починає діяти. Після цього є певні речі, які Іран має зробити, і які МАГАТЕ теж має зробити. Ці речі мають бути вирішені, усі, перш ніж санкції можуть бути скасовані. Тож треба вести мову приблизно про шість місяців. Важко сказати точно, бо це залежить від того, що станеться. Але я не вважаю, що щось буде відчутним до цього. Але я вважаю, що вересень стане критичним моментом, коли люди почнуть дізнаватися, чи буде (угода – ред.) дійсно реалізована, чи ні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG