Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України: візит французьких політиків до Криму є порушенням українського суверенітету


©Shutterstock
©Shutterstock

У МЗС України вважають візит французьких політиків до Криму неповагою до українського суверенітету.

«Вважаємо таку поїздку французьких парламентаріїв безвідповідальним кроком, виявом їхньої неповаги до державного суверенітету України, свідомим нехтуванням законодавства України і політики Франції та Європейського Союзу з невизнання незаконної окупації Автономної Республіки Крим», – йдеться у заяві українського МЗС, опублікованій у середу, 22 липня.

«МЗС України закликає усіх іноземних громадян чітко дотримуватися законодавства України та порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї. До порушників будуть застосовані визначені законодавством України обмеження, зокрема шляхом заборони на в’їзд на територію України», – наголосили в українському зовнішньополітичному відомстві.

Делегація Національних зборів і Сенату Франції планує відвідати Москву і Криму попри санкції Заходу. Понад десять французьких політиків на чолі з Тьєррі Маріані 22 липня ввечері прибудуть у Москву, а 23 липня після зустрічей у Держдумі вирушить до Криму.

Тьєррі Маріані є членом комісії національних зборів Франції з міжнародних справ (нижньої палати парламенту). Разом з президентом Російської залізниці Володимиром Якуніним він є співпрезидентом асоціації «Франко-російський діалог». У квітні Маріані разом з іншими депутатами приїжджав до Москви всупереч позиції голови нижньої палати французького парламенту Клода Бартолона.

В інтерв’ю французькому телеканалу iTELE Маріані повідомив, що поінформував про цю поїздку МЗС Франції, ставлення якого «не було прихильним».

Відносини між Москвою та Заходом погіршилися минулого року, після російської анексії Криму.

Наприкінці лютого, на початку березня 2014 року перекинуті з Росії і кримських баз Чорноморського флоту Росії війська без розпізнавальних знаків окупували Кримський півострів. 16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся так званий референдум про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу.

Ні Україна, ні Євросоюз, ні США не визнали це голосування і вважають, що Крим Росія анексувала. Також вони звинувачують Москву у підтримці донбаських сепаратистів, Росія відкидає ці звинувачення.

XS
SM
MD
LG